Regija
UHBDDR DUGA MEĐA

Branitelji organizatori događanja, humanitarci i čuvari starih običaja
Objavljeno 7. veljače, 2019.
DUGA MEĐA - Iznimno vrijedna je Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa, malog mjesta u općini Zdenci. Ovi osebujni branitelji dragovoljci u svom su mjestu organizatori sjajnih manifestacija, veliki humanitarci, čuvari narodnih običaja, a prije svega neumorni borci za prava hrvatskih branitelja te se o njima brinu na sve moguće načine.


- Osnovani smo 2013. godine radi brige i borbe za prava hrvatskih branitelja, no kada smo krenuli raditi, vidjeli smo da ovo naše malo mjesto ima velike mogućnosti i tako je sve počelo. Prvo smo krenuli s organizacijom manifestacije Kobasijada, koja je danas prerasla u jednu od najboljih takvih u regiji, uz nazočnost stotina ljudi iz cijele Slavonije. Tim pravcem pokrenuli smo i Pekmezijadu, a ono što je najvažnije, u obje manifestacije nam je polazna točka očuvanje narodnih običaja. Riječ je pripremi starinskih jela na upravo taj starinski način, što se pokazalo punim pogotkom – priča Ivica Bušljeta, predsjednik ove udruge, te naglašava kako je iznimno važno u njihovu radu okupljanje hrvatskih branitelja i micanje od svakodnevnih briga.


- Iz našeg mjesta je u Domovinski rat otišlo čak 80 branitelja od ukupno 205 stanovnika. Do danas je 20 umrlo, od čega četvorica zbog suicida. Zato smo odlučili da naše ratne prijatelje razveselimo, imamo organizirana druženja dva puta tjedno u mjesnom domu, koji je na našu inicijativu obnovljen – kaže Bušljeta. Branitelji su organizatori Olimpijskog dana Općine, donatori Doma zdravlja, pomažu sumještanima, redovito uređuju kompletno mjesto, sagradili su sportske terene oko doma te sagradili simbol Duge Međe - slavonski đeram. A uz sve to, nikad ne zaboravljaju Domovinski rat i žrtvu hrvatskih branitelja.
- Redoviti smo sudionici svih obljetnica iz Domovinskog rata, organizatori promocija knjiga i predavanja, a imamo sjajne suradnje s udrugama branitelja iz Zaboka, Podgorača, Aljmaša i cijelog ovog našeg područja. Redovno nam pomažu Ministarstva hrvatskih branitelja i poljoprivrede, VPŽ i Općina Zdenci, na čemu im i ovim putem iskreno zahvaljujemo. Ono što nam još nedostaje, i na tome ćemo ustrajati u ovoj godini, a to je da nam se u mjesni dom ugradi grijanje i uredi kuhinja jer se koristi za razna događanja od rođendana do karmina – zaključuje Mirko Horvatin, drugi dopredsjednik udruge.V.Grgurić
Želja im je u mjesni dom ugraditi grijanje i urediti kuhinju jer se dom koristi za razna mjesna događanja
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike