Učionica
FERIT OSIJEK USPJEŠNO REALIZIRAO MEĐUNARODNI PROJEKT RURES

Razvijeni model potencijala obnovljivih izvora energije
Objavljeno 10. veljače, 2019.
Dana 17. prosinca 2018. na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek održana je završna konferencija projekta RuRES (Obnovljivi izvori energije i mjere energetske učinkovitosti u funkciji ruralnog razvoja) koji je sufinanciran u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020.

Na završnoj su konferenciji predstavljeni glavni rezultati i postignuća projekta te prikazani primjeri korištenja obnovljivih izvora energije u drugim županijama. Tijekom projekta organizirane su radionice i treninzi za lokalne dionike u prekograničnom području Hrvatske i Mađarske u cilju promidžbe korištenja obnovljivih izvora energije i mjera energetske učinkovitosti u ruralnim područjima, ali i edukacije samih sudionika. Jedan je od rezultata projekta razvijeni model potencijala obnovljivih izvora energije koji lokalnim zajednicama pokazuje koji tip obnovljivih izvora ima najveći potencijal te im može pomoći pri donošenju odluka u koje vrste obnovljivih izvora energije treba ulagati.

Na temelju rezultata istraživanja provedenih u projektu instaliran je demonstracijski otočni fotonaponski sustav koji služi kao izvor električne energije u ruralnim područjima gdje nije osiguran pristup elektroenergetskoj mreži. Glavni je rezultat projekta knjiga „Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost u ruralnim područjima“, dostupna na hrvatskom, mađarskom i engleskom jeziku, koja sumira rezultate projekta te daje pregled potencijala obnovljivih izvora energije u prekograničnom području, pregled tehnologija za njihovo iskorištavanje i preporuke mjera energetske učinkovitosti. Knjiga je besplatno dostupna na internetskoj stranici projekta www.rures.eu. Tim je projektom FERIT nabavio laboratorijsku opremu u vrijednosti 56 180,75 eura kojom je dodatno opremljen Laboratorij za obnovljive izvore energije (reslab.ferit.hr) čime su povećani istraživački, ali i nastavni FERIT-ovi kapaciteti.
Danijel TOPIĆ
Osnovni podatci o projektu

Nositelj projekta bio je FERIT Osijek, a projektni partneri Centar za ekonomiju i regionalne studije Mađarske akademije znanosti i umjetnosti (Pečuh, Mađarska) i Sveučilište u Kaposvaru (Kaposvar, Mađarska). Ukupna je vrijednost projekta 226 838,86 eura, od čega je doprinos Europske unije iznosio 192 813,03 eura. Projekt je trajao od 1. rujna 2017. do 31. prosinca 2018. godine. Voditelj projekta bio je doc. dr. sc. Danijel Topić, a projektni tim činili su: prof. dr. sc. Damir Šljivac, prof. dr. sc. Denis Pelin, izv. prof. dr. sc. Zvonimir Klaić, doc. dr. sc. Goran Knežević, doc. dr. sc. Krešimir Fekete, Matej Žnidarec, mag. ing., Mario Primorac, dipl. ing., Dario Došen, mag. ing. te Mirela Glavaš, dipl. oec.
Možda ste propustili...