Mozaik
POČINJE DANAS, TRAJE DO 17. VELJAČE

Berlinale 2019. otvara danski film
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Žirijem, koji će odlučiti o pobjednicima Berlinalea, predsjeda francuska glumačka diva i svjetska zvijezda Juliette Binoche

Filmski će festivali u budućnosti imati još važniju ulogu jer će biti jedino mjesto gdje ćete na velikom ekranu moći gledati važne, vrijedne, autorske filmove - izjavio je Dieter Kosslick na najavnoj konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o sve većem utjecaju streaming servisa, kao što su Netflix, Amazon Prime i dodao: "Vjerujem da će streaming servisi i festivali pronaći ravnotežu na obostranu korist".


Ovogodišnji 69. Berlinale posljednji je kojim će nakon 18 godina šefovati 70-godišnji Kosslick koji, slučajno ili ne, odlazi u trenutku kada su njemački mediji i filmska zajednica digli svoje glasove upućujući na činjenicu da Berlinale već godinama filmovima, važnim autorima i velikim svjetskim zvijezdama debelo zaostaje za svojim konkurentima Cannesom, Venecijom i Torontom. Istovremeno Kosslick je Berlinale pretvorio u jedan od najvećih filmskim festivala u svijetu s 400-tinjak filmova koji svake godine pogleda 400-tinjak tisuća gledatelja te pokrenuo Europski filmski market, jedan od najvažnih filmskih sajmova u svijetu.

Ravnopravnost spolova

Za razliku od Cannesa i Venecije (na prošlogodišnjoj Mostri digla se velika galama jer je u natjecateljski dio programa bio uvršten samo jedan film koji potpisuje žena) Berlin i Toronto pri selekciji filmskog programa veliku pozornost posvećuju ravnopravnosti između spolova. Tako na ovogodišnjem Berlinaleu, od ukupno 17 filmova koji konkuriraju za Zlatnog medvjeda i ostale nagrade, čak sedam potpisuju redateljice, što predstavlja 41 % programa, kako su to organizatori precizno izračunali. Među ostalim redateljicama, svoje će nove filmove u Berlinu predstaviti španjolska filmašica Isabel Coixet, inače stalni berlisnki gost, čija crno-bijela kostimirana drama Elisa i Marcela ujedno predstavlja i prvi film u produkciji Netflixa, koji se prikazuje u konkurenciji Berlinalea; njemačke redateljice Nora Fingscheidt i Angela Schanelec, koje će predstaviti svoje drame Systemsprenger (Rušitelj sustava) i Ich war zuhause, aber (Bila sam kod kuće, ali); slavna poljska autorica Agnieszka Holland (među ostalim režirala je i nekoliko epizoda globalnih hit-serija Žica i Kuća karata) dolazi s filmom Mr. Jones, drami o novinaru Garethu Jonesu, koji je 1930-ih svijetu otkrio užase staljinističke vladavine, a u središtu filma austrijske redateljice Marie Kreutzer naslovljen Der Boden unter den Füßen (Tlo pod mojim nogama) moćna je poslovna žena koja izgubi osjećaj stvarnosti.


I čast da prereže vrpcu još jedne velike berlinske filmske fešte pripala je ženi: poznata danska filmašica Lone Scherfig svjetskom premijerom svoga najnovijeg filma The Kidness of Strangers (Dobrota stranaca), urbane drame sjajnog glumačkog ansambla koji čine Andrea Riseborough, Tahar Rahim, Bill Nighy, Zoe Kazan i drugi, večeras će svečano otvoriti 69. izdanje berlinskog filmskog festivala.


Što se njihovih muških kolega tiče, od poznatijih filmaša u natjecateljskom dijelu programa gledat ćemo povijesnu kostimiranu dramu Yi miao zhnog (Jedna sekunda) napoznatijeg kineskog redatelja Zhanga Yimoua, njemačku krimidramu Der Goldene Handchuh (Zlatna rukavica) u režiji Fatiha Akina (Iz ništavila, Glavom kroza zid) i adaptaciju istoimena bestselera Heinza Strunka, koji govori o serijskom ubojici Fritzu Hinki, koji je ranih 1970-ih u Hamburgu ubijao osamljene starije žene; novi film Francoisa Ozona naslovljenu Grace a Dieu (Uz božju milost), dramu o još jednom slučaju seksualnog zlostavljana u redovima katoličke crkve, slučaju francuskog svećenika Bernarda Preynata, koji je 2106. godine bio optužen za silovanje čak sedamdest dječaka u Lyonu te humornu dramu Out Stealing Horses u režiji švedskog filmaša Hansa Pettera Molanda, koji se proslavio crnom komedijom In Order Of Disappearance.
Boje Hrvatske

Boje domaćeg filma brane dvije hrvatske manjinske koprodukcije: srpski film Šavovi u režiji Miroslava Terzića te makedonski Bog postoji, njeno ime je Petrunija, koji potpisuje Teona Strugar Mitevska. Terzićev film prikazuje se u autorski jakom programu Panorama, a govori o nestalim bebama iz beogradskih rodilišta koje su proglašavane mrtvima, a koje su prema svjedočenjima roditelja bile prodavane parovima koji nisu mogli imati svoju djecu. Makedonski film prikazuje se u natjecateljskom dijelu programa, a riječ je oštroj satiri koja problematizira demokratske, političke, vjerske i ine promjene u Makedoniji i stanje opće društvene svijesti. Od hrvatskih predstavnika u Berlinu kao članica žirija kratkog filma je i Vanja Kaluđerić, rođena Puljanka koja trenutačno živi u Londonu gdje radi kao direktorica akvizicija za poznatu streaming platformu MUBI, koja se fokusira na autorske i art filmove.

Žirijem, koji će odlučiti o pobjednicima 69. Berlinalea, predsjeda francuska glumačka diva i svjetska zvijezda Juliette Binoche, a u šestočlanom žiriju (što je neobično jer žiriji standardno imaju neparan broj članova kako bi se izbjegle pat pozicije pri odlučivanju) izdvajaju se čileanski filmaš Sebastian Lelio čija je Fantastična žena prošle godine nagrađena Oscarom za najbolji strani film, britanska glumica, producentica i redateljica Trudie Styler poznata i kao supruga slavnog Stinga te njemačka glumica Sandra Huller, koja se proslavila ulogom u njemačkoj hit-komediji Toni Erdmann. Nagrade 69. izdanja filmskog festivala u Berlinu bit će poznate u subotu, 16. veljače.


Iz Berlina: Stjepan HUNDIĆ
BEZ GLAMURA
Što se globalno slavnih imena tiče, Berlinale i ove godine debelo kaska za svojim konkurentima Cannesom, Venecijom i Torontom. Tako će crvenim tepihom prošetati samo Tilda Swinton, Christian Bale, Casey Affleck, Diane Kruger, Jamie Bell, Martin Freeman, Catherine Deneuve, Jonah Hill i Juliette Binoche pa će domaći mediji ponovo pisati o nedostatku svjetkog filmskog glamura.
Juliette Binoche
PREDSJEDNICA JE STRUČNOG ŽIRIJA
Možda ste propustili...

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike