Kultura
IZLOŽBA DO 23. VELJAČE

U Zagrebu dašak Osijeka kroz novosadski objektiv
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Knjiga je tiskana u 150 primjeraka, svaki je potpisao autor, a premijeru je imala u Osijeku
ZAGREB



Botaničar do 23. veljače ugošćuje izložbu fotografija novosadskog autora Filipa Bojovića. Svojevrsni je to uvod za promociju fotoknjige Osijek Snapshots, koja će se održati u četvtak, 7. veljače u 20 sati, proizišle iz suradnje Bojovića s osječkim MMML studijem, koji je upravo tom suradnjom pokrenuo svoju rezidencijalnu platformu!


Knjiga je tiskana u samo 150 primjeraka, a svaki je potpisao autor. Publikacija je svoju premijeru imala u listopadu 2018. u Osijeku. Uz knjigu, Bojović je prvi put i samo za zagrebačku publiku producirao stotinjak analognih fotografija iz svog opusa i namijenio ih prodaji, a sav prihod od prodaje uložit će u nastavak projekta u Zagrebu.


Rezidencijalni program MMML studija, koji je pokrenuo konceptualni umjetnik Mario Matoković, sastojao se od Bojovićeva bilježenja Osijeka analognim fotoaparatom tijekom četverodnevnog obilaska svih dijelova i kutova grada. "Ispucao" je tri filma i stotinjak analognih fotografija Osijeka iz nesvakidašnje perspektive. Usporedno je fotografirao i u digitalnom zapisu mobitelom. Fotografirani sadržaj ne odgovara stereotipnom prikazu, nego je naglasak na gradu kao cjelini koja se ne sastoji samo od "oku privlačnog" središta, nego i od rubnih dijelova s kojih vidimo nepreglednu vizuru ravnice ili, pak, širega središta kojim dominira devastirana tvornica oronule fasade podsjećajući nas na vrijeme iza nas, ali i ono koje trenutačno živimo. Prikazujući zgradu izbušenu 'šrapnelima', derutne klackalice na dječjem igralištu, devastirani i zarasli interijer nekadašnje tvornice pa potom prodavačicu cvijeća na osječkom korzu, Bojović daje iskren i precizan pogled na Osijek. Kroz objektiv vidi grad s njegovim manama, ali i vrlinama, s jedne strane sirov i kritičan, a s druge gotovo romantičan - najavljuju iz MMML studija.


Zagrebačkoj će se publici ovom prilikom predstaviti i Bojović i Matoković, a svi će zainteresirani imati prigodu iz prve ruke saznati više o umjetničkim rezidencijama i uvjetima koje MMML studio pruža kroz novouređenu rezidencijalnu halu, koja je nekada bila dijelom staroga tvorničkoga pogona.
Današnje zagrebačko događanje zamišljeno je kao interaktivno druženje, uz razmjenu ideja i prijedloga autora i posjetitelja oko nepravedno zapostavljenih zagrebačkih lokacija, koje zaslužuju biti viđene. N.Vekić
SLJEDEĆI PROJEKT: Zagreb Snapshots!
Filip Bojović međunarodno je priznati dizajner s adresom u Novom Sadu, koji se već duže vrijeme intenzivno bavi fotografijom. Pokretač je suradničke platforme i publikacije “A3 Format” kroz koju je već povezao brojne dizajnere iz hrvatske i regije.

Koncept i produkciju zagrebačkoga projekta potpisuje Linea BOLD u suradnji s Igepa Grupom i Ars Kopijom, koji su pridonijeli realizaciji ovoga projekta.

Kupnjom knjige, printa ili fotografije Osijek Snapshots posjetitelji će pomoći realizaciju Bojovićeve fotoknjige Zagreb Snapshots!, koja će nastati tijekom autorova budućeg boravka u Zagrebu.
Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike