Svijet
PREDSJEDNIK SAD-A ODRŽAO GOVOR O STANJU NACIJE

Demokrati: Trumpov je govor isprazan
Objavljeno 7. veljače, 2019.

Demokrati koji će se kao protukandidati boriti protiv američkog predsjednika na izborima 2020. odmah su napali njegov govor o stanju nacije u utorak navečer kazavši da govoru nedostaje bit te da u njemu nema ničega što bi zemlju ujedinilo.


Desetak demokrata već je počelo svoje izborne kampanje, a deseci bi se još mogli uključiti u utrku za stranačku nominaciju.


Američki senator Cory Booker, koji je najavio svoju kandidaturu prošlog petka, rekao je da je Trumpov poziv na jedinstvo "isprazan".


"Potrebno je više od kimanja glavom na vrhuncu govora da se postigne jedinstvo zemlje. Naš je predsjednik potrošio posljednje dvije godine u tome da nas pokuša rastaviti", napisao je na Twitteru. "Djela govore više od riječi", dodao je. Stacey Abrams, kojoj je zamalo uspjelo da postane prva Afroamerikanka na guvernerskom mjestu, iznijela je službeni odgovor demokrata na Trumpov govor o stanju nacije. Adams je Trumpu uputila nekoliko direktnih udaraca pozivajući na gospodarsku podršku za američku radničku i srednju klasu. "Blokada vlade bila je ekshibicija predsjednika SAD-a, koja prkosi svakom načelu pravednosti i iznevjerava ne samo naš narod nego i naše vrijednosti", istaknula je Abrams. Ona je nastojala uravnotežiti političke preporuke s napadima na predsjednika, nešto za što demokratski stratezi kažu da bi ostali protukandidati trebali slijediti, navodi Reuters. "Premda sam vrlo razočarana predsjednikovim pristupom našim problemima, svejedno ne želim da ne uspije", rekla je Abrams. "Međutim - moramo mu reći istinu i poštovati njegove obveze i izvanrednu raznolikost koja definira Ameriku", rekla je.


Četrdesetpetogodišnja političarka u studenome je za samo 60 tisuća glasova izgubila u utrci za guvernersko mjesto u Georgiji, gdje je Trump pobijedio 2016. Otada se profilirala kao svojevrsna "bona fide čelnica" među demokratima, rekao je Jaime Harrison, viši savjetnik i supredsjedatelj Demokratskoga nacionalnog odbora, koji je kazao da će je "ljudi slušati 2020. i gledati što u svojim porukama mogu prihvatiti od nje." Međutim kritike nakon govora iznosili su mnogi stranački protukandidati.


"Nije nas pomaknuo naprijed i nije dorastao izazovu", rekla je senatorica Amy Klobuchar za MSNBC. Ona će se vjerojatno također kandidirati za predsjedničku dužnost. Senatorica Kirsten Gillibrand, koja je počela vlastitu kampanju za Bijelu kuću, privukla je pozornost videosnimkom objavljenom na Twitteru na kojoj se vidi kako trese glavom u reakciji na Trumpov govor. "Predsjednik Trump imao je na raspolaganju godine da ujedini ovu zemlju, no umjesto toga on je izabrao razjediniti zemlju u svakom pitanju koje je moguće zamisliti", naglasila je Gillibrand u izjavi.H
Vuk Tešija
Ne odustaje od zida
Donald Trump u svom je govoru obećao da će sagraditi zid na granici s Meksikom. Ta je ideja uzrok duboke stranačke podjele, a ilegalnu imigraciju nazvao je "hitnom nacionalnom krizom". U dvorani je nastala tišina kada je rekao da demokratski pokušaji "smiješnih stranačkih istraga" mogu naštetiti američkom napretku, referirajući se na istrage oko ruskog utjecaja na izbore za predsjednika SAD-a.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

2

SCHOLZ U KINI

Ojačati veze, obuzdati Putina

3

RAT NA BLISKOM ISTOKU

Iranski napad: Svijet strahuje od širenja sukoba