Učionica
ZAPAŽEN REZULTAT NA MEĐUNARODNOM STUDENTSKOM NATJECANJU ECOTROPHELIA EUROPE 2018

Vlastiti ekstrudirani proizvod FLIPSOS uspješno predstavili Hrvatskoj i Europi
Objavljeno 10. veljače, 2019.

Tim studenata pod nazivom Atakos, koji je činilo petero studenata Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek (Korana Cindrić, Azra Kovačić, Šimun Kvaternik, Marija Serdarević i Toma Tadić), jedna studentica Ekonomskoga fakulteta u Osijeku (Anamarija Oršolić) i jedna studentica Odjela za povijest i umjetnost Sveučilišta u Zadru (Jelena Cindrić), ostvario je zapažen uspjeh na međunarodnom natjecanju Ecotrophelia Europe 2018.

Sve je započelo kada se navedena skupina studenata s PTFOS-a početkom 2018. odlučila javiti doc. dr. sc. Antunu Jozinoviću s idejom mogućnosti prijave na natječaj za sudjelovanje na 5. nacionalnom studentskom natjecanju u kreiranju ekoinovativnih prehrambenih proizvoda Ecotrophelia Hrvatska 2018. Budući da je uže područje znanstveno-istraživačkoga rada docenta Jozinovića razvoj novih ekstrudiranih proizvoda, na čemu je i doktorirao, prijedlog je bio prijava za natjecanje u razvoju takvoga tipa proizvoda. Također, na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek 2014. odobren je projekt, koji financira Hrvatska zaklada za znanost, pod nazivom „Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva – FUNEXFOOD“ čiji je voditelj prof. dr. sc. Drago Šubarić, aktualni prorektor Sveučilišta u Osijeku. Projekt je uspješno završen u lipnju 2018., a ukupna je vrijednost projekta bila 884.332,66 kuna. Rezultat rada na navedenom projektu bio je razvoj brojnih ekstrudiranih proizvoda, a tako i brojnih gotovih ekspandiranih proizvoda obogaćenih različitim nusproizvodima prehrambene industrije. Stoga je ideja docenta Jozinovića, u dogovoru s voditeljem projekta prof. dr. sc. Dragom Šubarićem, bila priprema ekstrudiranoga proizvoda na bazi kukuruzne krupice obogaćenoga odmašćenim pogačama industrijske konoplje i buče, kao nusproizvodima proizvodnje ulja, s kojim bi se studenti predstavili na navedenom natjecanju. Studenti su prihvatili navedenu ideju i s mentorom pristupili razvoju novoga proizvoda pri čemu je on razvijen i proizveden na laboratorijskom jednopužnom ekstruderu. Budući da je za natjecanje bilo potrebno pripremiti finaliziran proizvod, pristupilo se i njegovu aromatiziranju u laboratorijskim uvjetima pri čemu su korištene osušene ljuskice kvasca, sol i ulje. Za razvijeni proizvod studenti su odredili naziv FLIPSOS i za njega pripremili ambalažni dizajn u koji je upakiran.

S razvijenim proizvodom i pripremljenom dokumentacijom studenti su se prijavili na nacionalno natjecanje. Na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 12. lipnja 2018. predstavili su svoj proizvod pred povjerenstvom i osvojili prvo mjesto što im je omogućilo prijavu i sudjelovanje na natjecanju Ecotrophelia Europe 2018. Studenti su za navedeno natjecanje ponovno pripremili dokumentaciju i s mentorom Jozinovićem proizveli potrebnu količinu FLIPSOS-a koju su poslali na natjecanje u Pariz. Natjecanje je održano u Parizu 21. i 22. listopada 2018., u sklopu sajma prehrambene industrije SIAL, na kojem su studenti predstavili svoj proizvod i osvojili 14. mjesto, dobivši niz pohvala i pozitivnih komentara.
Stela JOKIĆ
Mentor pohvalio studentsku inicijativu

Mentor Jozinović pohvalio je inicijativu studenata, uz nadu kako će biti još takvih primjera. Istaknuo je veličinu toga uspjeha budući da je FLIPSOS proizvod koji je pripremljen u potpunosti u laboratorijskim uvjetima na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike