Kultura
VLADIMIR BAKARIĆ, PISAC, UREDNIK I GLAZBENIK

Želio sam napisati knjigu za kćer, a postao sam književnik
Objavljeno 5. veljače, 2019.
Samo su me nazvali iz Matice hrvatske i priopćili kako će mi objaviti knjigu

Vladimira Bakarića (52) u Vinkovcima znaju kao pisca romana za mladež čija se radnja najčešće događa u Vinkovcima, urednika biblioteke Grafiti vinkovačkog ogranka Matice hrvatske koja objavljuje romane za djecu i mladež i kao glazbenika i frontmana rock-grupe the Karambol.

Osnovnu školu i dva razreda srednje Ekonomske škole pohađao je u Vinkovcima, druge dvije godine u Prometnoj školi u Zagrebu, gdje je i maturirao, a poslije je diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti i radi u struci u Vinkovcima. Pisati je, ne računajući ono u osnovnoj školi, ozbiljnije počeo prije 20-ak godina, nekoliko godina prije nego što mu je objavljena prva knjiga. Do sada je objavio 16 romana i jednu slikovnicu.

Odmah i drugo izdanje
- Sve je započelo gotovo slučajno. Želio sam napisati knjigu svojoj kćerki u kojoj će radnja teći brzo, a opisa biti samo koliko je potrebno za priču. Dugo se ta ideja motala u mojoj glavi i konačno sam se odvažio, napisao to i uvezao onako poput diplomskog rada. Nisam doista imao nikakvih ambicija to objavljivati, jednostavno sam ju spremio na policu dok kćera ne poraste. Igrom slučaja, kako se to obično događa, došla je u ruke nekoliko profesora književnosti i samo su me jednog dana nazvali iz Matice hrvatske i priopćili kako će mi objaviti knjigu. Slušalica mi je istog trena ispala iz ruke. Nisam mogao vjerovati! I dok je trajao proces nastajanja te knjige, u međuvremenu sam napisao i njezin nastavak te molio da mi objave i njega misleći kako nikada više ništa neću objaviti pa da iskoristim priliku. Iako su me odgovarali i predlagali da se taj nastavak objavi kao posebna knjiga, ustrajao sam i konačno je izišao roman za djecu i mlade "Nešto poslije ponoći & Tragom staklene mape". Sjajno je prošao i kod čitatelja, ali i kritike i struke te je u istoj godini objavljeno i njegovo drugo izdanje - kaže Vladimir Bakarić.

Posebno je ponosan na biblioteku "Grafiti", koja je nastala nakon uspjeha njegove knjige "Moji grafiti" utemeljene u Matici hrvatskoj, ogranku u Vinkovcima, i tada je, a i danas, jedina takva specijalizirana biblioteka za djecu i mlade izvan glavnog grada.

Prilika mladima
U desetak godina objavili su 23 knjige poznatih autora, ali i sedam prvijenaca, gdje su dali priliku i širom otvorili vrata mladim autorima. Misli da je nezahvalno izdvajati bilo koga jer su mu sve knjige izuzetno drage, ali mora spomenuti, po njemu, remek-djelo „Bajke i priče“ Rusmira Agačevića Rusa, inače vinkovačkog zeta. Posebno je ova biblioteka značajna, drži Bakarić, što daje priliku mladima i neafirmiranim autorima koji ne žive u metropoli i koji imaju što reći, a nemaju gdje.

- ‘Ljubav koja ne može proć" priča je o mojoj velikoj ljubavi Cibaliji i njezinim vatrenim navijačima. ‘Opasna potraga‘ govori o minama zaostalim iz rata, slijedi još jedna uspješna suradnja s Daliborom Bartulovićem Shortyjem ‘Iz blata‘ te ‘Zagrebački grafiti - ekskurzija‘, roman koji je kao hrvatska lijepa knjiga predstavljao našu zemlju na brojnim svjetskim festivalima te je pohranjen u fond njemačke Nacionalne knjižnice. ‘Svom snagom‘ ponovno je priča o Vinkovcima 80-ih i zlatnim danima rock ‘n‘ rolla. ‘Želiš biti ja‘ obrađuje temu napuštenih kućnih ljubimaca, a u povodu 90 godina HNK Cibalia izlazi zbirka kolumni koje sam nekoliko godina pisao na službenoj stranici kluba ‘Priče sa zapadne strane‘. ‘Totem straha‘ priča je o mom prijatelju koji u Velikoj živi kao Indijanac, a zanimljivo je da je objavljena i kao zvučna knjiga za slijepe i slabovidne osobe. ‘Dupinov let‘ i ‘Za svaki slučaj‘ romani su za mlade koji, u dva različita vremena, prate njihov život, probleme i ljubavi - nabraja Bakarić dodajući kako trenutno radi na novom romanu za mlade koji ima, u Vinkovcima, prilično aktualnu temu, ali za sada ne bi otkrivao detalje. Također planira skoro predstavljanje knjige "Za svaki slučaj", koja još uvijek nije promovirana u gradu na Bosutu, a postoje već planovi i za iduću godinu iako je ova tek počela, no o tome drugom prilikom.

Miroslav Flego
Grad Vinkovci - stalna inspiracija
- Roman za mlade ‘Nedovršena duga’ govori o Vinkovcima 80-ih. Također je bio zapažen i jedan od posuđivanijih romana te godine. Nakon toga je objavljena zanimljiva slikovnica/crtovnica ‘Tajna staklarskog rudnika’ uz suautore Ratka Bjelčića i Sinišu Rapajića, pa ponovno kao posebna knjiga ‘Tragom staklene mape’ i onda su uslijedili ‘Moji grafiti’ Ratka Bjelčića, Roberta Mlinareca i moje malenkosti. Taj je roman dobio nagradu ‘Mato Lovrak’, imao nekoliko izdanja, a poslije preveden na mnoge jezike i objavljen u mnogim zemljama. Nakon toga slijedi nastavak ‘Stari grafiti’. Radnja svih ovih romana odigrava se uglavnom u Vinkovcima, a s ‘Tajanstvenom vilom’ ponovno se vraćam u Veliku, gdje je smještena i radnja mog prvog romana - zaključuje Vladimir Bakarić, vinkovački književnik, član DHK, urednik i glazbenik.
“Ljubav koja ne može proć’“ priča je o mojoj velikoj ljubavi Cibaliji i njezinim vatrenim navijačima
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike