Mozaik
GRADSKO AMATERSKO KAZALIŠTE ŽUPANJA

Sjajna obiteljska drama “Miris jorgovana” oduševila publiku
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Može li se čovjek oduprijeti boli i patnji, živjeti sretno, vječno je pitanje

Svi su s nestrpljenjem očekivali početak premijere predstave ‘‘Miris jorgovana‘‘ Gradskog amaterskog kazališta Županja prema tekstu Snježane Puljić, a u režiji dobro poznatog i priznatog Marka Sabljakovića, umjetničkog ravnatelja Kazališta ‘‘Mika Živković‘‘ iz Retkovaca, koji iza sebe ima puno uspješnih režija predstava.

Dvorana u Županji bila je pretijesna za sve one koji su došli pogedati ovu odličnu predstavu, odnosno tražila se stolica više, a pljesak na kraju samo je nagrada glumcima za uloženi trud, nekima je to bio i prvi susret s daskama koje život znače. Ako se malo dotaknemo samog sadržaja predstave, jer ne smijemo previše otkrivati kako bismo vas zaintrigirali da pogledate ovu usitinu odličnu predstavu, ovdje se radi o obiteljskoj drami s tragičnim završetkom.

Mlada Mirjam Blažević, koja je odlično odigrala ulogu Ljube, a ovo joj je bio prvi doticaj s kazalištem, iznijela je svoje impresije nakon predstave.

- Utjelovila sam Ljubu, lik koji se nesretno zaljubljuje u Miju te dolazi do neočekivanih problema i zapleta, a što se dogodilo, morate pogledati predstavu. Što se same predstave tiče, mogu reći da nisam očekivala toliko pozitvnih reakcija, puno smo proba imali tako da je na kraju sve prošlo više nego odlično - rekla je Mirjam Blažević.

Oči pune suza radosnica vidjeli smo kod autorice teksta Snježane Puljić, koja je ujedno bila i glumica u predstavi te je ostala pod snažnim dojmom.

- Iskreno, najteže je igrati kod kuće, tu su najveći kritičari, a i jaka želja da se pokažemo i dokažemo. Kako ja to uvijek govorim, uspjeh neće izostati ako je uloženo puno truda, rada, ljubavi, talenta i znanja, što se još jedanput pokazalo istinitim. Svoj tekst odlučila sam predati u ruke Marka Sabljakovića, jer sam mu vjerovala i on je vjerovao u nas i upravo to uzajamno povjerenje iznjedrilo je biser. Ovo je dokaz da kazališta mogu surađivati, uzeti i učiti od boljih. Zahvaljujem cijelom glumačkom ansamblu koji je dao sve od sebe. Vježbali smo neumorno, danima, tjednima, mjesecima. Nije nam bilo lako, ali smo sve prevladali i na kraju mogu reći da kad vidite punu dvoranu, i onaj pljesak koji smo dobili, zasigurno nam je to poticaj za daljnji rad - rekla je Snježana Puljić.

Marko Sabljaković, redatelj predstave, bio je više nego oduševljen kako je to sve u konačnici bilo na premijeri. Kako kaže, znao je da iza sebe ima odličnu glumačku postavu i ako svi daju svoj maksimum, uspjeh neće izostati.

- Kako mi je ovo druga suradnja s Gradskim amaterskim kazalištem iz Županje, iznimno sam ponosan na sve ono što su glumci ovog kazališta činili tijekom protekla tri mjeseca, ne bi li vrlo marljivo i uvjerljivo odigrali svoje uloge. Mogu reći da sam premijernom izvedbom prezadovoljan, ponosan sam na njih, na sve ono što su uspjeli postići u proteklom periodu proba, kako bi na kraju imali odičnu izvedbu. Glumcima nije bilo lagano, to su vrlo zahtjevne uloge gdje treba doći do izražaja snažna ljudska emocija koju je i profesionalnim glumcima teško odigrati. Glumci iz Županje pokazali su svu svoju kvalitetu i dali sve od sebe kako bi se sve to posložilo kako sam zamislio. Moram pohvaliti osim glumaca i tehnički dio ekipe Damira Lorgera i Karla Maroševca, koji su svoj posao odradili na visini zadatka, kako bi sve stopili u jednu cjelinu i dobili nešto dobro. Poruka same predstave bilo bi vječno pitanje: biti ili ne biti, odnosno možemo li se oduprijeti boli i patnji, te živjeti sretno - rekao je Marko Sabljaković.

Prema riječima glumca Dejana Pejića, koji je u predstavi igrao ulogu Mije, uvijek je zatjevnije igrati pred domaćom publikom, jer su to ljudi koji ih najbolje znaju i oni su najveći kritičari. U predstavi igraju: Dejan Pejić (Mijo), Snježana Puljić (Ljuba, Mijina mati), Lorena Filipović (Ljuba kao djevojka), Franjo Frketić (Grgo, Ljubin supružnik), Josip Grgić (Iva), Domagoj Josipović (Iva kao momak), Mirjam Blažević (Ljuba, njegova kći).

Sve u svemu, riječ je o odličnoj predstavi, kojom se, prema riječima posjetitelja, Gradsko amatersko kazalište iz Županje može ponositi, kao i sam grad Županja.

Mario Kokaj
autorica
SNJEŽANA PULJIĆ JE I GLUMICA
Marko Sabljaković

redatelj

Glumcima nije bilo lagano, to su vrlo zahtjevne uloge gdje treba doći do izražaja snažna ljudska emocija koju je i profesionalnim glumcima teško odigrati.
Možda ste propustili...

U ČAST OLIVERU U VELOJ LUCI I OVE GODINE

“Trag u beskraju” uz velika imena naše glazbene scene

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike