Dome slatki dome
SAVJET EKOLOŠKE NORME

Temeljito čišćenje filtra čestica ili DPF-a
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Tri slova od kojih strepi gotovo svaki vozač dizelskog vozila, postao je vruća tema, no pravilnim održavanjem neće biti problema

Kako su ekološke norme postale neumoljive, proizvođači automobila primorani su na ugradnju filtra čestica. Filtar čestica, ili popularno zvani DPF (Diesel Particulate Filter), sastavna je komponenta svakog iole modernog dizelskog vozila. Pod tim pojmom mislimo na sva vozila mlađa od 10 godina, no često DPF možemo pronaći i u starijim vozilima. Uloga ove komponente je u zadržavanju sitnih čestica koje nastaju sagorijevanjem goriva. Iako ovaj filter uglavnom vežemo uz dizelska vozila, odnedavno ga imamo i u modernim benzinskim vozilima.

Dovoljno je otvoriti neke od foruma na internetu i teme u kojima se govori o DPF-u i problemima uz isti su na svakom koraku. Prvo i osnovno potrebno je utvrditi kako savjeti o vađenju filtra nisu dobri. Naime, nemali je broj servisera iz kućne radinosti koji će vam preporučiti vađenje filtra, no osim što je to tehnički neispravno, ovo može biti i kažnjivo. Drugo, vozila su projektirana za rad s DPF-om i jednom ako ga uklonite riskirate brojne druge probleme. No što učiniti? Jednostavno – obavite čišćenje filtra! Kao i brojni drugi filtri, i DPF je predviđen za čišćenje. Posjetom AC-u Vuko u Slavonskom Brodu uvidjeli smo kako ovaj postupak može biti brz, efikasan i povoljan, a postignuti rezultati vrhunski. Naime, ako ste kupili rabljeno dizelsko vozilo, ili ste već na visokoj prijeđenoj kilometraži, preporuka je preventivno obaviti čišćenje DPF-a.Znamo li kako cijena novog filtra može premašiti deset tisuća kuna, onda servis dobiva još više na važnosti. Servis čišćenja traje oko dva sata, a posve je siguran za filtar i automobil. Posebni nezapaljiv čistač bez metala za čišćenje naslaga čađe (broj 931) ulijeva se pomoću posebne sonde u filtar čestica. Nakon određenog vremenskog djelovanja ulijeva se i drugi aditiv (broj 932) koji otapa pepeo. Jedinstvene osobine namakanja osiguravaju da čistač otpusti i očisti naslage čađe i pepela iz poroznih saćastih struktura koje se nalaze u filteru čestica, a potom paljenjem motora i pokretanjem regeneracije sve isparava bez ostataka. Rezultat ovog postupka je povratak filtra u stanje kao novo.Valja znati kako tretman čišćenja iznosi oko 1000 kuna, što je frakcija cijene novog filtra.

Marin Režić
Održavanje i pravila vožnja
Kako biste produžili vijek trajanja filtra i spriječili njegovo ubrzano začepljenje nakon čišćenja, bitno je držati se određenih savjeta. Prije svega potrebno je dizelska vozila povremeno odvoziti na dužu relaciju. Pri dužim putovanjima sva će čađa izgorjeti pod visokom temperaturom (pasivna regeneracija filtera), ili će se pak pri putovanju aktivirati aktivna regeneracija DPF-a koju će automobil samostalno izvesti pod određenim okolnostima. Preporučljivo je također na svakih nekoliko tankova uliti i aditiv za zaštitu DPF-a.Ovi proizvodi sprječavaju nakupljanje čađi pri vožnji dizela na kratkim relacijama. Uz to što sprječavaju daljnje nakupljanje čađi, ovi aditivi omogućavaju i lakše sagorijevanje čađi snižavanjem temperature tališta. Jedna bočica ulijeva se na pun spremnik.
Možda ste propustili...

NOVA GRADSKA ZELENA POVRŠINA

Plutajući vrtovi