Učionica
GRADSKA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA OSIJEK

Pristupačan i nezaobilazan izvor informacija i razonode, ali i mjesto ozbiljnoga rada i stjecanja znanja
Objavljeno 10. veljače, 2019.

Povijest Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek seže još u daleku 1949. godinu kada je odlukom Gradskoga narodnog odbora grada Osijeka osnovana kao Gradska knjižnica, nastavljajući tradiciju javnih, narodnih knjižnica i čitaonica grada Osijeka te knjižnice Gradskoga narodnog odbora Gornji grad koja djeluje od prosinca 1947. godine.

Godine 1975., osnivanjem Sveučilišta u Osijeku, Gradska knjižnica proširuje svoju djelatnost i preuzima funkciju i zadatke središnje sveučilišne knjižnice te mijenja naziv u Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek (GISKO). Godine 1996., svečanim otvaranjem Austrijske čitaonice, Knjižnica počinje obavljati zadaću središnje knjižnice Austrijanaca u Republici Hrvatskoj. GISKO je najveća knjižnica istočne Hrvatske koja ima više od pola milijuna svezaka knjiga i oko dvanaest tisuća korisnika. Djeluje kao knjižnica s dvojnom ulogom: središnja gradska, odnosno narodna knjižnica grada Osijeka i županijska matična narodna knjižnica Osječko-baranjske županije te matična sveučilišna knjižnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Osim Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, jedina je knjižnica u kontinentalnom dijelu Hrvatske koja prima Obvezni primjerak Republike Hrvatske.

Osobna usavršavanja, učenja i istraživanja
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek pruža svojim korisnicima najrazličitije mogućnosti osobnoga usavršavanja, učenja i istraživanja. Bogate općeznanstvene zbirke, kao i zbirke doktorskih i magistarskih radnji obranjenih na osječkome Sveučilištu, omogućavaju mladim znanstvenicima bogat i kvalitetan pristup informacijama. Pružanje informacijskih usluga najvažnija je aktivnost korisničkih službi. Informacijski su zahtjevi korisnika različiti i pokrivaju sva područja, i u odnosu na korisnike gradske, ali i korisnike sveučilišne djelatnosti Knjižnice. Mrežnom informacijskom uslugom „Referati, seminari, diplomski radovi…“ korisnicima je omogućeno postavljanje upita i tematsko pretraživanje izvora informacija, u prvom redu zbirki knjižne građe GISKO-a, a potom baza podataka, interneta i građe drugih knjižnica. Usluga je to koju najčešće koriste studenti za izradu seminarskih radova te završnih i diplomskih radova. Uz informativno-referalnu djelatnost i usluge, GISKO neprekidno nudi usluge međuknjižnične posudbe pri kojoj građu koju nema u svojim zbirkama posuđuje za svoje korisnike od drugih knjižnica u Hrvatskoj i svijetu. Također nudi i usluge fotokopiranja i druge reprografske usluge.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek svima je vrlo pristupačan i nezaobilazan izvor informacija, zabave, razonode, ali svakako i mjesto ozbiljnoga rada i stjecanja znanja. Predanim radom svih djelatnika Knjižnice pravovremeno se korisnicima osiguravaju brojni domaći i svjetski bestseleri, studentima i znanstveno-nastavnome osoblju sveučilišni udžbenici, brojni naslovi publicistike, struke i znanosti, novi lektirni naslovi, časopisi, dnevnici, tjednici, audiovizualna građa.

Brojna događanja
Tijekom prethodnih dviju godina organizirano je mnogo događanja: predstavljanja knjiga, izložbi, radionica, obilježavanja važnih datuma domaće i svjetske povijesti, obljetnica, godišnjica rođenja i smrti poznatih spisatelja i velikana te različitih kulturno-promidžbenih aktivnosti za nacionalne manjine grada Osijeka. U 2017. godini održane su brojne izložbe, od kojih važno mjesto zauzimaju dvije velike tematske: izložba plakata i knjižne građe povodom 175. obljetnice Matice hrvatske i 55. obljetnice obnove rada Ogranka Matice hrvatske u Osijeku te zavičajna izložba „Odnekud dolaze sanjari: književno djelo Stjepana Tomaša“, obje u produkciji GISKO-a. Uz izložbe održana su brojna predavanja, radionice i književni susreti, od kojih bi valjalo istaknuti predavanje u sklopu Festivala znanosti „Hrvatski jezik kroz vrijeme“ doc. dr. sc. Ane Mikić Čolić i doc. dr. sc. Maje Glušac, zatim predavanje „Suvremena književnost u nultim godinama“ prof. dr. sc. Krešimira Bagića, predstavljanje studentskoga istraživačkog rada „Folksdojčeri u poslijeratnoj Jugoslaviji“ kao i predavanje „O ženama koje su pisale povijest“ doc. dr. sc. Stephanie Jug. Kada su u pitanju radionice, važne su „Laboratorij književnog prevođenja s njemačkog na hrvatski“, radionice programiranja i robotike i 3D printanja, „English Accent“ radionica za studente te kazališne radionice studenata njemačkoga jezika Filozofskoga fakulteta Osijek.

U 2018. godini obilježena je velika, 100. obljetnica završetka Prvoga svjetskog rata ili tzv. Velikoga rata u okviru koje je postavljena velika tematska izložba „Nemirno zatišje pred buru“ i organizirano predavanje prof. dr. sc. Tvrtka Jakovine. Obilježena je i 100. obljetnica smrti Gustava Klimta, jednoga od najvećih austrijskih i svjetskih slikara, velikom tematskom izložbom „Gustav Klimt: pionir moderne“ te predavanjem. Mnogo sjajnih predavanja, radionica i događanja vezanih uz zdravlje organizirano je u sklopu Noći knjige 2018. Velikom tematskom izložbom „Kazališni život Osijeka“ iz ciklusa Zavičajne priče, svečano je obilježen Mjesec hrvatske knjige, ali i brojnim radionicama i predavanjima vezanim uz temu glagoljice i pismenosti.

Američki kutak
(American Corner)
U prethodnim dvjema godinama novouređen prostor Američkoga kutka (American Corner) Osijek omogućio je organizaciju uistinu impresivnoga broja događanja i aktivnosti, ponajprije u suradnji s Odsjekom za engleski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Osijek. Fulbrightovi stipendisti iz Sjedinjenih Američkih Država, prema svojim afinitetima, sa studentima održavaju radionice kreativnoga pisanja, predavanja te filmske klubove koji okupljaju zaljubljenike u stare i nove američke filmove različitih razdoblja i žanrova. American Corner mjestom je i različitih inovativnih radionica iz svijeta 3D tehnologije kao i organizacije izložbi.

Gradska će i sveučilišna knjižnica Osijek i u budućnosti nastaviti s kvalitetnom organizacijom velikoga broja aktivnosti i promocije znanosti i visoke kulture, nabavom novih naslova, radom sa studentima, profesorima, odraslima i svima koji su željni novih znanja, učenja, kulture, a često i zabave.
Siniša PETKOVIĆ
Pokrenut „Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u“

Velika novina u prethodnoj godini bilo je pokretanje ciklusa predavanja pod nazivom „Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u“. Naime, Doktorska škola Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji s GISKO-om, središnjom ustanovom knjižničnoga sustava Sveučilišta, organizira mjesečna otvorena javna predavanja kojima se popularizira znanost i jačaju veze između znanosti, umjetnosti i društva. Prvo je predavanje održano 12. ožujka 2018., a do sada je organizirano osam predavanja bivših i sadašnjih doktoranada Sveučilišta u Osijeku. Istodobno, ovim se projektom upoznaje znanstvena i društvena zajednica s postignućima mlađih znanstvenika te upućuje na važnost Knjižnice kao važnoga čimbenika u procesima studiranja te nastavnoga, znanstvenoga, stručnoga, umjetničkoga i svakoga drugog rada na Sveučilištu.
Od 2010. Dani austrijske kulture u Osijeku

Od 2010. godine neprekidno se organiziraju Dani austrijske kulture u Osijeku. Velik je to međunarodni projekt koji financira Republika Austrija, a njime se promiče recentna austrijska kultura u različitim poljima kao i prošlost Austrije. Projekt uključuje suradnju svih ustanova u kulturi grada Osijeka te studenata i znanstveno-nastavnoga osoblja Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Osijek. Svake godine građanima je Osijeka ponuđen niz koncerata, izložbi, filmskih projekcija, radionica, predavanja, predstavljanja knjiga i glazbeno-scenskih izvedbi.
Možda ste propustili...