Regija
TKO BI TOME ODOLIO

Peku prasce i janjad i pakiraju u porcije od jednog kilograma
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Prasetina je 90 kn kilogram, rolovana prasetina 120, a janjetina 130 kn
VINKOVCI

Dobra poslovna ideja puno znači u pokretanju posla, a tom mišlju vodio se Mario Strinić i sa suprugom prije nepune tri godine, nakon "snimanja" stanja na tržištu, razmišljanja i kalkuiranja, krenuo u posao pečenja prasetine i janjetine koje reže na manje komade i pakira u porcije od po kilogram, a uz to nudi i krumpir pečen s prascima ili janjcima... pa još dodati mladog luka, tko može tome odoljeti.

Mario je ulazeći u posao razmišljao logikom običnog Vinkovčanina koji voli pečenu prasetinu i janjetinu, u mesnici mora kupiti komad od bar tri ili četiri kilograma i ispeći je u tko zna kakvoj pećnici, a on bi želio pojesti samo nekoliko komada. Na takve je Mario Strinić mislio kada je pokretao posao – sastane se društvo za razgovor ili neku drugu zabavu i nekomu sine ideja "kako bi nam sada pasala prasetina, onako s lukom ili kupus-salatom, ali tko će ići u mesnicu, peći je i čekati nekoliko sati", jer dok se sve to napravi, prođe volja za slasnim zalogajem prasetine.

- Na ideju sam došao još prije 6-7 godina, jer sam se 20 godina bavio uslugom pečenja, i to je bio obiteljski posao, koji je počeo moj otac. Kada smo se odlučili razdvojiti brat i ja, on je ostao raditi uslugu pečenja, a ja sam se bacio na prodaju pečenog mesa na kilogram. Naši proizvodi mogu se kupiti u trgovini koja se nalazi u Vinkovcima, Hrvoja Vukčića Hrvatinića 64. Kupci su iz cijele Slavonije, od studenata do umirovljenika koji vole dobar komad pečene prasetine i janjetine. Prasetina je 90 kuna kilogram, rolovana prasetina 120, a janjetina 130 kuna po kilogramu. Uz to imamo i pečeni krumpir "u moči", što dobro ide uz janjetinu. Znam da mnogi od pečenog praseta najviše vole glavu, i to kod nas mogu pronaći. Naši kupci već imaju običaj naručiti ranije svoj komadić prasetine kada planiraju goste ili društvo, a i na Facebooku imamo stranicu Mesne delicije Strinić, gdje se mogu dobiti informacije što nudimo kojeg tjedna – kaže Mario dodajući da rade od ponedjeljka do petka od 9 do 15.30, subotom od 9 do 14 sati, a ako se netko zaželi prasetine i u nedjelju, neka dođe od 9 do 12 sati. Uz prasetinu i janjentinu nude vakuumirane u manjim pakiranjima suhomesnate proizvode i vino iločkog vinogorja.

Podsjeća kako su on i supruga već jednom krenuli u privatni posao, ali nisu imali sreće.

- Godine 2000. otvorili smo poljoprivrednu trgovinu. Neiskusni, nismo se uspjeli boriti s velikim igračima, tako da smo zatvorili nakon osam mjeseci. Uvijek smo gledali da prvo platimo obveze državi, a nama što ostane. To što ostane je jedva za preživljavanje jer ima puno davanja državi. Prije četiri godine supruga je otvorila obrt za posredovanje u internet-trgovini i za otvaranje obrta od države dobila poticaj za samozapošljavanje. Uspjela je poslovati godinu i pol i onda zatvorila. Te mjere koje država daje pomognu u početku, ali doprinosi i ostala davanja koja imamo prema državi jednostavno su preveliki za nas privatnike u osiromašenoj Slavoniji - kaže Mario.

Miroslav Flego
Borbu rješavaju kvalitetom
Uz njega, osim brata koji je zadužen za pečenje, na rezanju i pakiranju radi i supruga. Prasce uglavnom nabavljaju kod domaćih uzgajivača, a prema potrebi i iz cijele Hrvatske, te poziva uzgajivače prasaca i janjaca neka mu se jave. Mjesečno prodaju toliko da pokriju troškove poslovanja, ali je prednost što sam peče prasce i prodaje u svom prostoru, pa ne mora plaćati pečenje i najam. “Što se tiče straha od neuspjeha, naravno da se bojim jer supruga i ja smo sami u ovom, imamo tri kćeri i želja nam je zaraditi da ih možemo školovati u Hrvatskoj i da ne moramo nikamo otići. Borbu na tržištu rješavamo kvalitetom mesa koje prodajemo. Teško je hrvatskom poduzetniku, pogotovo ovdje u Slavoniji, naroda je sve manje, jako puno ih se iselilo diljem Europe zbog nedostatka posla i malih plaća. Država pomaže što se tiče zapošljavanja radnika novčanim potporama, ali ponekad pomislim da bi možda bilo bolje da se smanje davanja državi, jer ako nas rasterete od nameta, bit ćemo u mogućnosti i zapošljavati više radnika”, zaključuje Strinić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA OCJENJIVANJU 30 UZORAKA KOBASICE

Ivica Bušljeta proglašen je šampionom 10. Kobasijade

2

PRIRODA, KULTURNE ZNAMENITOSTI I MANIFESTACIJE RAZLOG ZA TURISTIČKI DOLAZAK

U Miholjcu tridesetak manifestacija

3

VESELO NA ULICAMA

Održano šesto Pokladno jahanje Bistrinci - Belišće