Mozaik
KLIMATSKE PROMJENE

Lani se Zemlja nastavila prekomjerno zagrijavati
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Četverogodišnje razdoblje od 2015. do 2018. najtoplije je četverogodišnje razdoblje od početka mjerenja 1880. godine

Protekla, 2018. bila je četvrta najtoplija godina od početka mjerenja 1880., uz prosječnu globalnu površinsku temperaturu jedan Celzijev stupanj višu u odnosu prema predindustrijskom razdoblju.

Podaci također pokazuju da je četverogodišnje razdoblje od 2015. do 2018. najtoplije četverogodišnje razdoblje od početka mjerenja, što je trend koji znanstvenici ocjenjuju važnijim od pojedinačno najtoplijih godina. "Stupanj zatopljenja tijekom protekle četiri godine bio je izniman, kako na kopnu tako i u oceanima", kaže Petteri Taalas, glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije (WMO) u Ženevi. Podaci pokazuju da se 20 najtoplijih godina od početka mjerenja dogodilo tijekom protekle 22 godine, navodi WMO.

WMO je objavio podatke istodobno s američkom svemirskom agencijom NASA-om i Nacionalnom upravom za oceane i atmosferu (NOAA) u Washingtonu. Znanstvenici ističu da podaci konsolidirane analize WMO-a jasno pokazuju da su dugoročne klimatske promjene povezane s rekordnim koncentracijama stakleničkih plinova u atmosferi. "Ključna je poruka da se planet zagrijava. Dugoročni trendovi vrlo su snažni", kaže Gavin Schmidt, direktor NASA-ina instituta za svemirske studije Goddard.

Schmidt i Derek Arndt iz NOAA-e novinarima su kazali da 2016. i dalje ostaje najtoplija godina od početka mjerenja, 2015. druga najtoplija, a 2017. treća najtoplija, nakon sličnog obrasca oscilacija od 1960. Arndt je usporedio prirodu promjena temperatura tijekom proteklih desetljeća s čovjekom koji u liftu koji vozi prema gornjim katovima skače. Znanstvenici ističu da su temperature samo dio priče. Ekstremne promjene vremena u 2018. pogodile su mnoge zemlje i milijune ljudi.

Katastrofe u SAD-u u 2018. stajale su zemlju 91 milijardu dolara u izravnim troškovima, što je četvrti najveći iznos od kada se vode takvi zapisi, navode NASA i NOAA. To uključuje uragane Michael i Florence i šumske požare na zapadu zemlje. U dodatku na to u SAD-u je 2018. bila treća najvlažnija godina uz rekordne oborine u istočnim dijelovima SAD-a, dok je jugozapad pretrpio suše, pokazuju podaci NASA-e i NOAA-e. Schmidt kaže da su ti podaci u skladu s povećanjem prosječne globalne temperature. WMO se osvrnuo i na trenutno ekstremno ljeto u Australiji. Siječanj je bio najtoplji od početka mjerenja, a suša na otoku Tasmaniji najteža dosad. Hina
EKSTREMNA HLADNOĆA U SAD-u
Istodobno Sjedinjene Američke Države, u kojima je zima, suočile su se s ekstremnim hladnoćama koje prema Taalasu “sigurno ne pobijaju tezu o klimatskim promjenama”. Hladno vrijeme moglo bi se dijelom povezati s dramatičnim promjenama na Arktiku, koji se zagrijava dvostruko brže od ostatka svijeta. “Ono što se događa na polovima ne ostaje na polovima, nego utječe na vrijeme i klimu na zemljopisnim širinama na kojima žive stotine milijuna ljudi”, kaže Taalas. Sjever SAD-a pogodile su nezapamćene hladnoće proteklih dana.
Možda ste propustili...

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

25. GODINA MJUZIKLA “MAMMA MIA”

Björn Ulvaeus na obljetnici grupe ABBA

Najčitanije iz rubrike