Učionica
15. ZIMSKA ŠKOLA FIZIKE ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA

Sudjelovalo više od stotinu učenika i trideset učitelja
Objavljeno 10. veljače, 2019.
Na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Osijeku 2. veljače 2019. održana je 15. Zimska škola fizike za učenike osnovnih škola u organizaciji Odjela za fiziku, Agencije za odgoj i obrazovanje, Županijskoga stručnog vijeća učitelja fizike Osječko-baranjske županije – Istok te podružnice Hrvatskoga fizikalnog društva u Osijeku, pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije.

Zimska škola fizike pruža učenicima priliku da sami uzmu aparaturu u svoje ruke i dožive fiziku na neposredan način, kroz igru, neopterećeni od pogreške i ocjenjivanja. Cilj je Škole pobuditi kod učenika zanimanje za fiziku i prirodne znanosti te za svoj studij i životni poziv odabrati tzv. STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) područje. U Zimsku se školu prijavilo oko stotinu učenika i tridesetak učitelja, a sudjelovali su učenici 7. i 8. razreda za koje su bile pripremljene posebne radionice. Tema za učenike 7. razreda bila je „Trenje“ s radionicama: Prihvati izazov trenja, Koliko je skliska banana? i Zašto se spinner tako dugo vrti? Tema za učenike 8. razreda bio je „Elektromagnetizam“ s radionicama: Voćne baterije, O čemu ovisi otpor vodiča? i Jakost elektromagneta. Voditelji radionica bili su doc. dr. sc. Maja Varga Pajtler; Igor Miklavčić, pred.; Hrvoje Miloloža, mag. educ. phys. et inf. i doc. dr. sc. Denis Stanić te studenti Odjela za fiziku. Usporedno su se održavale i radionice za učitelje: Hrvatska znanstvena baština, pod vodstvom dr. sc. Marijane Borić iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te radionica Prirodoslovlje u pet slika čiji je voditelj bio Matko Babić, prof. Nakon završenih radionica organiziran je kratak Okrugli stol za učitelje s osvrtom na upravo održane aktivnosti i planovima za iduću godinu.
Denis STANIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREGLED PRIJAVA ZA ERASMUS PROGRAM MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2019./2020.

Sve veće zanimanje znanstvenika i studenata Sveučilišta u Osijeku za sudjelovanjem u programu Erasmus+

2

RAZGOVOR: TAJANA MOHNACKI, OSJEČKA MAGISTRICA KULTURALNOGA MENADŽMENTA, ODNEDAVNO GLOBALNA POTPREDSJEDNICA ERASMUSOVE STUDENTSKE MREŽE (ERASMUS STUDENT NETWORK)

Glavni cilj, na koji ću se usmjeriti u svojem mandatu, bit će priznavanje rada studenata volontera

3

ODJEL ZA FIZIKU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Provode brojna važna znanstvena istraživanja i projekte te razvijaju međunarodnu suradnju i mobilnost