Regija
REBALANS ZBOG NASLIJEĐENIH OBVEZA

Grad diže novi kredit za reprogram starog
Objavljeno 6. veljače, 2019.
Ide refinanciranje skupog kredita iz 2010. čija otplata traje još pet godina. Uz nižu kamatu, 1,5 %, ušteda je do 420.000 kuna
ĐAKOVO - Grad Đakovo ide u refinanciranje, reprogram postojećeg, iz pretprošlog mandata gradske vlasti naslijeđenog kredita podignutog 2010. godine u visini od 17,95 milijuna kuna.
Najavio je to gradonačelnik Marin Mandarić (HDZ) na posljednjoj, prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća, pojašnjavajući kako je reprogram staroga kredita novim, no daleko povoljnijim kreditnim zaduženjem neposredan razlog što se već na početku nove proračunske godine ide u rebalans krajem 2018. godine usvojenog proračuna Grada Đakova za 2019., a u kojemu, dodao je, nije bila predviđena otplata dugoročnog kredita, točnije zamjena novim kreditom pod povoljnijom kamatom i drugim povoljnijim uvjetima nego što su oni koji prate sadašnje kreditno zaduženje.


– Refinanciranjem postojećeg kredita namjera je uštedjeti 420.000 kuna, a to nije mali novac - naglasio je gradonačelnik, inače po struci bankar, Marin Mandarić.
Strogo namjenski

Za otplatu 2010. godine podignutog dugoročnog kredita u prvom redu za projekt rekonstrukcije Strossmayerovog trga, koja je napokon realizirana tek 2016./2017. godine, preostalo je još nešto manje od pet godina, a problem je što je ostala prilično visoka kamatna stopa, dok su njezine stope na tržištu znatno pale. Grad Đakovo je, stoga, poslovnoj banci kod koje je kredit podignut uputio zahtjev za smanjenje kamatne stope i njezino usklađivanje po tržišnim uvjetima, no banka to nije prihvatila, pa Grad, dodao je Mandarić, ide u refinanciranje tog kredita. Radi se o iznosu od 9,5 milijuna kuna.


- Kada bi se kredit nastavio otplaćivati po trenutačnim uvjetima u idućih pet godina, Grad bi platio oko milijun kuna troška kamate, a po novim bi, povoljnijim uvjetima, uz kamatnu stopu od 1,5 posto, trošak kamata za to razdoblje iznosio oko 300.000 kuna. Uz trošak naknade za zatvaranje kredita u toj banci, ušteda bi tijekom idućih pet godina trebala iznositi oko 420.000 kuna - rekao je gradonačelnik Mandarić. Njegov zamjenik Antun Galić (HDZ) podsjetio je kako je 2010. godine Grad uz danu Vladinu suglasnost dobio kroz kredit strogo namjenska sredstva, i to za spomenutu rekonstrukciju Trga, rekonstrukciju dviju ulica i gradnju doma u prigradskom Kuševcu.


– Strossmayerov trg obnovljen je tek nedavno i to znamo kako je tekla ta realizacija, od rekonstrukcije dviju gradskih ulica odrađena je samo jedna, i to rekonstrukcija Ulice Stjepana Radića, a od gradnje doma u Kuševcu ništa, a na to ime glasilo je 700.000 kuna - rekao je Galić.
30 milijuna na računu

– Od doma u Kuševcu nema ni cigle, a gdje su sredstva za nj završila - vjerojatno nećemo doznati nikada - kaže HDZ-ov vijećnik iz spomenutog prigradskog naselja Franjo Milković u trenutku vijećničke rasprave kada je priča oko kredita iz 2010. godine pripisivana ‘grijesima‘ tadašnjeg gradonačelnika, a sada oporbenog vijećnika Zorana Vinkovića (koalicija Srcem za Đakovo), a spomenute su i kazne koje je, rekao je Galić, bivši gradonačelnik priskrbio sebi i Gradu - 10.000 i 60.000 kuna.


SDP-ova vijećnica Sanja Bježančević pozdravila je rebalans proračuna, no, isto tako, istaknula i da ni jedan građanin ne treba ispaštati zbog loših kreditnih aranžmana bivše gradske vlasti.


- Kada je kredit odobren – je li stajao u banci, na računu, ili je odmah ušao u proračun? - zapitao je vijećnik Josip Tomičić (HDZ).
- Jedinica lokalne samouprave može raspolagati samo jednim računom; ono što je podignuto – uplaćeno je na račun - odgovorio mu je šef gradskih financija Slavko Troha. Oporbeni Goran Soldo podsjeća da je Grad u trenutku podizanja kredita iz 2010. imao tri puta manje prihoda zbog drugačije preraspodjele poreznih prihoda. Zapitao je i koliko Grad u ovom trenutku ima novca na svome računu, a odgovoreno mu je 30,2 milijuna kuna, pa je Soldo postavio pitanje zašto s obzirom na visinu tog iznosa na gradskom računu, tj. svoje fiskalno stanje, Grad tako ne zatvori kredit.


Suzana Župan
"Što radi Poduzetnički centar?"
Sanju Bježančević (SDP) na spomenutoj sjednici GV-a, tijekom aktualca, zanimalo je što radi Poduzetnički centar jer je upravo ovo vrijeme kada se lobira za projekte. Direktor Ivan Šetka rekao je da su dosad prijavljena dva projekta jer više ih nije bilo - postavljanje javnog sanitarnog čvora, što je prijavljen u suradnji s Ministarstvom turizma, i izgradnja reciklažnog dvorišta na Vitiki, a za što je povučeno oko 3,5 milijuna kuna. Najavio je i neke od projekata koje planiraju prijaviti u 2019. poput energetske obnove doma kulture...
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike