Sport
RUDEŠ - OSIJEK

Sve osim pobjede Osijeka
bilo bi veliko razočaranje
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Ne smijemo očekivati da ćemo od bilo koga dobivati poklone, rekao je Zekić

Nogometaši Osijeka, nakon što su na proljetnoj premijeri poraženi od Hajduka, pred svojim će navijačima večeras u Kranjčevićevoj protiv posljednjeplasiranog Rudeša tražiti djelomično iskupljenje za neplanirani start.
To je utakmica u kojoj Osječani jednostavno ne smiju podbaciti jer sve osim pobjede bilo bi golemo razočaranje, a, osim toga, ozbiljno bi ih unazadilo u borbi za drugo mjesto, jer protiv "fenjeraša" prosipanje bodova može si priuštiti samo Dinamo, s obzirom na to koliko je jači od ostatka lige, pa ga to ne boli. No bijelo-plave bi itekako boljelo, pa se nadamo kako ćemo ih vidjeti u nekom od izdanja koja su demonstrirali tijekom zimskih priprema.

Ozbiljnost i karakter

Ta će utakmica ujedno biti i test karaktera osječke momčadi. Jesenas bi nakon bolnih domaćih poraza reakcija obično bila vrhunska pa bi bilo zgodno kada bi se nešto slično dogodilo i u susretu s Rudešom. Jedno je sigurno, Zagrepčani, bez obzira na mizeran bodovni učinak, nisu momčad koju se može pobijediti s pola gasa. Uostalom, već smo se bezbroj puta uvjerili kako Osijek teško nekoga može dobiti na rutinu, taman se radilo i o najlošijoj momčadi prvenstva. Dovoljno se samo sjetiti jesenskih ogleda s Rudešom, kada su si bijelo-plavi dopustili luksuz opuštanja i nisu dobro prošli. Istina, oba su puta pobijedili, ali su u oba susreta dobili po prstima kada nisu bili ozbiljni. U Gradskom vrtu vodili su sa 3:0, pa su u završnici primili dva pogotka i pokvarili dojam, a u Kranjčevićevoj je Rudeš kaznio sporiji ulazak u utakmicu i došao u vodstvo, koje je preokrenuto tek u nastavku susreta. Pametnom bi moralo biti dosta.
- Ne smijemo očekivati da ćemo od bilo koga dobivati nekakve poklone. Zato se za pobjedu moramo izboriti, bez obzira na suparnikovu poziciju na tablici. Znale su nam takve utakmice biti problematične ako ne uđemo u njih s dovoljno ozbiljnosti i koncentracije, pa to moramo izbjeći, da ne bi bilo opet nekakvih neželjenih stvari. Rudeš nema što izgubiti, može odigrati opušteno i bez grča, kod nas je situacija znatno drukčija jer moramo osvojiti bodove. Ne smijemo si dopustiti nikakva neugodna iznenađenja - poručuje Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.
Bez velikih promjena

I Rudeš je u drugi dio sezone krenuo porazom, i to teškim od Dinama.
- Znao sam da će me dočekati to pitanje. Dinamo je priča za sebe ima najveću koncentraciju kvalitete u HNL-u, tri podjednako kvalitetna igrača na svakoj poziciji, tako da ne bih pravio nikakve usporedbe u tom smislu, niti će me prevariti taj Rudešov rezultat u susretu s liderom prvenstva. Uostalom, imat će manji respekt prema nama nego prema "modrima", pa će se tako postaviti na terenu - smatra trener bijelo-plavih.
Poraz od Hajduka stavio je upitnike iznad forme nekih igrača, no bilo bi neozbiljno bilo što mijenjati nakon prvog susreta. To bi značilo odstupanje od svega što je pripremano tijekom zimske stanke. Zato trebao očekivati kako momčad neće doživjeti nikakve dramatične promjene.
- Posebnih promjena sigurno neće biti. Uvijek uoči utakmice diskutiram sa svojim suradnicima i pokušavam pronaći najboljih 11 za određenu utakmicu. Bodovi iz ovoga dvoboja potrebni su nam za ono što nas čeka dalje, tako se moramo postaviti na terenu i pokušat ću izabrati one igrače koji su spremni odgovoriti na to - kaže Zekić.
Ipak, najvažnije će biti pronaći igru koju je Osijek imao tijekom priprema. Tada su suparnici stenjali pod njegovim pritiskom, a on će itekako biti potreban i večeras protiv Rudeša.
- Sigurno je kako Rudeš neće igrati poput Hajduka. Zatvorit će se, čekat će priliku iz protunapada, što znači kako mi moramo biti strpljivi i posebno koncentrirani kada imamo loptu u posjedu. Ne smijemo griješiti u osnovnim proigravanjima. Morat ćemo imati nešto više kombinatorike jer s momčadima koje su defenzivnije baš i nema puno mogućnosti za dubinska proigravanja. Ključna će biti kretanja bez lopte, koja nam protiv Hajduka, izuzev u prvih 20-ak minuta, nisu baš bila bajna - zaključio je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.
Kako god bilo, pred bijelo-plavima je utakmica koju moraju dobiti. Nećemo upotrijebiti floskulu da je u takvim utakmicama najteže pobijediti. Nije. Ako si ozbiljan i od prve minute pokažeš svoju vrijednost, takvi ti suparnici mogu samo staviti soli na rep. D. Keler

Možda ste propustili...

BAKLJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024.

Upaljen olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

Najčitanije iz rubrike