Osijek
O ADVENTU U OSIJEKU VEĆ U VELJAČI

Nova lokacija za Advent
Trg Vatroslava Lisinskog?
Objavljeno 6. veljače, 2019.
Advent u Osijeku u 2019. mogao bi dobiti ponovo novu, četvrtu lokaciju. Naime, to je u ponedjeljak potvrdio i gradonačelnik Ivan Vrkić, i to prilično izrevoltiran napadima oporbe koja je od njega na sjednici Gradskog vijeća zatražila da iznese koji su rezultati prošlogodišnjeg Adventa u Parku te planira li Osijek, poput Zagreba, ove godine započeti već tijekom proljeća s pripremama za božićno događanje.

Tako je mladi vijećnik HDZ-a Vinko Kuduz ponudio da ako Grad nema viziju, ideju i volju za organizaciju ovog događanja, posao prepusti mladim i kreativnim osobama.

- Vidim da je Advent u Osijeku postao najvažnije pitanje. Gotovo pitanje života i smrti. Samo treba reći kako Zagreb ima proračun od 10 milijardi kuna, a mi samo od pola. Drugi je problem što uopće ne postoji poslovni interes zakupaca. Vi ne možete popuniti štandove. No, kada je Advent tako, važan mi ćemo početi s pripremama već u ožujku. Naime, sadašnja je ideje da on ove godine bude na novouređenom trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi. Time bi Advent vratili u Tvrđu, gdje je građanima najdraži, ali dobili bi jedan mnogo bolje osvijetljeni i funkcionalni novi, veliki prostor. No postoji drugi problem. Prema rokovima, radovi na ovom trgu trebali bi biti završeni do listopada, ali što ako ne budu, a Vrkić je obećao taj prostor za Advent. Što ćemo onda? Stoga ću ja napraviti referendum da vidim gdje građani žele da se on održava - najavio je Vrkić. Podsjetimo kako su prošle godine pripreme za adventska događanja krenula tek u studenom. Naime, kada je odlučeno da će se ići s događanjem Advent u Parku, organizatoru je preostalo samo 20 dana da sve pripremi. Rezultat je bio simpatični, ali obujmom prilično malen Advent, kojemu je olakotna okolnost bila što se našao uz novo klizalište kod Sokolskog doma, ali su mu brojni građani zamjerili što je smješten u parku koji je pod zaštitom. Uz ovaj Advent organizirano je i skromno događanje u Tvrđi, a organizatori Adventa u centru grada, točnije Ribarskoj ulici odustali su od organizacije s obrazloženjem kako ne nalaze računicu za ovu treću lokaciju.

Inače, Grad Osijek lani je za ovo događanje osigurao 200.000 kuna, dok je godinu prije organizator iz grupacije Žito grupe u događanje Advent u Osijeku, koji je bio smješten u centru grada uložio čak 800.000 kuna. Zanimljivo je i da su novinari izračunali kako prosječna ugostiteljska kućica na Adventu u Zagrebu tijekom 39 dana "blagdanske sezone" može zaraditi oko 105 tisuća kuna. Osječki iznajmljivači naravno ne mogu računati ni blizu s ovolikom zaradom.
N. Z. Eberhard
Najčitanije iz rubrike