Učionica
OBJAVLJEN NOVI, OSMI BROJ E-ČASOPISA ARTOS OSJEČKE AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU

Usmjerenost prema brojnim studentima kroz različite teme
Objavljeno 10. veljače, 2019.
U osmom broju, koji je početkom siječnja 2019. „ugledao svjetla ekrana“, Artos, e-časopis Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, u potpunosti se okrenuo studentima obrativši im se kroz prizmu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Usmjerenost prema studentima potvrđuje Artosov „Otruli stol“ oko kojega su se po prvi put okupili studenti i nastavnici progovorivši o umjetnosti za mlade i mladima u umjetnosti. Tema je broja „50 godina od mitske 1968.“ koju kritički promatraju autori tekstova Žarko Puhovski, Zlatko Kramarić, Vladimir Stojsavljević, Krešimir Nemec, Maja Đurinović, Marijan Krivak i Tatjana Ileš. Nadalje, Jasmin Novljaković oblikovao je temu o poljskom alternativnom kazalištu koje su 70-ih stvarali poljski studenti. Artos predstavlja i pionirske korake hrvatske art terapije o kojoj na engleskom jeziku pišu urednica teme Mia Janković Shentser te Jelena Kovačević i Krunislav Stojanovski. Na engleskom je objavljen i zanimljiv rad studentice poslijediplomskoga studija na Vytautas Magnus Universityju u litavskom Kaunasu, Egle Luksaite, „Sade’s Black Screen – Infinity Behind Demonstration“. U rubrici eseja objavljeni su i tekst Ivane Validžić o subinciziji danas te analiza hrvatskoga krimića u vrijeme tranzicije kroz prizmu njegove (pret)povijesti autora Igora Gajina. U okviru „Portreta umjetnika“ predstavljen je Davor Bobić, nastavnik na osječkoj Akademiji i jedan od najizvođenijih domaćih skladatelja koji je nedavno proslavio 50. rođendan. U intervjuu s dekanom Rider Universityja (SAD) Borisom Vilićem govori se o važnoj temi – online učenju. Amir Begić i Robert Tešanović pišu o interkulturalnim sadržajima u udžbenicima za nastavu glazbene kulture, a Katarina Kolega donosi zanimljiv uvid u živote na putu tradicionalnih putnika lutkara. Broj zatvaraju dva prikaza knjiga.
Igor TRETINJAK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSTVARENI DOKTORAT REZULTAT SURADNJE IZMEĐU FERIT-A I SVEUČILIŠTA U OSIJEKU, GHENTU I NOVOM SADU

Dr. sc. Hrvoje Leventić stekao prvi dvojni doktorat na Sveučilištu u Osijeku

2

DR. SC. ISTKHAR ALI IZ INDIJE:

Znanje i iskustvo koje ću ponijeti iz Osijeka značajno će mi pomoći u daljnjem znanstvenom radu

3

DO LJETA OVE GODINE U OSIJEKU ĆE BITI ODRŽANI REDOVNI IZBORI ZA NOVE ČLANOVE VODSTVA KROVNOGA PREDSTAVNIČKOGA TIJELA STUDENATA

Kako se provode izbori predstavnika u Studentskom zboru Sveučilišta u Osijeku?