Osijek
PARKIRANJE ISPRED ŠKOLA

Roditelji: Sigurnost djece važnija od nečije komocije!
Objavljeno 9. veljače, 2019.
Brust: Slažemo se da prostor ispred same škole ne bi smio služiti kao parking

Automobili parkirani na samom ulazu u Osnovnu školu "Tin Ujević" i u njegovoj neposrednoj blizini ugrožavaju sigurnost naše djece! Tvrde to zabrinuti roditelji koji su nam se obratili za pomoć potkrjepljujući svoje navode fotografijama koje prikazuju malo školsko dvorište krcato automobilima – prije svega u vlasništvu su, kažu, nastavnika i osoblja, koji tu naviku imaju već godinama, premda imaju mogućnost ostaviti automobil nedaleko od škole.


No, problem s parkiranjem imaju i druge osječke škole, potvrđuje nam Davor Brust, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Samo su neke od škola sa sličnim ili istim problemom OŠ Frana Krste Frankopana, OŠ "Vijenac", OŠ Svete Ane, OŠ "August Šenoa"...

Traže rješenje

"Nema potrebe na ovaj način ugrožavati sigurnost djece! Škola nije dužna osigurati parking za svoje djelatnike i mislimo da bi sigurnost djece trebala svima biti na prvom mjestu. Da su automobili parkirani, može se vidjeti i odlaskom do škole!" upozoravaju roditelji učenika OŠ "Tin Ujević". Roditeljski je apel stigao i na adresu osnivača škole – Grada Osijeka, gdje nam potvrđuju da su ozbiljno pristupili rješavanju problema, a o čemu je, kako nam kaže ravnateljica Jasenka Vajdić, prof., bilo govora i ranije u školi, na Vijeću roditelja u prosincu. No, ravnateljica kaže kako ne parkiraju u dvorište škole samo djelatnici nego i susjedi iz stambenih zgrada u okolici. Dodatne gužve, ističe, stvaraju i roditelji kada dovoze i odvoze djecu. Problem je najizraženiji poslijepodne, kada se smrači.


- Na Vijeću smo raspravljali o problemu slabe osvijetljenosti dvorišta i problemu parkiranja. Do sada u školskom dvorištu nikada nije bilo prometnog incidenata, ali velik je problem kada djeca s roditeljima automobilima dolaze u školu i odlaze iz nje jer se stvaraju "čepovi", a pogotovo u večernjim satima, kada se je slabija vidljivost; mali su, izjure iz škole i svašta se može dogoditi. Roditelji su potpisali peticiju koja je upućena Gradu, rečeno nam je da bi inženjeri trebali doći pogledati stanje na terenu i dati prijedloge. Od Grada tražimo da se bolje osvijetli dvorište i da se bolje uredi parking, pa makar i postavljanjem rampe - kaže Vajdić. A u Gradu, kažu nam, već razmišljaju o mogućim rješenjima.





- Slažemo se s roditeljima da bi taj mali dio ispred same škole trebao ostati netaknut i da ne bi smio služiti kao parking. Jedna je od varijanti o kojima u dogovoru sa strukom razmišljamo iscrtati dvoredno parkiranje s desne strane uz školu, a druga je mogućnost za parking na prostoru iza škole - kaže Davor Brust. Ističe kako se problem s "parkiralištima" u osječkim školama ne može riješiti preko noći, jer riječ je o zgradama građenim prema nekadašnjim standardima. Mreža škola u gradu Osijeku rađena je prije pedesetak godina.


- Naša škola sad puni 50 godina postojanja i građena je prema tadašnjim normativima, kada su se parkirališta planirala prema broju automobila na broj stanovnika. Danas gotovo svaka obitelj ima dva automobila, a u ono se vrijeme automobile u cijelom naselju moglo izbrojiti na prste jedne ruke. Zbog toga danas većina škola ima isti problem – objašnjava ravnatelj OŠ August Šenoa, Krešimir Ćosić, prof. U dvorištu te škole je, kaže, samo šest parkirnih mjesta, a djelatnika pedesetak. U dvorištu i ispred škole kaotično je i zagužvano, kao i ispred OŠ "Tin Ujević", a posebno kada se u školi održavaju natjecanja i priredbe.


- Mjesta nema, pa se mnogi snalaze kako znaju - automobile ostavljaju uz zemljani put, uništavaju i zelenu površinu... Tom se problemu, nakon višestrukih pritužba Gradu i Gradskoj četvrti, nazire kraj – ali nije odabrana bolja varijanta i ugroze za djecu opet će biti. Imamo mogućnost i s lijeve i desne strane uz školu na gradskim zemljištima napraviti parking s rampom za djelatnike škole i roditelje, gdje bismo mogli dobiti velik broj parkirnih mjesta i problem bi bio cjelovito riješen. Međutim, Grad je najavio da će se parkiralište graditi dalje od škole, na uglu Drinske i Krbavske ulice. Dakle, opet ostaje prelazak ceste i ugroza djece, gdje je, nažalost, naša učenica nedavno stradala – upozorava ravnatelj Ćosić.
Na koji će se način naći željeno i nužno sustavno rješenje problema parkiranja u školama, preostaje nam vidjeti. No da će biti teško zaključio je i Davor Brust.
Jasenka Pejaković
NAJPROBLEMATIČNIJE U OŠ SVETE ANE
No, najproblematičnije je, upozorava pomoćnik pročelnika Davor Brust, u Osnovnoj školi Svete Ane, smještenoj tik do konkatedrale sv. Petra i Pavla. Ta škola nema nikakav prilaz, već je i ulaz u samu školu doslovce na korak do ceste. Bez obzira na sve, svaki ćete dan vidjeti i roditelje kako automobilom dolaze do samih vrata škole.

S druge strane, djelatnici te škole nisu omiljeni među stanovnicima ulice iz središta grada koja ne pripada u zonu naplate – parkiraju im ispred kuća, pa oni pokušavaju sačuvati svoja parkirališna mjesta li kolne prilaze plastičnim kantama, daskama, gajbama i stolicama, pri čemu cijela situacija izgleda vrlo neprimjereno urbanoj sredini.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana