Kultura
VIRKAS OD 8. VELJAČE DO 10. OŽUJKA

Trinaest predstava za odrasle, brojni gosti iz inozemstva
Objavljeno 9. veljače, 2019.
Virkas će tradicionalno gostovati diljem županije, ali i šire, i to u Slatini, Suhopolju, Pitomači, Orahovici i Karlovcu
VIROVITICA

Već tradicionalno, ljubitelji kazališta svih dobnih skupina i ove će godine u veljači i ožujku moći uživati u mnoštvu zanimljivih i kvalitetnih predstava. Naime, od 8. veljače do 10. ožujka održavaju se 15. virovitički Kazališni susreti VIRKAS.

Na ovogodišnjem Virkasu moći će se pogledati čak 13 različitih predstava za odrasle. I ovaj put festival ima međunarodni karakter pa vam donosi čak šest stranih predstava, od čega su dvije za najmlađe. Virkas će tradicionalno gostovati diljem županije, ali i šire, i to u Slatini, Suhopolju, Pitomači, Orahovici i Karlovcu, a, kao i do sada, predstave će moći pogledati i školarci te djeca iz vrtića. Kompletan program predstavljen je na konferenciji za novinare, koja je održana u predvorju Kazališta Virovitica, a o nadolazećoj manifestaciji uime organizatora govorio je ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš.

Sinergija
- Ovom prilikom želim napomenuti da smo smanjili cijene ulaznica, tako da se komplet ulaznica za 13 predstava može kupiti po cijeni od 350 kuna, što je izuzetno povoljno jer je cijena pojedinačne ulaznice 50 kuna. Učenici, studenti i umirovljenici ulaznice mogu kupiti po cijeni od 40 kuna, rekao je Miran Hajoš naglasivši da vjeruje kako će u sklopu bogatog programa i ove godine svatko pronaći nešto za sebe. Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin istaknuo je kako je iznimno ponosan na ovu manifestaciju koja ne samo da promiče kulturu nego istovremeno daje doprinos i razvoju turizma u gradu i županiji.

- VIRKAS je još jedna manifestacija koja je rezultat sinergijskog djelovanja i koja naš grad smješta među kulturna središta u Hrvatskoj. Kazalište Virovitica ovom manifestacijom publici daje mogućnost da u mjesec dana pogleda niz predstava, koje inače vjerojatno ne bi bila u mogućnosti pogledati. Stoga je ova manifestacija važna ne samo u kulturnom nego i u turističkom smislu jer, kada govorimo o razvoju turizma u našem gradu, onda je jedan od glavnih pokretača upravo kulturna raznolikost i bogatstvo koje pružaju naše institucije - istaknuo je Kiri. Virovitičko-podravski župan Igor Andrović izrazio je zadovoljstvo što se u Gradu Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji već 15. godinu zaredom odvija ova nadaleko poznata kulturna manifestacija.

- VIRKAS je manifestacija ne samo od nacionalne nego i od regionalne važnosti, manifestacija kakve nema od Osijeka do Zagreba i zato sam kao Virovitičanin i kao župan Virovitičko-podravske županije izuzetno zadovoljan i ponosan. Virkas i Virovitičko-podravska na karti su najvažnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj i šire. Drago mi je da se predstave i ove godine ne održavaju samo u Virovitici nego i na području cijele županije jer tako i stanovnici u ruralnim područjima imaju priliku pogledati dio predstava koje se odigravaju u našem Kazalištu, naglasio je župan Igor Andrović. Na predstavljaju programa govorio je i Srećko Šestan, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, koji će uskoro preuzeti funkciju intendanta HNK-a Split. Inače, Šestan s virovitičkim Kazalištem surađuje već dugi niz godina, a s početcima VIRKAS-a itekako je dobro upoznat.

Prva predstava
Predstavljanju programa nazočili su i gradski pročelnik Alen Bjelica, kao i redatelj predstave ‘‘Komšiluk naglavačke‘‘ Dario Harjaček te dramaturginja Katarina Pejović, koji su ukratko upoznali javnost s predstavom koja će otvoriti ovogodišnji Virkas. Ulaznice za 15. Virkas u prodaji su od 29. siječnja. Informacije i rezervacije mogu se dobiti u Kazalištu ili na telefonski broj 721-333. Radno vrijeme blagajne svaki je radni dan od 10 do 16 sati.

Vladimir Grgurić
potpora srećka šestana osnivanju
- Prije 15 godina Miran je došao k meni, kao tadašnjem pomoćniku ministra kulture, sa željom da pokrenemo ovaj festival. Mislim da mi je trebalo oko tri sekunde da pristanem. Obećao sam da ću zastupati VIRKAS i potruditi se da manifestacija dobije potporu Kazališnog vijeća. Zahvaljujući VIRKAS-u krenula je investicijska potpora i Ministarstva i Grada i Županije oko uređenja Kazališta. U nekoliko godina dobili smo čvrstu i stabilnu manifestaciju u kojoj rado sudjeluju sva nacionalna kazališta, a isto tako i inozemna - rekao je Srećko Šestan, najavivši ujedno predstavu “Komšiluk naglavačke” 15. veljače i u Karlovcu.
Komšiluk naglavačke
Ovogodišnji 15. VIRKAS počeo je svečanom premijerom predstave “Komšiluk naglavačke”, koja je nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta Zorin dom iz Karlovca. I ove godine naša manifestacija ima međunarodni karakter pa će nam tako gostovati kazališta iz Rumunjske, Makedonije, Slovenije i Srbije.
Komplet od 13 predstava košta 350 kuna, što je vrlo povoljno jer jedna ulaznica stoji 50 kuna
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike