Sport
KUP EHF-A: GRUNDFOS TATABANYA - NEXE

Horvat: Nećemo umirati u ljepoti, važan će biti rezultat
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Susret GRUNDFOS TATABANYA - NEXE igra se s početkom u 19 sati uz prijenos na Sportklubu

Dočekali su i to u Rukometnom klubu NEXE. Večerašnjom utakmicom (19 sati) u novosagrađenoj Audi Areni u mađarskom Gyoru hrvatski viceprvak otvara drugu frontu. Nakon već sada tri kola prije kraja uspješno apsolviranog nastupa u SEHA Gazprom ligi, gdje će u travnju igrati na završnom turniru. Danas će našička momčad otvoriti nastup u B skupini EHF Kupa. U gostima su kod Tatabanye, koja će svoje domaće europske utakmice igrati u Gyoru.


Momčad Hrvoja Horvata ima i u EHF Kupu visoke ambicije. Ponoviti bar prošlogodišnji rezultat kada su se plasirali u četvrtfinale i zamalo ostvarili plasman na Final four. Koji je već sada velika želja, ali nikako ne i imperativ. Uostalom, suparnici u B skupini su sve samo ne lagani. Osim današnjeg suparnika Grundfos Tatabanye, koja je nominalno treća momčad u Mađarskoj iza Veszprema i Pick Szegeda i koja je stalni sudionik europskih natjecanja, u skupini će igrati i protiv bundesligaša TSV Hannovera, kojeg će sljedećeg tjedna (16. ožujka) ugostiti u Našicama, i novog kluba na europskoj karti Eurofarm Rabotnika iz Makedonije. U takvom društvu potrebno je osvojiti najmanje drugo mjesto za plasman u četvrtfinale. Pri tome treba reći kako će najslabiji drugoplasirani iz četiri skupine završiti svoj nastup u EHF Kupu, s obzirom na to kako je jedno mjesto već rezervirano za Kiel, domaćina završnog turnira. Svakako čudna odluka EHF-a, ali za razliku od Svjetskog prvenstva, ovdje su bar "legalizirali" odluku da Nijemci moraju igrati u polufinalu!

Autobus za Gyor

Rukometaši NEXE-a prema Gyoru su krenuli jučer, a u dvorani gdje će se večeras suprotstaviti Grundfos Tatabanyi odradili su i sinoćnji trening. U autobusu ipak nije bilo Tomija Vozaba, koji još nije zaliječio rame. No na put dugačak otprilike 400 kilometara u jednom smjeru krenut će i brojni navijači "gromova". Klub je besplatno rezervirao autobus, a u istom pravcu krenut će i brojni navijači automobilima, pa su iz RK-a NEXE zatražili 80 ulaznica za svoje pristaše. Teško će doći do izražaja jer u dvorani s kapacitetom od 5500 mjesta još je ostalo malo neprodanih ulaznica. No unatoč tome što će Grundfos Tatabanya i u 70-ak kilometara udaljenom Gyoru imati veliku potporu svojih navijača, rukometaši NEXE-a ipak su puni samopouzdanja otputovali u Mađarsku. Svoje samopouzdanje temelje na činjenici što su u drugi dio polusezone krenuli s dvije uvjerljive pobjede i odlične igre u gostima kod Steaue u Bukureštu i kod kuće protiv Tatrana iz Prešova. Ipak, Tatabanya im je golem izazov. Momčad koja također ima cilj plasirati se u četvrtfinale EHF Kupa. Prije dvije godine tamo su već igrali i, zanimljivo, ispali su od Fuchse Berlina, koji je godinu poslije bio koban za NEXE.


S obzirom na važnost susreta kod obje momčadi, trener hrvatskog viceprvaka Hrvoje Horvat očekuje vrlo tvrdu utakmicu u kojoj će dosta toga polaziti od obrana. Uostalom, Tatabanyu kao i NEXE krase čvrste obrane.


- Nemojte očekivati lepršavu utakmicu kao što je bila ova posljednja naša u Našicama. Očekujem tvrdu utakmicu, čak rukometno i ružnu. Bit će to pravi rat, oni su teškaška ekipa s granitnom obranom, pa se moramo prije svega naoružati strpljenjem te u obrambenom dijelu uzvratiti jednakom borbenošću i agresivnošću. Ako ne pristupimo takvim stilom, nećemo imati šansu tamo upisati bodove - rekao je Horvat za kojeg njegova momčad večeras nije favorit.


- Nismo favoriti, ali puni smo samopouzdanja i idemo probati iznenaditi i pobijediti. Igramo vrlo dobro i ako na tom tragu nastavimo dalje, možemo se nadati bodovima protiv Tatabanye, što bi bio veliki uspjeh i kapital za dalje.
Druga fronta

Bez obzira na to što mu oni nisu u planovima, osvrnuo se Horvat i na ostale suparnike u B skupini EHF Kupa.


- Ne treba podcjenjivati Rabotnički. Dosta su nezgodni i sigurno su oni na svom terenu problematičan protivnik protiv kojeg ćemo morati igrati i protiv osmog igrača, njihovih navijača. Tamo će oni sigurno odigrati najbolje moguće pa je na nama da budemo stvarno top. O bundesligašu Hannoveru i njihovim igračima ne treba puno trošiti riječi jer znamo snagu njemačke lige. Vidjet ćemo što možemo napraviti u utakmicama s Tatabanyom, ali kao što volim reći, idemo korak po korak. Trebamo voditi brigu o sebi i o tome kako ćemo se mi prezentirati i u kakvom ćemo biti izdanju te ako smo mi onakvi kakvi možemo biti, ne bojimo se nikoga.


Horvat se ipak veseli svim izazovima koje njegova momčad očekuje do kraja sezone.
- Dobro je da igramo na svim frontama, SEHA ligi, Kupu Hrvatske i EHF Kupu, te što se krećemo prema našim ciljevima samouvjereno puni samopouzdanja. Dečkima i meni puno znači što će nas doći podržati navijači, a to je ujedno i potvrda onoga što mi ovdje radimo. Zahuktava se atmosfera i na tribini, što je odlično. Naši navijači prepoznaju da se momčad bori i daje sve od sebe i da napreduje, pa nije ni čudno što raste broj gledatelja. Ja vjerujem da ćemo ih u budućnosti još više privući u dvoranu našim igrama. Obećavam da ćemo dati sve od sebe, ali i nakon svakog dobrog rezultata ostati s dvije noge na zemlji i gurati dalje marljivo prema našim ciljevima - rekao je trener NEXE-a.


Krešimir Lacković
Gyor
IZ NAŠICA KREĆU NAVIJAČI
Hrvoje Horvat

trener NEXE-a

Nemojte očekivati lepršavu utakmicu kao što je bila ova posljednja naša u Našicama. Očekujem tvrdu utakmicu, čak rukometno i ružnu.
O GRUNDFOS TATABANYI
Nominalno treća po ugledu i kvaliteti mađarska momčad stalni je sudionik europskih natjecanja. Najveći rezultat ostvarili su u sezoni 2016./2017. kada su igrali četvrtfinale. Prošle godine nisu igrali skupinu, poraženi su u 3. pretkolu od francuskog Chamberyja, a ove godine skupine su se domogli nakon što su izbacili nizozemski OCI Lions. Kod kuće su slavili sa 31:18, u Nizozemskoj je bilo 27:27. Nama svakako najpoznatije ime je hrvatski reprezentativac Jakov Vranković. Na desnom vanjskom dijeli minutažu s Rumunjem Grigorasom. Od internacionalaca na lijevoj strani su Crnogorci, lijevi vanjski Božović i krilo Vujović; BiH reprezentativac, pivot Vladimir Vranješ; i lijevi vanjski, Rumunj Fekete. Glavni organizator igre na sredini je mađarski reprezentativac Juhasz. Obrana je čvrsta s Vranješom, Siposem i iskusnim Ilyesom, dakako i Vrankovićem. Na vratima je Martin Szekely, koji će se sljedeće sezone preseliti u Veszprem, što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti.
TREĆI PUT U EHF SKUPINI
NEXE-u je ovo treći nastup u jednoj od skupina EHF Kupa. Prvi put igrali su u sezoni 2014./2015. kada su u skupini s mađarskim Balatonfuredijem, njemačkim Melsungenom i švedskim Guif Eskilstunom i okončali nastup. Prošle godine osvojili su drugo mjesto i plasirali se u četvrtfinale u skupini s njemačkim Goppingenom, slovenskim Koperom i finskim Cocksom.
EHF Kup - skupine
SKUPINA A: Fuchse Berlin, Logrono La Rioja, Saint Raphael, Balatonfuredi.

SKUPINA B: Hannover Burgdorf, Grundfos Tatabanya, NEXE, Eurofarm Rabotnik.

SKUPINA C: Porto Sofarma, TTH Holstebro, Liberbank Cuenca, Dobrogea Constanta.

SKUPINA D: Fraikin Granollers, Azoty-Pulavy, Kiel, GOG.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike