Kultura
RASPRODAN KONCERT IVE POGORELIĆA U LISINSKOM

Senzacija, kontroverza i nekonvencionalnost
Objavljeno 9. veljače, 2019.
ZAGREB

Jedan od najvećih svjetskih pijanista, Ivo Pogorelić, održat će u subotu, 9. veljače, u 19.30 koncert u sklopu ciklusa Lisinski subotom. Na programu su djela: Wolfganga Aamadeusa Mozart: Adagio u h-molu, K. 540; Franza Liszta: Sonata u h-molu, S. 178; Roberta Schumann: Simfonijske etide, op. 13.

Od mladog buntovnika do klasika – naslov je teksta u knjižici koja prati diskografsko izdanje Ive Pogorelića koje je u ožujku 2015. objavila etiketa Deutsche Grammophon. Riječ je o njegovim kompletnim snimkama, sabranima na 14 CD-ova na kojima je, kao ekskluzivni umjetnik Deutsche Grammophona, od 1981. do 1995., zabilježio glasovirska djela Bacha, Scarlattija, Haydna, Mozarta, Beethovena, Schumanna, Chopina, Liszta, Brahmsa, Čajkovskog, Musorgskog, Prokofjeva, Skrjabina i Ravela. Sudeći prema kontroverzama koje i danas izaziva te prema spektakularnom početku karijere koji ga je već u dobi od dvadeset četiri godine uvrstio na popis najvećih umjetnika glasovira našega doba (prema Joachimu Kaiseru), čini se da su i buntovništvo i uzornost konstanta Pogorelićeve umjetnosti od početka do danas.

Niz nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama svijeta počeo je u njujorškom Carnegie Hallu i gdje god se pojavio, izazivao je senzaciju: od Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Južne Amerike, preko Europe i Izraela do Japana. Dobivao je pozive od vodećih orkestara, kao što su Berlinska i Bečka filharmonija, simfonijski orkestri iz Chicaga i Bostona, Njujorška filharmonija, Londonski simfonijski orkestar, Londonska kraljevska filharmonija, Pariški orkestar, Orkestar Tonhalle iz Züricha, Filharmonija iz Los Angelesa...

Oduševljenje poklonika diljem svijeta uvijek je iznova raslo, ali i oduševljenje kritičara koji su pisali: "Muževan i virilan u jednom trenutku, delikatan i nevin u sljedećem..." Njegovo se umijeće interpretacije skladateljskih zapisa očituje u raznim transformacijama, no i dalje izaziva senzaciju i kontroverzu nekonvencionalnim pristupom. N.Vek.
Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente