Regija
INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA SLATINA

Predstavljeni CNC strojevi koje su izradili učenici u programu za operatera
Objavljeno 6. veljače, 2019.
SLATINA

U Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina predstavljen je rad CNC lasera koji su učenici škole u obrazovnom programu za zanimanje CNC operatera i njihov nastavnik praktične nastave Vedran Runje sami sastavili, programirali i pustili u rad prema načelu ‘‘Uradi sam!‘‘ (Do It Yourself!).

U CNC praktikumu škole već se nalaze četiri vertikalne 3D glodalice, tri 3D pisača i jedan laserski rezač, i na tim strojevima 13 budućih CNC operatera prve i druge godine svladavaju nastavni plan i program, izrađuju predmete koji služe za prodaju za učeničku zadrugu i tako financiraju nabavu materijala i gradnju novih strojeva te izrađuju strojne dijelove koje koriste za gradnju novih CNC strojeva. Sve strojeve u praktikumu sami su izradili.

– Ideja je došla kad smo shvatili da imamo dovoljno znanja da ih sami napravimo - kaže Vedran Runje, nastavnik praktične nastave. Vertikalne glodalice napravili smo tako da smo neke dijelove sami izradili, neke smo kupili, a za neke smo zamolili naše partnere da nam izrade pa smo ih sami složili, programirali i kalibrirali i naučili na njima raditi. S pomoću njih izradili smo druge strojeve i tako je krenulo. Kako nam je koji bio potreban, mi smo ga izradili, kaže prof. Runje.

Prema njegovim riječima, učenici ponajprije stječu znanja kako se služiti tim strojevima, kako da sami izrade predmet koji žele, kako ti strojevi uopće funkcioniraju, ali i znanja programiranja i izrade stroja, a sve su to izvrsne kvalifikacije za tržište rada. U svaki od njih uložena je protuvrijednost približno 400 eura. Sada planiraju nabaviti jedan 3D skener kako bi mogli skenirati dijelove koji su im potrebni, i širenje u veličini strojeva, što znači širiti se na strojeve sa mnogo većim radnim volumenom i mnogo većom snagom.

I ravnatelj škole Mladen Graovac kaže da je CNC operater moderno zanimanje, novije na tržištu Hrvatske, i služi za onaj dio usavršavanja i pripreme za tržište rada koji su izazovi modernog vremena. U školi je trenutačno 235 učenika u 13 smjerova obrtničkih i industrijskih zanimanja.

– Škola za život temelji se isključivo na iskustvu učenika i nastavnika koji svim svojim sposobnostima rade na ostvarivanju ciljeva nastavnog plana i programa primjerenih učeniku i gospodarstvu kraja u kojemu se škola nalazi. Naša škola klasični je primjer škole za život, jer sve ovo napravili su učenici sa svojim profesorima, od nabavljanja materijala, sastavljanja CNC lasera, CNC glodalica ili 3D pisača, njihovo programiranje, izrada onih dijelova koje je potrebno izraditi 3D printerom za laser ili vertikalne glodalice izvan šabloniziranog nastavnog plana i programa. Mislim da nema boljeg primjera praktične nastave - ističe ravnatelj Graovac. Na predstavljanju rada suvremenih strojeva, koje su kreirali učenici sa svojim profesorima, bili su i župan Igor Andrović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vesna Šerepac i zamjenik gradonačelnika Slatine Bojan Plantak.

– Oduševilo me ono što sam vidio u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slatini, prije svega trud, volja i rad od ravnatelja i profesora sve do učenika, kao i oprema i strojevi koje su učenici sa svojim profesorima sami izradili. Mislim da se ne može svugdje vidjeti da učenici s profesorom izrade ovakve strojeve, na kojima kasnije i sami rade. Međutim, nije ovo prvi put da gledamo inovacije iz ove škole, znamo da su osmislili i pametni klupu, koja je bila predstavljena prošle godine, i ovo je sigurno put kojim treba ići svaka škola prema centrima izvrsnosti - zaključio je župan Andrović.

Petar Žarković
I ravnatelj škole Mladen Graovac kaže da je CNC operater moderno zanimanje, novije na tržištu Hrvatske
Škola za život
“Iako ova škola nije formalno uključena u program Škola za život, ja bih rekao da je ona čak i korak ispred, ovo je stvarno škola za život jer školuje učenike koji su nakon završetka spremni za život i za tržište rada’’, rekao je Igor Andrović, župan Virovitičko-podravski.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

''SEOSKA PRIJESTOLNICA VSŽ - ĐELETOVCI 2019.''

Đeletovci brojnim projektima za boljitak sela

2

VELEUČILIŠTE IZRADILO APLIKACIJU

Studenti će ljudsko tijelo upoznati preko virtualne stvarnosti

3

UPRAVA ŠUMA PODRUŽNICA VINKOVCI

Lani dobar urod žira, otkupljeno 700 tona