Novosti
NAPOKON KRAJ AGONIJE?

Brodosplit postao novi strateški partner Uljanika
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u četvrtak je kazao da postoje dobre perspektive za restrukturiranje Uljanika, ako se dokaže da je novi strateški partner financijski sposoban, te da bi u suprotnome nastao ozbiljan problem, jer vremena za osiguravanje "novog života" brodogradnje u Rijeci i Puli više nema.


Uprava i Nadzorni odbor Uljanika d.d. na zajedničkoj sjednici u četvrtak odabrali su Brodograđevnu industriju Split za strateškog partnera te će s njime pristupiti zaključenju ugovora s naglaskom na njegovoj obvezi da u suradnji s Uljanikom izradi prihvatljiv i provediv program restrukturiranja Uljanika d.d. i Uljanik Brodogradilišta u što je moguće kraćem roku.


"Bude li prilike da se u tom strateškom partnerstvu obistini naša želja, a to je da dobijemo jasne verifikatore da, uz dobru želju strateškog partnera da uđe u fazu restrukturiranja, on dokaže i kako je financijski sposoban za to, mislim da postoje perspektive", izjavio je ministar Horvat novinarima u Banskim dvorima. "Ako se u fazi izrade programa restrukturiranja ustanovi ili dobijemo jasne spoznaje da strateški partner nema financijsku sposobnost, bojim se da ćemo tada doći u jedan ozbiljni problem, jer vremena za osiguravanje novog života brodogradnje u Rijeci i Puli više nema", upozorio je Horvat.


Kako je dodao, strateški partneri (Brodosplit i Fincantieri) u ponudi tvrde da financijski to mogu podnijeti te da su podastrli financijske podatke prema kojima je riječ o solventnim kompanijama.


Izvijestio je da se paralelno pregovara s naručiteljem novogradnje pod rednom brojem 500, a riječ je o jaružalu, za koji je država izdala jamstva od 126 milijuna eura. Upozorio je da će država to morati platiti ako se brod ne završi ili Uljanik završi u stečaju. "Što god mi investirali u završetak broda, dat će nam perspektivu da ovih još 1,7 milijardi kuna o kojima vam govori ministar financija Zdravko Marić, ne da prepolovimo, nego da spasimo milijardu kuna", ustvrdio je.
Ministar financija Zdravko Marić nije htio komentirati koliko bi moglo koštati restrukturiranje Uljanika, nego je ponovio koliko je do sada plaćeno po protestiranim jamstvima. "Do sada smo platili dvije milijarde i 545 milijuna kuna u 2018. godini, a ta su se plaćanja nastavila i u 2019. godini - tijekom siječnja plaćeno je dodatnih oko 250 milijuna kuna po protestiranim jamstvima. Dakle, dolazimo do iznosa od oko 2,8 milijardi kuna, što je na tragu onoga što smo originalno procijenili kada je cijela ta kriza izbila", rekao je Marić.H