Učionica
NASTAVLJEN VELIK PROJEKT ODGOJA I OBRAZOVANJA VEZANIH UZ EKOLOGIJU

Zelena knjižnica FOOZOS-a u 2018./2019. pripremila deset tematskih radionica
Objavljeno 10. veljače, 2019.
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku (FOOZOS) ima dugu tradiciju obrazovanja učitelja i odgojitelja, ali i odgoja i obrazovanja vezanih uz održivi razvoj i zaštitu okoliša.

To podrazumijeva razvijanje novih sposobnosti, vještina i znanja te novih kompetencija u osposobljavanju mladih kako bi postali ekološki osviješteni i aktivni građani društva. U to je uključena i aktualizacija sadržaja održivoga razvoja u nastavnim i izvedbenim planovima i programima koje FOOZOS neprekidno provodi kroz niz kolegija, a to su redom: Ekologija, Ekologija za održivi razvoj, Ekološki odgoj u dječjem vrtiću, Povijest okoliša, Pedagogija održivog razvoja, Terenska nastava, Poznavanje biljaka i životinja, Istraživanje u prirodi, Istraživačka nastava prirode i društva, Metodika prirode i društva I, Metodika prirode i društva II, Prirodoslovlje I, Prirodoslovlje II i Hrvatska nacionalna baština. U svrhu poticanja i razvoja ekološke pismenosti djelatnice knjižnice FOOZOS-a uključene su u projekt Zelena knjižnica u suradnji sa studentima sveučilišnoga preddiplomskog studija Ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja, integriranoga preddiplomskoga i diplomskog sveučilišnog Učiteljskog studija te sveučilišnoga diplomskog studija Ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja. U okviru projekta polaznicima dječjih vrtića i osnovnih škola grada Osijeka podižu svijest o očuvanju okoliša te obrazuju mlađe naraštaje o konceptu održivoga razvoja.

U akademskoj godini 2018./2019. Zelena knjižnica pripremila je deset radionica tematski vezanih uz važne ekodatume, a posjećenost je dosadašnjih radionica velika. Znakovit je pomak i suradnja s knjižnicom Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) pod vodstvom Ljilje Vučković Vizentaner, a postaje praksom da studenti sudjeluju u aktivnostima Zelene knjižnice. Ovogodišnje radionice studentica pete godine diplomskoga sveučilišnog Učiteljskog studija Terezija Dučmelić koristi kao praktični dio svojega diplomskoga rada pod vodstvom mentorice prof. dr. sc. Irelle Bogut.
Ljubica NEDIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike