Regija
VALPOVAČKI HEROJI

Vatrogasci su rješenje za bezizlazne situacija
Objavljeno 9. veljače, 2019.
Izvlačili su 700 kg tešku kravu koja je upala u šaht, psa spasili iz propusnog otvora, s dvorca oslobađali grabljivice
VALPOVO

Iako su i dalje ostali prvi na listi prioriteta, borba protiv vatrene stihije i protupožarna zaštita te intervencije u prometu već dugo nisu jedini zadatci valpovačkih vatrogasaca. Profilirajući se tijekom godina u različitim područjima i u još različitijim, najčešće i najneobičnijim situacijama, ti su vatreni momci s kacigama postali i svojevrsna prva asocijacija za “džoker zovi”. Naime, ako se nađeš u bezizlaznoj situaciji, zna se da zoveš - vatrogasce!

Da je tome doista tako, ponosno potvrđuje i zapovjednik DVD-a Valpovo i Vatrogasne zajednice Grada Valpova i Općine Petrijevci Stjepan Koški, koji uniformu s bakljicama nosi već pune 44 godine. U tom respektabilnom stažu iza njega je više od 500 različitih intervencija, no priznaje da je posljednjih godina osobito ponosan jer pozivi ljudi u svakojakim situacijama potvrđuju da ih njihova zajednica u kojoj djeluju iznimno cijeni te da ljudima ulijevaju povjerenje i nadu da će im upravo oni moći pomoći u situacijama u kojima to nitko drugi ne može. A dijapazon takvih situacija u kojima su na teren izlazili vatrogasci iznimno je širok.

Analizirajući svaku pojedinačno, zapovjednik Koški ističe da se pozivi za takve neobične intervencije najčešće događaju između 13 i 15 sati, iako rijetkost nisu ni pozivi u noćnim satima, a svake godine bar je nekoliko takvih intervencija.

Prije nekoliko godina u gluho doba noći dobili su poziv uplašenog vlasnika iz Valpova te su puna tri sata izvlačili 700 kilograma tešku kravu koja je upala u uski šaht s hidroforom. Iz propusnog otvora ispod ceste izvlačili su psa koji se uvukao u njega i kasnije nije mogao više izići, s valpovačkog dvorca oslobađali dvije ptice grabljivice, vraćali rode koje su ispale iz gnijezda i kupili mrtve ptiće iz gnijezda. Obavili su i posao postavljanja sata na crkvenom zvoniku, hvatali vrapce s tavana, skidali mačke sa stupova, ledene sige s krovova… Intervenirali su i pri ekološkim akcidentima kada je u naseljenom dijelu grada nakon prometne nesreće došlo do izlijevanja 1000 litara nafte u kanalizaciju. Gasili su požar na jednoj lokomotivi te na šupljim stablima u valpovačkom perivoju koja su gorjela “iznutra”, što su čak i za vatrogasce vrlo neobični događaji i intervencije.

Lidija Aničić
Nema nerješivih situacija
Kada se prije 15-ak godina pojavio problem čišćenja svoda valpovačke crkve, prozora i teško dostupnih mjesta, izbor vatrogasaca nametnuo se kao najlogičnije rješenje. Lišeni straha od visine, vatrogasci su se prihvatili posla te su čak prije restauracije crkve tijekom jednog od takvih čišćenja prije crkvenog goda (8. prosinca) sanirali i rupe na prozorima nastale tijekom rata od gelera. Otada svake godine redovito očiste crkvu za ovu prigodu. Nikada dosad ni s jednog terena na koji su bili pozvali nisu otišli neobavljena posla.
Najčitanije iz rubrike