Novosti
RADNICI SE VRAĆAJU NA POSAO

Vrhovni sud zabranio štrajk u SDF Žetelicama
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Pravni povjerenik SSSH-a najavljuje podnošenje ustavne tužbe zbog povrede Zakona o radu i ograničavanja prava na štrajk

Vezani članci

ODBIJENA TUŽBA UPRAVE

Županijski sud: Štrajk radnika u SDF-u zakonit

NE ŽELE BITI PODCIJENJENI I POTPLAĆENI

Radnici SDF Žetelica u štrajku, hoće veće plaće

Vrhovni sud RH proglasio je štrajk u županjskoj tvornici kombajna Same Deutz Fahr Žetelice nelegalnim.


Promijenio je tako odluku Županijskog suda u Vukovaru i presudio da je nezakonito organiziranje i poduzimanje štrajka koji je tuženik Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat 7. siječnja najavio tužitelju Same Deutz Fahr Žetelicama d.o.o., a koji je započeo 9. siječnja. Radnici su, podsjećamo, tražili povećanje brutoplaće od 740 kuna na svim razinama plus osam posto dodatka na posebne uvjete rada u proizvodnji. Poslodavac je odmah sudskim putem krenuo u osporavanje legitimiteta štrajka i podnio tužbu Županijskom sudu Vukovar sa zahtjevom da se štrajk proglasi nezakonitim i da se radnicima zabrani njegovo daljnje provođenje. Ročište je održano po hitnom postupku, a sutkinja je u presudi objavljenoj 15. siječnja utvrdila da nije bilo nikakvih propusta i da je u pripremi štrajka sve odrađeno u skladu sa zakonom. Odbila je tužbeni zahtjev poslodavca kao neosnovan. Uprava SDFŽ-a žalila se Vrhovnome sudu RH koji je 30. siječnja odlučio da je žalba osnovana, a s odlukom su u četvrtak upoznati i radnici Same Deutz Fahr Žetelica.


- Moramo priznati da smo jako iznenađeni i razočarani. Takvu odluku za koju smatramo da je doista presedan u sudskoj praksi nismo očekivali, a očito smo je posljednji i doznali jer vidimo da je Uprava s njom već bila ranije upoznata. Radnici su s pravom ogorčeni, uskraćuje nam se ustavno pravo na zahtjev za veću plaću. Bojimo se da će takva odluka sada biti pravi okidač za masovni odlazak radnika. Ali moramo poštovati presudu Vrhovnoga suda, proglašavamo prekid štrajka i nastavljamo s radom - kazao je Marko Ivkošić, predsjednik Štrajkaškog odbora i sindikalni povjerenik SDF Žetelica. Najavio je da će odmah raskinuti Kolektivni ugovor i da neće odustati od zahtjeva za povećanje plaća. "Vrhovni sud je stajališta da je Kolektivni ugovor na snazi i da poslodavac poštuje sve njegove odredbe i da je samim tim štrajk nelegalan. Razočarani smo i mislimo kako sud time zapravo podilazi poslodavcu", ustvrdio je.


Regionalni pravni povjerenik SSSH-a Mato Stanković u četvrtak je za Glas Slavonije kazao da je odluka iznenađujuća i da se njome krše temeljna prava sindikata da organizira i provede štrajk za interese radnika u smislu ugovaranja izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora.
- Najvjerojatnije ćemo ići s ustavnom tužbom zbog povrede ustavnog prava na štrajk i načela zakonitosti. Smatramo da je povrijeđen Zakon o radu jer nam je ograničeno pravo na štrajk zbog izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor u SDFŽ-u na snazi je od 2011. godine i smatram da se nakon osam godina ima pravo ići na njegove izmjene i dopune. Vrhovni sud je mišljenja da se taj ugovor morao otkazati, a zašto bismo ga otkazivali kada je njime već predviđeno da se može ići u njegove izmjene i dopune, a sada nam se to pravo osporava - zaključuje Stanković.
Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

PROIZVODNJA PAPRIKE I KRASTAVACA OPADA

Sve manje domaćeg povrća za zimnicu

HDZ BIH U POVODU 29. OBLJETNICE:

BiH - samo kao zajednica triju naroda