Ekonomija
NEDOSTAJE RADNIKA ZA REZIDBU

Mali vinari teško dolaze do kupaca
Objavljeno 5. veljače, 2019.
Upućen je apel ugostiteljima da u svojoj ponudi asortiman obogate vinima domicilnih proizvođača

Prošla godina bila je izuzetno dobra za vinogradare. Ovisno o lokalitetu i vremenskim uvjetima, ostvareni su veći prinosi između 10 i 30 posto, a i kvaliteta grožđa bila je izuzetno dobra, što je povoljno utjecalo i na kvalitetu vina, koja je izuzetna.Istaknuto je to na sjednici Grupacije vinogradarstva i voćarstva HGK - Županijske komore Virovitica u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Virovitica, a pod predsjedanjem voditelja Grupacije i voditelja Poslovne jedinice Voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednom poduzeću Orahovica Josipa Tokićana na kojoj se raspravljalo i o aktualnom stanju u vinogradarstvu i voćarstva na području Virovitičko-podravske županije.
Kako je među ostalim rečeno, na području Virovitičko-podravske županije kod velikih proizvođača grožđa istaknut je nedostatak radne snage u vrijeme rezidbe i berbe, a naglašen je problem u plasmanu vina malih proizvođača te je upućen apel ugostiteljima da u svojoj ponudi asortiman vina obogate vinima domicilnih registriranih proizvođača.
Osobito je istaknut problem zapuštenih vinograda, koji su stanište američkog cvrčka, uzročnika zlatne žutice, jedne od najopasnijih bolesti vinove loze. Bolest se može spriječiti krčenjem zapuštenih vinograda, pravovremenom i pravilnom primjenom zaštitnih sredstava i uklanjanjem zaraženih trsova. Suzbijanje američkog cvrčka ključna je mjera za zaustavljanje širenja zlatne žutice vinove loze, a prisutnost američkog cvrčka u vinogradima može se pratiti postavljanjem žutih ljepljivih ploča.
Grupacija je donijela i odluku o, već tradicionalnom, sudjelovanju i načinu prezentacije članova Grupacije na 24. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede u Virovitici, koji se održava od 15. do 17. ožujka, kao i o mogućnostima sudjelovanja na ostalim promotivnim manifestacijama, u zemlji i inozemstvu posredovanjem i u organizaciji HGK - Županijske komore Virovitica.
Svi ti nastupi osiguravaju veći plasman i izvoz vina. To se posebno vidjelo na putovanjima u kojima je sudjelovalo Poljopivredno poduzeće Orahovica kojemu izuzetno uspješno raste izvoz u Kinu. Stručno putovanje, koje HGK - Županijska komora Virovitica organizira tradicionalno jednom godišnje, ove godine bit će realizirano u jedno od vinorodnih područja Slavonije i Baranje.
Sjednici su nazočili najveći proizvođači vina, koji godišnje proizvedu oko 7000 hektolitara vina prepoznatljive kvalitete, te predstavnici Udruga vinogradara i voćara iz Virovitičko-podravske županije. Na kraju je zaključeno da je sudjelovanje na 24. Viroexpu iznimno važno za sve proizvođače jer ovaj sajam pruža izuzetne mogućnosti za sklapanje novih poslovnih suradnji kako za velike tako i male proizvođače vina i voća. Vladimir Grgurić

TOKIĆ: VINOGRADI SU DALI SVOJ MAKSIMUM
Voditelj Poslovne jedinice Voćarstvo-vinogradarstvo Poljoprivrednog poduzeća Orahovica i predsjednik Grupacije govorio je i o rezultatima svog poduzeća. - Iza nas je rekordna godina i najbolja po kvaliteti i količinama. Vinogradi su dali maksimum i kamo sreće da nam ova godina bude bar jednako tako dobra. Naravno, mi ćemo se potruditi da bude i bolja. Treba svakako reći da smo ove godine nakon dužeg vremena odradili i ledenu berbu od koje također očekujemo dobre rezultate - zaključio je Tokić.
Kao jedan od većih problema s kojim se suočavaju vinogadari su zapušteni vinogradi, a koji su inače stanište američkog cvrčka, uzročnika zlatne žutice, jedne od najopasnijih bolesti vinove loze
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike