Tehno
TEST: HONOR 7A I HONOR 7C

Slični, ali drukčiji modeli prihvatljive cijene
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Naizgled vrlo slična dva modela koja u svakodnevnom radu ipak otkrivaju svoje detalje

Moramo priznati kako smo Honor 7A i Honor 7C na test dobili gotovo odmah čim su se pojavili na tržištu, dakle još u ljeto prošle godine. Kako to često biva, prednost u osvrtima uvijek dajemo modelima koji izazivaju više pozornosti, traženiji su, imaju više onoga "woow" u sebi, pa su tako Honor 7A i Honor 7C čekali do danas. No, kako kaže stara narodna, tko čeka, taj i dočeka, tako je došao red i na ova dva modela koja će odabrati oni koji pri kupnji imaju samo jedan cilj – proći što jeftinije. Međutim, iako su oba modela povoljna i naizgled slična, razlike ipak postoje, a u nastavku otkrivamo što nude ova dva telefona i po čemu se razlikuju.



Solidna izvedba

Honor 7A i Honor 7C slično su konstruirani i izrađeni. Izgledaju gotovo jednako uz tek drukčiju veličinu. Čak je i profil od 7,8 mm jednak na oba modela. Međutim, razlike već u izgledu, iako sitne, odmah će biti uočljive oštrom oku. Stražnja pozadina povoljnijeg Honor 7A je od plastike, dok Honor 7C odnosi dašak ekskluzivnosti metalnom poleđinom, a kod njega pronalazimo i dodatnu leću kamere. Ostatak telefona izrađen je od plastike, no nema govora da i jedan od dva modela daje loš osjećaj. Naprotiv, oba su modela izrađena solidno i djeluju kvalitetno. Uključivanjem oba modela dočekuju nas zasloni u 18:9 omjeru stranica. U vrijeme kada Honor maksimalno ugrađuje „zub“ na zaslone svojih telefona, ova dva modela ostala su zakinuta za taj feature. Honor 7C donosi 6-inčni, dok je na Honor 7A zaslon 5,7-inčni. Oba zaslona imaju istu rezoluciju od 1.440x720 točaka, što je nekako na granici kada ćemo primijetiti piksele na zaslonu i požaliti se na oštrinu prikaza. Odmah po uključivanju uočljiva je i prva veća razlika na ova dva modela. Naime zaslon na modelu Honor 7C, koji je veći, skuplji i trebao bi biti bolji, to zapravo nije. Honor 7A donosi bolji kontrast, jasnije boje i najvažnije – više svjetline. Operacijski sustav na oba modela je identičan, riječ je o Androidu 8 presvučen u EMUI sučelje kakvo koriste Huawei i Honor telefoni. Rad na telefonima je stoga identičan, no ovdje ipak Honor 7C pobjeđuje jer zahvaljujući boljem hardveru omogućava nešto lagodniji rad. Taj hardver su 3 GB radne memorije i Snapdragon 450, dok je kod modela 7A postava 2 GB i Snapdragon 430. Pohrana je također na strani većeg modela s 32 GB interne memorije naspram 16 GB, no na sreću oba modela nude i microSD utor. Kapacitet baterije na oba modela je istih 3.000 mAh, a autonomija nam se pokazala podjednakom.

Jednostruka ili dvostruka

Osi veličine, zaslona i hardvera, razlike između dva modela nastupaju i kod fotoaparata. Međutim, iako će možda nekog zavarati dvije leće na modelu Honor 7C, u praksi nam se pokazalo kako oba modela stvaraju poprilično jednake fotografije. To zapravo i ne čudi jer su senzori isti – oba modela imaju 13-megapikselnu kameru na poleđini i 8-megapikselnu naprijed. Uz to, 7C ima i dodatnu dvamegapikselnu kameru koju će koristiti pri stvaranju bokeh efekta na slikama. To je ujedno i jedina veća razlika kod fotografija, a u svim drugim situacijama one će biti iste. Ostatak postave na Honor 7A i Honor 7C uključuje čitač otiska prsta, ali i 3,5-mm utor za slušalice kojeg rado volimo vidjeti. Tu je i običan micro USB priključak umjesto danas standardnog USB-C. Za kraj ostaje cijena, Honor 7A nudi se za oko 1000 kuna, dok je cijena za Honor 7C oko 1.500 kuna. Teško je dati jednostavnu preporuku koji od ova dva modela odabrati, poprilično su slična, no uz blagu prednost modela 7C.
Marin Režić
Možda ste propustili...

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike