Učionica
POVEZANOST LJUBAVI, STRASTI, STRUKE I ZNANOSTI NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Prikazane multimedijalne izložbe o lipicancima i tradiciji uzgoja konja
Objavljeno 10. veljače, 2019.
Tijekom dvaju velikih dvodnevnih događaja – prve uvodne aktivnosti Europske noći istraživača i održavanja 22. Smotre Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 13. i 14. prosinca 2018. na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek – 267 maturanata iz regije kao i brojni posjetitelji veliko su zanimanje pokazali za dvije multimedijalne izložbe-instalacije posvećene konjima.

Bile su to izložbe „Utemeljitelj lipicanske ergele Josip Juraj Strossmayer stvorio konja budućnosti“ i „Otisak kopita u agrobiotehničkim znanostima“ koje su osmislile prof. dr. sc. Mirjana Baban i poslijedoktorandica dr. sc. Maja Gregić, a u realizaciji im je pomoglo više od pedeset studenata i volontera. Vezano uz prvu izložbu, prof. dr. sc. Mirjana Baban istaknula je kako se u vrijeme imenovanja Strossmayera biskupom, sredinom 19. stoljeća, nakon 300 godina uzgoja arapske pasmine konja u Đakovu, prešlo na uzgoj isključivo lipicanskih konja, poznatih kao jedna od najstarijih pasmina konja u Europi. Lipicanci su postali dio tradicije, folklora i načina življenja, posebno na području istočne Hrvatske, a tradicija uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu krajem ožujka 2017. upisana je u Registar kulturne baštine RH na Listu nematerijalnih dobara. Moderan način uzgoja i treninga stvorio je lipicanca i kao vrhunskoga zaprežnog i dresurnog športskog konja čime se dokazala Strossmayerova vizija o lipicancu kao konju budućnosti. Na izložbi su bili postavljeni brončana skulptura biskupa Strossmayera (rad akademskoga kipara Marijana Sušca), plakati Europske noći istraživača, vrhunske fotografije višestruko nagrađivane autorice Silvije Butković te multimedijalna instalacija Božićnoga bala lipicanaca, održanoga 15. prosinca 2018. u Đakovu. Kako bi obje izložbe bile što atraktivnije, posjetitelje su ispred zgrade FAZOS-a dočekali đakovački dvopreg i jahači na konjima Konjičkoga kluba Osijek.
Mirjana BABAN
Blagodati kobiljega mlijeka



Kroz izložbu „Otisak kopita u agrobiotehničkim znanostima“, postavljenu na tri hodnika FAZOS-a, protkala se priča o tradiciji uzgoja konja u istočnoj Hrvatskoj kao i o konjogojstvu i konjičkom športu koji se prilagođavaju novim trendovima razvojem tehnike i tehnologije. Putem zanimljivih znanstvenih radova, koji su na izložbama u obliku postera krasili hodnik Fakulteta (uz prepone, sedla, jahaću i zaprežnu opremu te pribor za potkivanje, čišćenje i njegu konja), maturanti su upoznati s blagodatima kobiljeg mlijeka koje se tisućama godina upotrebljava profilaktički i terapeutski u medicini, a prepoznaje se sve više i na zahtjevnom tržištu Europske unije.
Možda ste propustili...