Učionica
ASISTENTICA ODJELA ZA BIOLOGIJU BORAVILA NA INSTITUTU U NJEMAČKOM GRADU HANNOVERU

Ana Vuković istraživala pojave vezane uz radioaktivnost
Objavljeno 10. veljače, 2019.
U okviru Erasmus+ programa mobilnosti nastavnoga osoblja asistentica Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku Ana Vuković u studenom 2018. provela je dva tjedna na Institute of Radioecology and Radiation Protection Sveučilišta Leibniz u njemačkom gradu Hannoveru.

Institut se bavi otkrivanjem i određivanjem radionuklida u okolišu, procjenom radioaktivnosti, pravilnim rukovanjem i odlaganjem radioaktivnoga otpada te pitanjima vezanima za zaštitu od radioaktivnosti. S obzirom na posebne uvjete rada, asistentica je prošla kratku obuku kako bi mogla raditi u njihovim laboratorijima. Na Institutu je radila s dr. Dharmendrom Guptom, jedinim biologom među brojnim fizičarima, kemičarima, geolozima i matematičarima. Odradila je brojne biokemijske i histološke analize u svrhu ispitivanja oksidacijskoga oštećenja i antioksidacijske zaštite raži s područja Černobila. Kako pojedine vrste gljiva mogu akumulirati velike koncentracije teških metala te se zbog toga koriste u mikoremedijaciji, cilj je bio ispitati utjecaj dviju vrsta gljiva na raž koja je rasla na tlu zagađenom teškim metalima te hoće li te gljive uspjeti smanjiti oksidacijsko oštećenje raži. Tijekom toga istraživanja asistentica je naučila brojne nove metode koje je već počela primjenjivati u nastavi i u svrhu izrade vlastitoga doktorata, a ujedno je i stekla nova poznanstva i ostvarila uvjete za ove suradnje.
Ana VUKOVIĆ
Možda ste propustili...

DALIBOR TATAR PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA ODJELA ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

„Biti student kemije predstavlja svakodnevne susrete s brojnim izazovima“

STUDENTI MEFOS-A OSVOJILI NAGRADE NA RECOOP KFSD KONFERENCIJI U BRATISLAVI

Drugo i treće mjesto za najbolje kratko predavanje i prezentaciju postera

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEUČILIŠTE U OSIJEKU KAO KREATIVNO SREDIŠTE

Kreativan pristup nastavnika i studenata popularizaciji znanosti s temom „Boje“

2

ODJEL ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Jaka znanstvena djelatnost, brojne studentske aktivnosti i otvorenost za međunarodnu suradnju i mobilnost

3

DR. PETAR KAUKOV, REDATELJ I DOCENT NA ODSJEKU REŽIJE DRŽAVNE AKADEMIJE ZA KAZALIŠNU I FILMSKU REŽIJU U SOFIJI (BUGARSKA) TE SURADNIK AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

S kolegama iz Kazališta Virovitica i s osječke Akademije dijelim zajednički umjetnički jezik