Novosti
SLAVONSKI OGRANAK HRVATSKE SELJAČKE STRANKE

Pongrac i Djaković pozvali sve članove na bojkot glavne skupštine HSS-a
Objavljeno 8. veljače, 2019.

Prostorije lovačkog doma u Čepinu u četvrtak poslijepodne ispunilo je četrdesetak članova slavonskog ogranka Hrvatske seljačke stranke, koji su sazvali izvanrednu konferenciju za novinare s temom - "Kako Krešo Beljak uništava HSS?", a uoči glavne skupštine HSS-a, koja će se održati 9. veljače u Jastrebarskom. Iako je svoj dolazak najavila i potpredsjednica HSS-a, Ana Marija Petin, organizatori su kazali kako je izostala zbog opravdanih razloga.


- Puno se toga danas događa u HSS-u, ali nadam se da ćemo svi uspjeti pronaći zajednički jezik za dobrobit stranke kojoj vjerujemo. Neću govoriti kako je sve krenulo krivo, ali ću reći kako ostajemo pri načelima naše stranke, a to su vjera, obitelj i tradicija - naglasio je na početku konferencije Dražen Tonkovac, načelnik Općine Čepin i predsjednik OO HSS-a Čepin, prepustivši tada riječ Zvonku Pongracu, najglasnijem protivniku stranačkog predsjednika Beljaka. Naime, Pongrac je suspendirani predsjednik HSS-a Osječko-baranjske županije i Regionalnog ogranka Slavonija, koji posljednjih mjesec dana Beljaka krivi za smjer u kojemu je stranka otišla, uz podjele i slab rejting.


- Danas su se sastali predstavnici triju županija - Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske, kako bi nagnali predsjednika HSS-a da promijeni politiku i podnese ostavku. Smatramo da HSS treba vratiti politički smjer, u centar, gdje i pripada, pa ne smije više "vrludati" i biti ultralijev, jer takav nikada prije Beljakova mandata nije bio - kazao je Pongrac, naglasivši kako u Beljakovu mandatu nije obavljen ni jedan nadzor rada stranke, a uvedene članarine od 80 kuna dovele su do pomutnje. Pongrac je uz to zatražio ukidanje svih suspenzija članovima, nazvavši statut, o kojemu će biti riječi na nadolazećoj skupštini HSS-a, "faraonskim", jer će u slučaju njegova izglasanja, tvrdi, Beljak biti "bog". Zbog toga je suspendirani Pongrac naposljetku pozvao sve članove HSS-a "od Dubrovnika do Iloka" da bojkotiraju skupštinu u Jastrebarskom, ujedno javno apelirajući na Ministarstvo uprave da pregleda legitimnost delegata HSS-a koji će se ondje okupiti. Jednak apel uputio je i Zdravko Djaković, predsjednik Nadzornog odbora HSS-a, naglasivši kako je sastanak u Čepinu revolt zbog stanja u stranci.
- Smijenjen sam bez svoga znanja, jer sam s članovima Nadzornog odbora tražio da Beljak s HSS-ovim tajnikom omogući uvid u stvarno stanje stranke, odnosno kako se troše novci i na koji se način donose odluke. Nakon odbijanja našeg upita većina članova Nadzornog odbora dala je ostavku ili je smijenjena - otkriva Djaković, napominjući kako je Beljakova politika dovela do "gubitka" svih HSS-ovih županija te mnogih općina i gradova. Naposljetku, na pitanje hoće li okupljeni članovi HSS-a istupiti iz stranke ako Beljak ostane predsjednik, Pongrac je u ime svih odgovorio kako neće napustiti brod koji tone i da traže natrag stranku koja im je ukradena. M.Mandić