Osijek
KAMERE NA GLAVNOJ TRŽNICI

Videonadzor - saveznik protiv nesavjesnih vozača
Objavljeno 7. veljače, 2019.

Nehotično je oštećivanje tuđeg automobila na parkiralištima gotovo svakodnevna pojava, no u praksi se, osobito kod nevelikih oštećenja limarije, počinitelj vrlo rijetko otkrije. Ne i na parkiralištu osječke glavne tržnice, gdje je videonadzor, kaže direktor Igor Medić, saveznik protiv nesavjesnih vozača koji oštete tuđi automobil i pobjegnu s mjesta događaja.

Pa iako je na kartici koju vozači dobiju pri ulasku na parkiralište tržnice naznačeno da Tržnica ne odgovara za vozilo ni za predmete koji su u njemu pohranjeni, direktor Medić pojašnjava da je usluga parkiranja u tržnom prostoru sporedna djelatnost. Ipak, radi osiguranja zaštite života i zdravlja radnika, posjetitelja i korisnika te njihove imovine i imovine Društva, na cijelom je prodajnom prostoru i na prostoru parkirališta postavljen sustav videonadzora koji je od velike pomoći ovlaštenim državnim tijelima u razrješenju svih okolnosti zbog eventualnih prometnih nezgoda, oštećenja i otuđenja imovine od nepoznatih počinitelja.

- Događa se da automobili budu oštećeni i tada pomažu kamere. Nedavno nam se obratila sugrađanka koja je rekla da joj je automobil ogreban na našem parkiralištu. Policiji smo ustupili snimak videonadzora i na temelju toga pronađen je počinitelj. Inače, na parkirnim je kartama takva napomena jer mi doista ne odgovaramo za vozilo i stvari u njemu, no često sudjelujemo u pronalaženju počinitelja djela i mogu vam reći da je policija čest gost kod nas – pojašnjava direktor Medić. Podsjeća kako je parking na tržnici otvorenog tipa, to jest da nije riječ o zatvorenom, čuvanom parkiralištu. Uz to, prvi je sat parkiranja besplatan, a uzima se u obzir i 15-ak minuta tolerancije. Ipak, iako ne odgovaraju za samo vozilo, pa ni za predmete koji se u njemu nalaze, uvijek će izići u susret građanima koji se jave i izraze sumnju da je njihov automobil oštećen upravo na parkiralištima unutar gornjogradske tržnice.

- Svakako pozivam sugrađane da nam se jave ako sumnjaju na štetu na automobilu. Policija je vrlo uspješna u otkrivanju počinitelja upravo zbog postavljenog videonadzora kojih je na samom prostoru tržnice i na parkiralištu 16. U svakom slučaju, neka građani nama ili policiji prijave sumnju odmah. Također im savjetujem da vrijedne stvari ne ostavljaju u automobilu na vidljivome mjestu - poručuje Medić.

Na upit hoće li postaviti čuvarsku službu, kaže kako takva varijanta nije isplativa. Dodaje da velika većina građana koji parkiraju na parkiralištu gornjogradske tržnice obično ne plati ni kune zbog prvog sata besplatnog parkiranja.

Marija Mihelić
Zahvaljujući videonadzoru manje džepara
Ne samo da otkrivaju nesavjesne vozače nego videonadzor pomaže i pri podizanju novca s bankomata s pomoću kartice iz ukradenog novčanika, odnosno torbice, te pri otkrivanju džepara.

- Zahvaljujući kamerama u velikom postotku otkrivaju se i takvi počinitelji i oni koji su već poznati po tome. Upravo zato na gornjogradskoj je tržnici sve manje onih koji će pokušati iskoristiti situaciju i ukrasti nekome novčanik iz džepa ili cijelu torbicu. Također, bilo je situacija da smo pozvali policiju zbog nezakonitog podizanja novca s bankomata te su, zahvaljujući videonadzoru, počinitelji otkriveni – pojašnjava direktor Medić.
Pozivam sve koji sumnjaju da im je na glavnoj tržnici oštećen automobil da nam se jave, kaže direktor Medić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike