TvObzor
NA HRT-U ODRŽAN PRVI ‘’FILMSKI BRUNCH (MARENDA)’’

Neformalno druženje s medijima na kojemu su predstavljeni važniji filmski projekti
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Tijekom druženja najavljeni su prijenos Oscara na HTV1, filmski maraton subotom na HTV3, a emisija ‘’Kokice’’ proslavila je više od 600 emitiranja

Na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) u utorak, 5. veljače održan je prvi “Filmski brunch (marenda)”, neformalno druženje s medijima, na kojemu su predstavljeni važniji filmski projekti koji nam slijede u predstojećim mjesecima u programu HRT-a.

Uz mnoštvo filmskih naslova koje HRT nudi na svojima kanalima, subota je na Trećem programu HTV-a rezervirana od 18 sati za filmski maraton “Od sumraka do zore”. Otprilike pet je filmova isprepleteno uz emisiju “Posebni dodaci”, a maraton u 18 sati otvara emisija “Kokice”, koja je u studenom proslavila i 600. epizodu emitiranja.

HRT-ove “Kokice” jedinstvena su televizijska emisija u Europi i svijetu koja se, tematizirajući filmsku umjetnost, obraća mladim ljubiteljima filma, ali i široj obiteljskoj publici, a prva emisija prikazana je 15. siječnja 2003. I od tada svoje gledatelje upoznaju s mladim filmašima iz filmskih i videodružina u Hrvatskoj, prikazuju njihove radove, donose aktualni kinorepertoar i videorepertoar, prate filmske revije, festivale i dodjele nagrada te govore o hrvatskoj kinematografiji. Emisija je jedinstvena i po poticanju pisanja filmskih kritika među djecom i mladima. Voditeljica Kokica je Sandra Bosnar, urednica emisije je Nataša Vukas-Stanojkovski, redateljica Sanja Aničić, a scenarist Boško Picula.

Jedna od dugovječnijih HTV-ovih emisija jesu i “Posebni dodaci”, koja se obraća “zahtjevnijoj” publici i donosi i filmsku kritiku i filmska promišljanja tijekom maratona, a podijeljena je nerijetko u dva dijela.

“Kao posebnu poslasticu možemo najaviti filmske maratone, odnosno autorske večeri najuglednijih hrvatskih redatelja, glumaca, snimatelja i raznih drugih filmaša. Filmašima će biti posvećeni filmski maratoni u kojima ćemo - u suradnji s programskim odjelom Drama - prikazivati njihove televizijske drame i filmove nastale u produkciji HRT-a i Televizije Zagreb. U emisiji Posebni dodaci autori će se prisjetiti okolnosti u kojima su nastajali brojni dragulji našega dramskog programa. Vjerujemo kako će ovakvi programski blokovi, u kojima će svaki film dobiti odgovarajući kulturološki kontekst, postati djela od visoke i trajne javne vrijednosti”, najavio je njezin osnivač i filmski komentator Dean Šoša i premijerno najavio prve domaće autore kojima su maratoni posvećeni: “Prvi autori su: Snježana Tribuson i Branko Schmidt!”

No, “najfilmastičnija” večer od svih svakako je ona u kojoj Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti dodjeljuje zlatne kipiće 91. put, a HRT s ponosom ceremoniju Dodjele nagrada “Oscar”, koja će se održati u noći s 24. na 25. veljače, 2019. prenosi uživo na Prvom programu HTV-a (HRT - HTV1). Iako izvori iz industrije zabave najavljuju kako ovogodišnja dodjela nema voditelja, HRT ima svoje adute - dobro poznati “oskarovski” trojac: Alemku Lisinski, Boška Piculu i Nenada Korkuta.

Boško Picula nam je otkrio kako godinama doživljava “najvažniju” filmsku noć u kojoj valja ostati budan: “Uz puno vode!”

O tome što bi nas moglo iznenaditi i u pitanju zlatnih kipića, a i na crvenom tepihu ove godine, poznati modni kritičar Nenad Korkut, sukomentator prijenosa svečane ceremonije, nadodaje kako je to noć puna iznenađenja. “O nagrađenim filmovima nakon dodjele govori se još sljedeća dva dana, no o modi s crvenog tepiha priča se rastegne i na mjesec-dva, ako ne i na trend kroz čitavu godinu.”

Urednik kanala HTV 2 Tomislav Štengl najavio je ciklus “oskarovaca” koji kreće tjedan uoči 91. Dodjele nagrade Oscar, svaki dan u 21 sat - dok je urednica HTV 3 Vlatka Kolarović, pozdravljajući prisutne sa zadovoljstvom najavila jedan drugi “oskarovski” ciklus: “A to su filmski kultni filmovi, koji pak nisu dobili zlatni kipić. Izvrtjet ćemo pet naslova poput Vrtoglavice ili Plavog baršuna – u subotu uoči dodjele, u našem Filmskom maratonu “Od sumraka do zore”, a naravno, u studiju se bavimo našim “oskarovskim luzerima”…

Ističe i da su ljudi emotivno vezani uz HTV 3 upravo zbog filmova, i zato je, preuzevši funkciju urednice Trećeg kanala, pokrenula maraton, ali i ovaj “brunch” koji će, nada se - postati tradicijom, a ne iznimkom. (N.K.)
Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

Najčitanije iz rubrike