TvObzor
CLIVE STANDEN

Nježan muškarac toplog srca slobodne trenutke provodi s obitelji
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Osim u Vikinzima, Standena smo mogli gledati i u NBC-jevoj seriji “96 sati”, utemeljenoj na istoimenom filmu, pamtimo ga i kao Sira Gawaina u “Camelotu”, Archera u “Robinu Hoodu”, Carla Harrisa u seriji “Doktor Who”

Njegovo je ime Clive Standen, ima 37 godina, po horoskopu je lav i rođen je u vojnoj bazi u Velikoj Britaniji. Clive je jedan od onih glumaca kojeg vole žene, a muškarci mu se dive. Poznat je po ulogama u mnogim filmovima i serijama, a sljedećih nekoliko tjedana gledat ćemo ga na HTV-u 2 u drugom dijelu pete sezone serije "Vikinzi" (Vikings 5B). Uloga muževnog Rolla savršeno mu pristaje, vjerojatno i zbog toga što je u svojoj karijeri Clive bio nagrađivani Muay Thai boksač.

U stvarnosti Clive je nježan muškarac toplog srca posvećen svojoj obitelji. Oženjen je već 13 godina; 2007. godine zavjetovao se na vječnu ljubav Francesci Standen s kojom ima troje djece, sinove Haydena i Raffertyja te kći Edi. Osim što je već dugi niz godina romantičan muž, Clive je ponosni otac koji provodi svaki trenutak slobodnog vremena kod kuće samo kako bi bio sa svojom djecom.

Posvećen obitelji
Nedavno je u intervjuu izjavio da ne misli da postoje ‘snažne žene’, nego jednostavno – žene. Glumac smatra da "Vikinzi" otkrivaju i neke povijesne istinitosti koje publici možda nisu bile poznate te da će uspjeti humanizirati kulturu koja se kroz cijelu povijest smatrala krajnje barbarskom.

- Vikinzi su bili nepismeni i cijela njihova povijest ispričana je kroz perspektivu kršćanskih povjesničara - izjavio je za News.com.au. Nada se da će povijesna drama ispraviti brojne mitove koji su se uvukli kroz povijest, uključujući one da su "Vikinzi" bili poganski osvajači koji su pustošili sve pred sobom i bili nemoralni te da će pokazati njihovu inteligenciju i odanost. "Ljudi to vide kao apsurdnu fantaziju, no nije nimalo više fantastično od vjerovanja da je Isus ustao iz mrtvih", kazao je Standen.

Glumca smeta što se ženske likove u seriji zove ‘snažnim ženskim likovima’ jer ih on vidi jednostavno kao žene koje same po sebi imaju unutarnju snagu jer smatra da snaga nije urođena karakteristika samo muškaraca. "Ako se ne upotrebljava naziv snažni muški likovi, zašto bi se upotrebljavao za žene, kao da je snaga nekakva iznimka", smatra Clive.

Borba mačevima
Osim u Vikinzima, Standena smo mogli gledati i u NBC-jevoj seriji "96 sati", utemeljenoj na istoimenom filmu, pamtimo ga i kao Sira Gawaina u "Camelotu", Archera u "Robinu Hoodu", Carla Harrisa u seriji "Doktor Who". Posudio je svoj glas i za nekoliko videoigara, među kojima su "Aliens vs. Predator" i "Inversion". Prva iskustva s akrobacijama, jahanjem konja i borbama mačevima stekao je još kao 12-godišnjak kad je dobio svoj prvi posao u profesionalnoj kaskaderskoj ekipi u Nottinghamu. Godinu dana poslije postao je član Nacionalnog kazališta mladih i Nacionalnog glazbenog kazališta mladih s kojima je nastupao u brojnim produkcijama na mnogim poznatim mjestima. Poslije je osvojio mjesto za trogodišnji tečaj glume pri Londonskoj akademiji za glazbu i dramsku umjetnost.

Godine 2004. pojavio se u britanskom policijskom proceduralu "Waking the Dead" i dokumentarnoj drami o drugom svjetskom ratu "Deset dana do Dana D", a 2005. u tri epizode britanske dnevne sapunice "Doktori". Dosad je imao uglavnom manje uloge u filmovima, ali zato je postao popularno i traženo lice na televizijskim ekranima. Uloga Rolle u "Vikinzima" donijela mu je dvije nove – one u serijama "Atlantis" i "96 sati", a s obzirom na to da je početkom ove godine odlučeno da će "Vikinzi" završiti nakon sljedeće, šeste sezone, ne sumnjamo da su nove ponude već počele prštati.

Pripremio: Adrian ANDREJEK
OSOBNA ISKAZNICA
IME I PREZIME: Clive James Standen

DATUM ROĐENJA: 22. srpnja 1981.

MJESTO ROĐENJA: Holywood, Sjeverna Irska

LJUBAV: supruga Francesca Standen

DJECA: kći Edi, sinovi Hayden i Rafferty
Najčitanije iz rubrike