Kultura
RASPRODAN KONCERT IVE POGORELIĆA U LISINSKOM

Senzacija, kontroverza i nekonvencionalnost
Objavljeno 9. veljače, 2019.
ZAGREB

Jedan od najvećih svjetskih pijanista, Ivo Pogorelić, održat će u subotu, 9. veljače, u 19.30 koncert u sklopu ciklusa Lisinski subotom. Na programu su djela: Wolfganga Aamadeusa Mozart: Adagio u h-molu, K. 540; Franza Liszta: Sonata u h-molu, S. 178; Roberta Schumann: Simfonijske etide, op. 13.

Od mladog buntovnika do klasika – naslov je teksta u knjižici koja prati diskografsko izdanje Ive Pogorelića koje je u ožujku 2015. objavila etiketa Deutsche Grammophon. Riječ je o njegovim kompletnim snimkama, sabranima na 14 CD-ova na kojima je, kao ekskluzivni umjetnik Deutsche Grammophona, od 1981. do 1995., zabilježio glasovirska djela Bacha, Scarlattija, Haydna, Mozarta, Beethovena, Schumanna, Chopina, Liszta, Brahmsa, Čajkovskog, Musorgskog, Prokofjeva, Skrjabina i Ravela. Sudeći prema kontroverzama koje i danas izaziva te prema spektakularnom početku karijere koji ga je već u dobi od dvadeset četiri godine uvrstio na popis najvećih umjetnika glasovira našega doba (prema Joachimu Kaiseru), čini se da su i buntovništvo i uzornost konstanta Pogorelićeve umjetnosti od početka do danas.

Niz nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama svijeta počeo je u njujorškom Carnegie Hallu i gdje god se pojavio, izazivao je senzaciju: od Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Južne Amerike, preko Europe i Izraela do Japana. Dobivao je pozive od vodećih orkestara, kao što su Berlinska i Bečka filharmonija, simfonijski orkestri iz Chicaga i Bostona, Njujorška filharmonija, Londonski simfonijski orkestar, Londonska kraljevska filharmonija, Pariški orkestar, Orkestar Tonhalle iz Züricha, Filharmonija iz Los Angelesa...

Oduševljenje poklonika diljem svijeta uvijek je iznova raslo, ali i oduševljenje kritičara koji su pisali: "Muževan i virilan u jednom trenutku, delikatan i nevin u sljedećem..." Njegovo se umijeće interpretacije skladateljskih zapisa očituje u raznim transformacijama, no i dalje izaziva senzaciju i kontroverzu nekonvencionalnim pristupom. N.Vek.
Možda ste propustili...

HRVATSKI PAVILJON NA 58. VENECIJANSKOM BIJENALU

Društvena uloga umjetnosti lgora Grubića

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U POŽEGI

Milenijska fotografija Požežana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SKLOPU 26. FESTIVALA GLUMCA

Glumačkom velikanu Ivi Gregureviću odali počast članovi HDDU-a

2

U OSIJEKU DODIJELJENA NAGRADA "ANTO GARDAŠ"

"(Z)ezopove basne” Silvije Šesto najbolja knjiga za djecu

3

OTVORENA 12. IZLOŽBA HT NAGRADA ZA SUVREMENU UMJETNOST U MSU-U ZAGREB

Prve tri nagrade Damiru Očku, A. Kulunčić i Svenu Klobučaru