Ekonomija
TRENDOVI

Zdravstveni turizam jedna je od najbrže rastućih turističkih grana na svijetu
Objavljeno 6. veljače, 2019.
Za nastavak razvoja potrebno je povezivanje zdravstva s tradicionalnim turističkim elementima, rekao je ministar Capelli

S godišnjim rastom od 15 do 20 posto, zdravstveni turizam jedna je od najbrže rastućih turističkih grana na svijetu. Kako se često osvrćemo na boljku sezonalnosti, zdravstveni turizam je čak i jači izvan ljetne turističke sezone. Benefiti njegova razvoja su višestruki od cjelogodišnjega poslovanja smještajnih objekata i zapošljavanja lokalnoga stanovništva do razvoja kontinentalnih regija i gospodarstva.Istaknuo je to predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na konferenciji o zdravstvenom turizmu "Health Spot Croatia‘‘, koja je okupila oko 200 sudionika i stručnjaka iz Hrvatske i svijeta s područja medicine, wellnessa i turizma.
- Ono na čemu moramo poraditi rješenje je vlasništva javnih ustanova kako bi bile interesantne investitorima. Također moramo uskladiti standarde s europskim ustanovama. Stjecanje međunarodnih certifikata ključno je za suradnju s internacionalnim osiguravajućim kućama koje će pridonijeti povećanju broja inozemnih pacijenata - naglasio je Burilović.
Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je kako je zdravstveni turizam poluga budućega razvoja našega turističkog sektora.
"Imamo priliku snažnije ga brendirati i pozicionirati se kao jedna od glavnih destinacija u toj branši. S obzirom na trendove i orijentaciju populacije prema zdravom životu, očekuje se da će zdravstveni turizam biti jedna od najvažnijih turističkih grana u budućnosti. Za nastavak razvoja potrebne su nam inovacije, rad na kvaliteti i povezivanje zdravstva s tradicionalnim turističkim elementima. Zdravstveni turisti imućni su gosti s primanjima višim od 3000 eura. Oni traže beskompromisnu kvalitetu, a stručnost osoblja najvažnija im je pri odabiru destinacija‘‘, rekao je Capelli, uz napomenu da ove godine očekuje 7,5 milijuna eura investicija u segmentu zdravstvenog turizma.
"Neću pričati o svim komparativnim prednostima koje kao država imamo, nego o onoj najvažnijoj, a to su ljudi. Mi u Hrvatskoj imamo ljude koji znaju, koji su se dokazali i u zemlji i u svijetu. To je naš najveći potencijal i na tom temelju možemo izgraditi vrlo kvalitetan zdravstveni turizam‘‘, naglasio je ministar zdravstva Milan Kujundžić, dodavši kako će Vlada pratiti taj razvoj poticajnom regulativom.
- Ovaj sektor jedan je od pokretača globalnoga gospodarskog rasta, a sigurno je tako i Hrvatskoj. Ako želimo dodatni razvoj domaćega zdravstvenog turizma, moramo ostvariti bolju sinergiju turističkoga i zdravstvenoga sektora te osmisliti strategiju razvoja i u gradu Zagrebu i na državnoj razini - kazala je Martina Bienenfeld, direktorica TZ Grada Zagreba.
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pohvalio je našu metropolu kao jednu od vodećih turističkih destinacija gdje gosti troše 120 eura na dan, u usporedbi s hrvatskim prosjekom koji iznosi 75 eura po danu. "Dizanje ljestvice u turizmu naš je zadatak za budućnost‘‘, poručio je Bandić. Z. Rupčić

Možda ste propustili...

DONEDAVNO ISTICANI KAO DOBAR PRIMJER UDRUŽIVANJA

Mali mljekari uzeli sudbinu u svoje ruke, pa propali za samo dvije godine

UZ POMOĆ MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE RAZVIJA SE KONTINENTALNI TURIZAM

Kuće za odmor hit u Slavoniji

Najčitanije iz rubrike