Učionica
OKRUGLI STOL O STRATEGIJI RAZVOJA OBRAZOVANJA U PODRUČJU SOCIJALNOGA RADA (2019. – 2024.)

Kroničan nedostatak socijalnih radnika na ovome području
Objavljeno 10. veljače, 2019.

Dana 14. prosinca 2019. na Pravnom fakultetu u Osijeku održan je Okrugli stol o Strategiji razvoja obrazovanja u području socijalnog rada (2019. – 2024.), na kojem su sudjelovali domaći i inozemni profesori socijalnoga rada i drugih disciplina koji obrazuju socijalne radnike, socijalni radnici iz prakse te studenti socijalnog rada.

Strategija se temelji na mnogim regionalnim, nacionalnim i međunarodnim strategijama: Strategiji Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera 2011. – 2020., Strateškom planu Pravnoga fakulteta 2015. – 2020. te Strategiji razvoja Grada Osijeka od industrijskog do inteligentnoga grada (2014. – 2020.), u kojoj se kao cilj ističe smanjenje broja ljudi koji žive u siromaštvu i socijalnoj isključenosti.

Mnogo je nacionalnih strategija koje su služile kao podloga izradi Strategije: Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020., Nacionalna strategija za prava djece u RH za razdoblje od 2014. do 2020., Strategija socijalne skrbi za starije osobe u RH za razdoblje od 2017. do 2020. i Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2017. do 2022. Na globalnoj razini Strategija uvažava suvremene međunarodne standarde za razvoj obrazovanja socijalnih radnika Global Agenda for Social Work and Social Development, 2012, koja je rezultat rada International Association for Schools of Social Work – IASSW, International Federation of Social Workers – IFSW i International Council on Social Welfare – ICSW.

Nakon dvosatne rasprave Okrugli je stol završio zaključcima o kroničnom nedostatku socijalnih radnika na ovom području, važnosti razvoja studija socijalnog rada koji bi bio usmjeren na lokalnu zajednicu, samozastupanje, lobiranje i predstavljanje struke u javnosti, zatim važnosti etičkoga kodeksa kao i stalnoga razvoja prakse tijekom obrazovanja. Studenti su socijalnoga rada zaključno iskazali zanimanje za daljnji razvoj obrazovanja u socijalnom radu na Pravnom fakultetu Osijek, navodeći kako su iznimno motivirani iželjni raditi kao socijalni radnici.
Branka REŠETAR
Socijalni rad ima svoj status sui generis

Profesor Vito Flaker, dugogodišnji dekan Fakulteta za socijalni rad u Ljubljani, istaknuo je kako socijalni rad nije hibrid više struka i više znanosti, nego ima svoj status sui generis. Ocijenio je kako je u Strategiji mudro planirano povezivanje prakse i akademije te je istaknuo važnost usmjeravanja na zajednicu - organiziranje zajednice, komunikaciju s nositeljima i poticanje prelaska s institucionalne skrbi na potporu u zajednici putem stvaranja novih službi, osnaživanja korisnika, stvaranja cjelovitog pristupa oko korisnika koji može živjeti dostojan život.ti dostojan život.
Možda ste propustili...