Učionica
VJEKOSLAV RADAN PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA ODJELA ZA MATEMATIKU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

„Matematička preciznost studenata Odjela iznimno se cijeni na tržištu rada“
Objavljeno 10. veljače, 2019.

Vezani članci

PROF. DR. SC. KRISTIAN SABO PROČELNIK ODJELA ZA MATEMATIKU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

„Izvrsni su studenti naša odgovornost, moramo im osigurati ono što zaslužuju“

Odjel za matematiku u Osijeku poseban je po tome što je jedina sastavnica Sveučilišta u Osijeku koja studente uči matematičkoj preciznosti. Matematička preciznost omogućava studentima brzo prepoznavanje i učinkovito rješavanje raznih problema zbog čega su studenti Odjela za matematiku visoko cijenjeni na tržištu rada, a najbolji je pokazatelj toga iznimno velik broj studenata zaposlenih u struci.

       Studenti Odjela za matematiku tijekom svojega obrazovanja pohađaju predavanja na kojima se obrađuje teorijski dio kolegija te vježbe na kojima se teorija primjenjuje u rješavanju različitih zadataka primjenjivih u mnoštvu grana znanosti, ne samo usko povezanih kao što su fizika, informatika ili ekonomija, već i u biologiji, medicini i slično. Osim toga, ako je kojemu studentu nešto ostalo nejasno, iz svih zahtjevnijih kolegija organiziraju se demonstrature na kojima studenti viših godina mogu detaljnije raditi s pojedinim studentom. Također, studentima prvih godina organizira se pretkolegij na kojem se ponavlja gradivo iz srednje škole potrebno za uspješno svladavanje novoga gradiva. Svi nastavnici Odjela iznimno su susretljivi i otvoreni za bilo kakva pitanja i konzultacije.

       Budući da se Odjel za matematiku fokusira na financijsku matematiku i matematiku u računarstvu, malo je reći kako je svim studentima stjecanje dodatnih znanja nadohvat ruke. Za studente financijske matematike često se organiziraju tribine na kojima studenti izlažu svoja iskustva s prakse u bankama i osiguravajućim kućama, a svake se godine organizira i Mathos banking day na kojem nas posjećuju financijski stručnjaci otvoreni za sva studentska pitanja. S druge strane, s obzirom na to da se IT sektor u Osijeku razvija jako brzo, Odjel za matematiku surađuje s mnogo IT tvrtki koje također organiziraju različite tribine i putem stručnih praksi surađuju s našim studentima. Najbolji pokazatelj koliko se cijeni diploma s Odjela za matematiku jest podatak kako je na dan posljednje promocije magistara matematike i magistara edukacije matematike i računarstva, 16. veljače 2018., od 48 promoviranih diplomanata čak njih 43 već bilo zaposleno.

       Kao pogodnosti studentskoga života na Odjelu za matematiku izdvojio bih putovanja na studentske igre kao što su Primatijada i STEM Games, različite oblike tjelesnih aktivnosti u našoj športskoj dvorani te naravno partyje kao što su Brucošijada četiriju odjela i cjelodnevni Studentski barbecue party na kojem danju organiziramo društvene igre kao što su turnir u beli, šah i kviz, a večer provodimo uz koncerte. Sve u svemu, smatram da je studiranje na Odjelu za matematiku, unatoč težini studija, jako lijepo iskustvo i iznimno sam zadovoljan što taj dio života provodim u takvoj zajednici.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...