Regija
DONACIJA ROMSKOJ MANJINI

Stigla drva za Rome u cijeloj županiji
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Saborski zastupnik Veljko Kajtazi, udruga Roma "Kali Sara" i Hrvatske šume donirali ogrjevna drva osječko-baranjskim Romima
BELI MANASTIR - Nešto više od 1500 metara ogrjevnih drva stiglo je u Beli Manastir, na područje kod prečistača Baranjskog vodovoda.
Riječ je (djelomice) o donaciji Veljka Kajtazija, saborskog zastupnika romske nacionalne manjine u Saboru Republike Hrvatske, odnosno sredstvima pristiglim na razne natječaje, te onima Hrvatskih šuma. Ogrjevna drva namijenjena su pripadnicima romske nacionalne manjine, na prvom mjestu onima starije životne dobi, ali i ostalima.

Puno im znači

- Ovih su dana počela stizati ogrjevna drva za naše Rome. Evo, na pola zime većina ih je ostala bez ogrjeva i sredstava za nabavu pa će im ovo puno značiti - priča Branko Petrović, predsjednik Županijskog vijeća romske nacionalne manjine, zahvaljujući na donaciji koja će puno značiti, i to ne samo pripadnicima romske nacionalne manjine u Belom Manastiru nego i onima diljem Osječko-baranjske županije kojima je pomoć i namijenjena.


- Svakoj obitelji planirana su po približno tri metra drva. Obradu trupaca dogovorili smo unutar zajednice pa će volonteri onima koji ne mogu iscijepati sami, drva odvesti na kućni prag. One koji imaju mogućnosti, pozivam da to učine sami - kaže Petrović dodajući kako su pristigla drva ‘‘prve klase‘‘ te kako vjeruje da će im poslužiti do kraja zimskog razdoblja.


- Ovo je prva slična donacija, zlata vrijedna za pripadnike naše manjine. Većina od njih ne radi, koristi samo socijalnu pomoć, koja im nije dovoljna ni za normalan život, a kamoli za nabavu ogrjeva - napominje Petrović ističući kako je većina romskih obitelji vezana upravo za socijalnu pomoć, koja im je, zbog raznih predrasuda, u većini slučajeva, jedini zajamčeni izvor prihoda. Zahvaljuje na pomoći Gradu Belom Manastiru, koji je, tvrdi, osigurao prijevoz drva za potrebite romske obitelji.
Ovisni o pomoći

- Imajuću u vidu da pripadnici romske nacionalne manjine imaju problema s ogrjevom, odlučili smo se javiti na natječaje i pronaći određena sredstva. To više što znamo da pomoć od jedinica lokalne samouprave i centara za socijalnu skrb nije dovoljna. Dio donacije ušteda je "Kali Sare", krovne organizacije Roma u Republici Hrvatskoj, a na ostalom dijelu svakako zahvaljujemo Hrvatskim šumama. Da nije bilo svih spomenutih, teško da bismo ostvarili spomenutu donaciju - kaže pak saborski zastupnik Veljko Kajtazi podsjećajući kako prioritet imaju oni stariji i nemoćni.


- Približno 96 posto Roma ovisno je o raznim oblicima socijalne pomoći koja im je premala kako bi ostvarili sve ono što im je potrebno za život. Stoga planiramo i daljnje donacije, koje će biti puno veće od ove koja je ovih dana stigla u Osječko-baranjsku županiju, a odnosi se isključivo na drva - ističe Kajtazi dodajući kako se posljednjih godina jako puno ulaže u Rome u Osječko-baranjskoj županiji, za razliku od prijašnjeg razdoblja.
- Doniramo i paketiće za djecu, legalizirali smo brojne objekte, sufinancirali smo izgradnju društvenih domova u raznim mjestima Baranje i Slavonije, sufinanciramo obnovu odnosnu izgradnju dječjih igrališta i planiramo izgradnju javne rasvjete, dakako uz pomoć Hrvatske elektroprivrede i institucija - kaže Kajtazi. Kako neslužbeno doznajemo, priča oko ulaganja u romsku zajednicu na području Osječko-baranjske županije odnosi se i na izgradnju dvodomki, za potrebe Roma na području grada Belog Manastira. Priča se, naime, odnosi na prigradsko naselje Šećerana, gdje je sve veća koncetracija Roma. Spominje se izgradnja stanova za najmanje 40-ak romskih obitelji.
Ivica Getto
U Belom Manastiru ih oko 500
Teško je reći koliko je Roma u Belom Manastiru i županiji. Branko Petrović barata brojkom od 500-tinjak Roma na području Belog Manstira i prigradskih naselja, ali tvrdi kako je riječ o svakodnevno promjenjivoj brojci. ‘‘Javna je tajna‘‘ kako je Roma u posljednje vrijeme bilo više (i) stoga što su se pojedinci prepisivali u Rome isključivo stoga što su na taj način ostvarivali neka prava proizašla iz raznih zakona. ‘‘U svakom slučaju, broj Roma je promjenjiv, ali sigurno je da ih u Belom Manstiru ima 500-tinjak‘‘, kaže Petrović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike