Regija
ZA VEĆI KOMUNALNI I PROMETNI RED

Grad Đakovo od jučer ima i gradsko prometno redarstvo
Objavljeno 8. veljače, 2019.
ĐAKOVO - Đakovo je drugi grad u Osječko-baranjskoj županiji koji kreće s prometnim redarstvom, a čiji je izlazak na gradske ulice, među vozila u prometu u mirovanju, jučer na konferenciji za novinare najavio gradonačelnik Marin Mandarić, zajedno s načelnikom Policijske postaje Đakovo (PP) Rudolfom Kolarićem, te svojim zamjenikom Antunom Galićem. Četiri prometna redara, a riječ je, zapravo, o postojećim komunalnim redarima koji su za poslove prometnog redarstva s policijskim službenicima prošli edukaciju, pa nije bilo potrebe za novim zapošljavanjem, jučer su na velikom parkiralištu iza Male crkve ujedno predstavila i svoje nove službene odore.

- Početkom veljače Grad Đakovo počeo je ustrojavanje prometnog redarstva na način da su za to već postojeći gradski djelatnici koji su do sada obavljali poslove komunalnih redara, njih četvorica, prošli edukaciju i za prometne redare, pa našim sugrađanima i gostima možemo poručiti da od danas na gradskim ulicama mogu susretati uniformirane gradske službenike koji će obavljati poslove i prometnog i komunalnog redarstva. Obavljat će poslove na provođenju Odluke o komunalnom redu, a što se tiče prometnog dijela – riječ je o regualciji prometa u mirovanju poput, da ih tako nazovem, ‘sitnih‘ prometnih prekršaja - automobila na pješačkim prijelazima, stazama, biciklističkim stazama, mjestima za invalide, kolnim ulazima, zelenim površinama... - najavio je gradonačelnik Mandarić. Dodao je kako je ovo prvi korak i prema uspostavi prakse ‘komunalac u svakom prigradskom naselju‘.

– S današnjim danom u našem gradu kreće rad komunalnog, odnosno prometnog redarstva. Riječ je o aktivnostima sukladno zakonskim propisima. Četiri redara prošla su edukaciju u suradnji sa službenicima PP Đakovo, te će raditi na poboljšanju sigurnosti kada je riječ o prometu u mirovanju. Njihov posao neće se ‘preklapati‘ s našim, policijskim, jer je zakon propisao da prometni redari mogu postupati po provedbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji za njegovo kršenje propisuje određene kazne, te daje određene ovlasti i prometnim redarima u rješavanju te problematike. Njihov angažman olakšat će posao i nama, da naše djelatnike angažiramo za neke druge poslove - rekao je načelnik PP Đakovo Kolarić.

Zamjenik gradonačelnika Galić rekao je kako se Grad Đakovo odlučio za softverski sustav prometnog redarstva "Pazigrad".

- On ima jednu proširenu opciju, rješenje je to za komunalni sustav ‘Gradsko oko‘, pa s današnjim danom možemo najaviti i drugu fazu – kada profunkcionira prometno redarstvo, idemo na aplikaciju ‘Gradsko oko‘, gdje će građani moći prijavljivati, upozoravati na komunalni nered preko te aplikacije, a koja će pridonijeti podizanju komunanog, prometnog reda u gradu - rekao je Galić.

Tijekom godine Đakovo će, zakonska je obveza, uvesti i poljoprivrednog redara čiji će posao obnašati jedna osoba, a tu će ići novo zapošljavanje.
S.Župan
Marin Mandarić

gradonačelnik:

Prometno, odnosno komunalno redarstvo obavljat će poslove na provođenju Odluke o komunalnom redu, a što se tiče prometnog dijela – riječ je o poštovanju prometa u mirovanju, o nepropisnom parkiranju.
Opomene i kazne
Gradonačelnik Mandarić najavio je kako će prometni redari u prvo vrijeme za uočene nepravilnosti izdavati samo upozorenja, opomene, jer “Gradu nije cilj ovime ostvarivati neki dodatni prihod u gradski proračun”, a potom će krenuti i naplata kazni. One će biti od 300, 500 pa do 700 kuna. Potonja je za parkiranje na mjestima za invalide. Ako se novčana kazna plati odmah, iznos će joj biti 50 posto iznosa.
Možda ste propustili...

U STRUKOVNOJ ŠKOLI, STRUKA UPOZORAVA:

Pronašle zmiju u učionici, rano ljeto poremetilo i njih

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura