Svijet
TRAŽE POŠTENE IZBORE

Srbijanska oporba ujedinjuje se protiv Vučića
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Predstavnici srbijanskih oporbenih stranaka, pokreta i saveza potpisali su u srijedu "sporazum s narodom", čiji je cilj, kako kažu, da Srbija postane država odgovornosti, prava, pravde i slobode u kojoj se poštuju europske vrijednosti u borbi protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića.


U tekstu sporazuma, najnovijeg poteza u borbi protiv vlasti Vučića i njegove Srpske napredne stranke, potpisnici su istaknuli spremnost biti "službenici naroda, a ne njegova vlast‘‘ i "služiti sustavu, a ne on njima" te predlagati nove i poštovati uspostavljene mehanizme kontrole i smjenjivosti svake buduće državne uprave. Sporazum je ponuđen predstavnicima prosvjeda "1 od 5 milijuna", oporbenim političkim organizacijama, sindikatima, udrugama, najširoj javnosti i građanima Srbije, a u njemu se naglašava da će biti nastavljeni zajednički prosvjedi protiv aktualne vlasti, započeti 8. prosinca u Beogradu, koji su se u međuvremenu proširili na dvadesetak gradova diljem Srbije. Istaknuta je i spremnost da se građane Srbije "transparentno i otvoreno" drži obaviještenim o svim aktivnostima vlasti i uz uvažavanje svih različitosti. Sporazum ima sedam točaka, a u prvoj su se vođe oporbe obvezale na zajedničku borbu s građanima za slobodne medije i poštene izbore.


Pokušaj formiranja vlasti na temelju rezultata izbora na kojima ne bude uvažen slobodan i transparentan izborni proces smatrat će se "aktom rušenja ustavnog poretka, a vlast nelegitimnom i protiv nje se boriti svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti".
"Obvezujemo se da ćemo objelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio", predviđeno je u sporazumu. Oporbenjaci najavljuju i ispitivanje podrijetla imovine, izmjene izbornog zakonodavstva i poštovanje prava na lokalnu samoupravu. Savez za Srbiju je, na inicijativu bivšeg gradonačelnika Beograda i nekadašnjeg predsjednika Demokratske stranke Dragana Đilasa, početkom rujna 2018. formiralo devet oporbenih stranaka i pokreta.H
Najčitanije iz rubrike