Osijek
ŽUPANIJA U BORBI PROTIV NEZAPOSLENOSTI

Prekvalifikacije za pet deficitarnih zanimanja
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Riječ je o njegovateljicama, voditeljima EU projekata, kadru za IT sektor, asistentima u nastavi i vozačima C-kategorije

I dok je prosječna nezaposlenost u Hrvatskoj devet posto, ona u Osječko-baranjskoj županiji još uvijek iznosi visokih 16 posto, zbog čega se u promišljanje o novim mjerama zapošljavanja proaktivno već dvije godina uključuje i Upravni odjel za gospodarstvo Osječko-baranjske županije i župan Ivan Anušić.

I troškovi prijevoza
Tako je i ove godine osigurano 300.000 kune za programe osposobljavanja i prekvalifikacije dugotrajno nezaposlenih osoba u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Na sastanku održanom u srijedu župan Ivan Anušić dogovorio je s v.d. predstojnika osječkog HZZ-a Ivanom Ravlićem da Županija i ove godine sudjeluje u sufinanciranju osposobljavanja nezaposlenih za pet deficitarnih zanimanja. Riječ je o osposobljavanju za njegovateljice, voditelje EU projekata, zatim za deficitaran kadar za osječki IT sektor, ali od ove godine i za asistente u nastavi i vozače autobusa, odnosno C-kategorije. Naime, za sufinanciranje vozača interes je naglasio sâm župan Anušić, koji kaže kako je tvrtka Arriva tražila pomoć od Županije s tim u vezi jer ima velikih problema zbog deficita tog kadra.

- Važno je reći da mi u tih 300.000 kuna osiguravamo troškove edukacije, ali i prijevoza za osobe izvan Osijeka. Cilj je da nezaposlene osobe s područja cijele županije imaju jednake mogućnosti za ove prekvalifikacije. Povratne informacije pokazuju da 60 posto polaznika te vrste osposobljavanja pronađe posao u kratkom roku, a kod edukacija za voditelje EU projekata, koje smo lani prvi put provodili, taj je postotak puno veći. Naime, za ovo se osposobljavanje pokazao velik interes i polaznika i tržišta rada, a mi smo lani po završenoj edukaciji obavijestili sve jedinice lokalne samouprave koje imaju potrebe za ovom vrstom zaposlenika da su oni sada na tržištu rada. Već sada smo uputili poziv i Osijek Software Cityju da kažu koji su to programi edukacije koji bi njima konkretno trebali, a od ove godine želimo u program uključiti i obrazovanje za asistenta u nastavi, ali i vozače C-kategorije - objašnjava pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović.

Tržište rada
Prema riječima v. d. predstojnika osječkog HZZ-a Ivana Ravlića, u prosincu je na području Osječko-baranjske županije, prema evidenciji HZZ-a, bilo 17.700 nezaposlenih osoba, što je čak 5000 osoba manje nego godinu prije, a u isto je vrijeme 87.000 osoba na području Osječko-baranjske županije bilo u radnom odnosu.

- Dužina je čekanja na prvi posao još uvijek prilično duga i traje više od godinu dana. Deficitarna su sva zanimanja u ugostiteljstvu, građevini, prometu i IT sektoru te metalurgiji. Otegotna je okolnost to što 30 posto nezaposlenih čine ljudi stariji od 50 godina, a 20 posto nezaposlenih čine oni samo s osnovnom školom i bez nje, dok ih 60 posto ima samo srednju školu. No, upravo i u ovim segmentima pokušavamo pronaći rješenja sa Županijom, kako bi sve sfere nezaposlenih bile uključene u programe lakšeg pristupa tržištu rada - naglašava Ravlić.

Nefreteta Z. Eberhard
iznos
ŽUPANIJA SUDJELUJE S 300.000 KUNA
Prekvalifikacija najčešće traje 9 mjeseci
HZZ program prekvalifikacije provodi isključivo za deficitarna zanimanja, najčešće traje devet mjeseci, nezaposlena osoba mora imati minimalno srednju školu, a kroz program prekvalifikacije stječe potpuno drugu kvalifikaciju. S obzirom na ograničena sredstva, ali i činjenicu da su iskazi interesa stranaka puno veći od mogućnosti financiranja svih zainteresiranih, odabiru se one osobe koje najbolje udovoljavaju postavljenim zahtjevima za obrazovanje ili zapošljavanje. Trošak je obrazovne ustanove koja provodi prekvalifikaciju od četiri do devet tisuća kuna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana