Kultura
IZLOŽBA D. FILIPOVIĆA PEGLE

Umjetnička je ruka jedini alat nad alatima
Objavljeno 6. veljače, 2019.
SLATINA - Likovana izložba pod nazivom "Pohvala ruci – slikarske simulacije digitalnog simulakruma‘‘, suvremenog hrvatskog slikara Dražena Filipovića Pegle, svečano je otvorena na ovogodišnjoj Noći muzeja u Izložbeno-galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina. Izložba se savršeno uklapa u temu cjelokupne manifestacije (Muzeji – inovacija i digitalna budućnost) jer Filipović, prema riječima povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Višnje Slavice Gabout, "na intrigantan način spaja klasičan slikarski pristup i suvremene digitalne medije".
Dva su osnovna razloga za izlaganje Dražena Filipovića Pegle u Slatini. Prvi je svojevrsna potraga za korijenima jer Dražen Filipović Pegla rođen je u Slatini i dvadeset je godina prošlo od njegova prvog izlaganja u rodnom gradu, a drugi je digitalizacija kao tema Noći muzeja jer digitalna slika danas je "in" u umjetnosti.


- Dražen Filipović Pegla svojom minucioznošću pristupa slici, simulira digitalni prostor u svom slikarstvu, tako da već više od 15 godina, koliko pratim njegov rad, uvijek spominjemo jednu pohvalu ruci - rekla je predstavljajući Peglino slikarstvo Višnja Slavica Gabout.


U doba visokosofisticiranih tehnologija, ruka kao "alat nad alatima" ipak daje umjetnosti svojevrsnu humanističku poetiku, i treba ju hvaliti i cijeniti.


- On ima izuzetnu preciznost ruke u izvedbi svoga slikarstva, a imate osjećaj da je to slikarstvo izvedeno digitalno, strojem. Gledajući te slike imamo dojam kao da gledamo titranje ekrana kompjutora, kao da je sve što je Pegla izveo nekakva ekranska slika. Silni kružići i crtice čine nam se kao ekranska slika, kao digitalna slika koja nas okružuje u suvremenom slikarstvu - rekla je.


Dražen Filipović Pegla živi i djeluje u Rijeci, a izložbom "Pohvala ruci - slikarske simulacije digitalnog simulakruma" u svojoj rodnoj Slatini obilježit će 75 godina svoga životnog puta i gotovo četiri desetljeća statusa samostalnog umjetnika. Izlagao je na više od 20 samostalnih izložbi i na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.
Izložbu u Slatini službeno je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Dario Vrbaslija, a otvorenje su svojim nastupima uveličali učenici Glazbene škole Milka Kelemena Slatina.

Petar Žarković
Na slikama dominiraju boja i linija
- Peglino slikarstvo, iako je u pristupu slikarski tradicionalno i oslonjeno na klasične slikarske vrijednosti te posvećeno vrhunski discipliniranom i preciznom radu ruke, u dojmu je naglašeno virtualno. Izražajnost u svom slikarstvu Filipović temelji na primarnosti likovnoga postupka, strukturalnoj jezgrovitosti, sintetičnosti i upečatljivosti autorskog rukopisa, a jasnoću izričaja na krajnjoj pročišćenosti likovnih sredstava, među kojima dominiraju boja i linija. To je zanimljiv susret, svojevrsni razgovor ili komunikacija klasičnoga i suvremenoga - kaže Višnja Slavica Gabout.
Možda ste propustili...

ULAZAK SLOBODAN NA OBJE PROJEKCIJE

Motovun i ove godine u Dubrovniku

U ZAGREBU VIŠE OD 160 SUDIONIKA IZ SVIJETA

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana