Učionica
STUDENTSKI SERVIS - REKORDNE BROJKE

Čak 6985 osječkih studenata u 2018. ostvarilo zaradu radeći preko Studentskoga servisa
Objavljeno 10. veljače, 2019.
Prethodnu godinu na tržištu studentskoga rada svakako je najviše obilježilo donošenje Zakona o obavljanju studentskih poslova

Studentski servis, koji djeluje u okviru Studentskog centra u Osijeku, obavlja poslove posredovanja pri zapošljavanju studenata i druge aktivnosti u cilju poboljšanja i razvoja životnoga i radnoga standarda studenata, mogućnosti njihove dodatne zarade, odnosno poboljšanju materijalnih uvjeta studiranja.

U 2018. godini u odnosu na 2017., ali i sve prethodne godine, došlo je do povećanja ponuđenih poslova angažiranjem studenata što je najbolje vidljivo u broju studenata koji su radili tijekom prošle godine. Našim posredovanjem u 2018. zaradu je ostvarilo čak 6985 studenata što je gotovo 400 studenata više nego u 2017. kada ih je bilo 6607. Tijekom 2018. izdano je ukupno 39 386 Ugovora o djelu redovitog studenta što je za 1238 više nego 2017. kada ih je bilo 38 148. To znači kako je u pitanju otprilike i broj pojedinačno odrađenih poslova. Neki su poslovi rađeni tijekom cijele godine, neki tijekom cijeloga mjeseca, neki samo tijekom turističke sezone, a neki su rađeni nekoliko dana ili samo jedan dan ili nekoliko sati. Takvi konačni podatci o broju studenata koji su radili i broju izdanih ugovora najveći su općenito u poslovanju našega Studentskog servisa promatrajući sve godine poslovanja.

Pojačane obveze i aktivnosti
Ove su brojke povećale i naše svakodnevne obveze i aktivnosti, prije svega one administrativne: učlanjenje novih studenata, uspostavu kontakta i registriranje novih poslodavaca, primanje zahtjeva za poslove, dogovaranje i ugovaranje, ispostavljanje računa i mnogo drugih radnji vezanih uz naš rad. No, ono što je u našem radu najviše obilježilo proteklu godinu na tržištu studentskoga rada svakako je Zakon o obavljanju studentskih poslova koji je na snagu stupio 8. studenoga 2018. Na osnovi našega iskustva, a s obzirom na promjene koje je donio, možemo ga nazvati najradikalnijim pravnim aktom u radu studentskih servisa pa i studentskih centara u posljednjih nekoliko desetljeća.

Polazna je teza pri izradi Zakona bila zaštita studenata kao mladih osoba koji se po prvi put pojavljuju na tržištu rada. Osim toga, donio je i mnogo drugih odredbi koje od toga dana primjenjujemo u radu ili postupno uvodimo u rad. Dužnost nam je studentima i poslodavcima pružiti sve potrebne informacije koje je Zakon donio. Iskustvo, kontakti, etički kodeks ponašanja, tolerantnost naspram svih mogućih vrsta subjekata s kojima dolazimo u kontakt, često i improvizacija, nužni su u našem radu te su nam i sada pomogli u postupku primjene i tumačenja odredaba novog Zakona. Još uvijek traje prilagodba novim smjernicama i obvezama koje je donio Zakon. U velikoj mjeri doprinos daje i dobra suradnja i sa studentima i s poslodavcima, odnosno slanje velikoga broja obavijesti. O pravim i potpunim rezultatima i poboljšanjima, vidljivim i u praksi, moći će se govoriti i pisati vjerojatno kroz godinu dana kada bude odrađen cjelogodišnji posao, uključujući i rad tijekom turističke sezone.

Mrežni servis
Važna je (praktična) odredba Zakona mrežni servis za izdavanje ugovora. Studentski je posao po svojim osnovnim obilježjima povremen i privremen, raznolikoga vremena/trajanja zapošljavanja, često nepredvidivoga početka rada i trajanja posla. Brojne su potrebe poslodavaca za studentskom radnom populacijom izvan uobičajenoga radnog vremena, dakle u poslijepodnevnim ili večernjim satima te vikendom. Novi Zakon za razliku od staroga Pravilnika propisuje postupak i vrijeme izdavanja, potpisivanja i sklapanja ugovora prije početka rada. Stoga je Zakonom i Pravilnikom o obliku i sadržaju ugovora o obavljanju studentskih poslova propisano kako je posrednik dužan osigurati mrežne servise koji će studentima omogućiti izdavanje, odnosno preuzimanje ugovora izvan redovitoga radnog vremena posrednika. U postupku smo pokretanja i instaliranja mrežnoga servisa i funkcionalne mrežne aplikacije pa ćemo biti usklađeni i s tim novim zakonskim propisom. Sama instalacija ne bi trebala biti problem jer imamo već zadovoljene gotovo sve tehničke preduvjete. Rezultat bi morao biti mogućnost prijave studenata putem AAI@EduHr elektroničkoga identiteta uz maksimalnu razinu zaštite podataka studenta te stvaranje pretpostavke za izdavanje ugovora uz unošenje nekoliko jednostavnih, osnovnih podataka vezanih/obveznih za samo obavljanje posla.

Taj bi postupak trebao biti posebno važan i kada je u pitanju početak rada studenta u mjestu dislociranom od sjedišta posrednika, što se najviše odnosi na rad tijekom turističke sezone, ali i u okolnim mjestima kada student ne može prije početka posla doći u Studentski servis (velik je broj poslodavaca, naručitelja posla, izvan Osijeka i izvan naše regije). Tako izdani ugovori i taj postupak imat će mnogo ograničenja: bit će privremeno pohranjeni na odvojene web lokacije, svakodnevno kontrolirani i na osnovi ispravnosti pušteni u postupak daljnje realizacije.
Tihomir MILINOVIĆ
Do sada najveći broj članova – 10 354

Na osnovi podataka iz matičnih datoteka utvrdili smo kako su nam prošle godine pristupila 2654 nova člana, a broj je onih koji su izgubili status studenta, a time i pravo na rad, nešto manji. U cijeloj 2018., dakle od 1. siječnja do 31. prosinca, Studentski je servis imao 10 354 člana. To je do sada najveći broj članova, a prethodne 2017. godine bilo ih je 9825. Prošle je godine našim novim poslovnim partnerima postalo 969 poslodavaca što je također veći broj u odnosu na prethodnu godinu kada je novih partnera bilo 803. U našim je popisima ukupno 7864 poslodavca s kojima stupamo/možemo stupiti u poslovne odnose, odnosno za koje rade studenti. Sjedište je velikoga broja poslodavaca izvan naše regije.
Možda ste propustili...

RADIONICA „KRENI U BUDUĆNOST BEZ PLASTIKE“ U SKLOPU PROJEKTA MOVECO

Predstavljene zakonske obveze i promjena regulative u području plastike i ambalaže

NOV SAZIV STUDENTSKOGA ZBORA SVEUČILIŠTA BIT ĆE POZNAT POČETKOM NOVE AKADEMSKE GODINE

Uskoro redoviti studentski izbori na Strojarskom fakultetu te ponovljeni izbori na Ekonomskom fakultetu

MR. SC. DRAGICA STEINDL, ČLANICA UREDNIŠTVA SVEUČILIŠNOG GLASNIKA:

„Informacije o znanstvenoistraživačkim aktivnostima Sveučilišta želimo približiti javnosti“

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MALI JUBILEJ SLUŽBENOGA MJESEČNOG GLASILA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Sveučilišni glasnik slavi objavu 50. broja

2

ODJEL ZA BIOLOGIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Produciraju vrhunske znanstvenike i stručnjake u području prirodnih znanosti, polju biologije

3

REALIZIRAN PROJEKT SREDIŠNJEGA DRŽAVNOG UREDA ZA HRVATE IZVAN HRVATSKE

Ukupno 33 polaznika Ljetne škole Domovina iz šest zemalja svijeta posjetili Osijek i Sveučilište