Autoglas
U OŽUJKU ĆE SE JURITI KROZ HRVATSKO ZAGORJE

Rally Kumrovec ove godine nudi više atrakcija i brzine
Objavljeno 5. veljače, 2019.

Sezona Prvenstva Hrvatske u rallyju i ove se godine otvara u Hrvatskom zagorju prvog vikenda u ožujku. Osmi INA Rally Kumrovec održat će se 1. i 2. ožujka. Novo, redizajnirano izdanje rallyja donosi više trkaćih kilometara za posade te više atrakcije za gledatelje. Rok za prijave natjecatelja je petak, 22. veljače.

Ove godine nije moguće voziti na trasi brzinskog ispita koji je tijekom godina dosegnuo kultni status i kod posada i kod publike. "Prije nekoliko mjeseci krenula je rekonstrukcija prometnice u Kumrovcu i trajat će do polovine ove godine. Zbog toga se kompletno novi itinerer vozi na Rallyju Kumrovec, što će zasigurno biti izazov za sve posade", naglasio je direktor utrke Željko Štefanić. Itinerer se sastoji od 66,40 km brzinskih ispita. Zadržana je konfiguracija staza s mnoštvom vezanih zavoja i prijevoja koji su već godinama zaštitni znak Rallyja Kumrovec. "Prolog u Termama Tuhelj odlučili smo uvrstili u natjecanje. Vozači se potom vraćaju u Kumrovec u službenom dijelu gdje u subotu imamo još šest brzinskih ispita", dodao je Štefanić.

Prvog dana, 1. ožujka, Prolog Terme Tuhelj vozit će se u poslijepodnevnom i večernjem izdanju. Subotnji program počinje u jutarnjim satima i potrajat će do večeri. Brzinci će se održavati u Kumrovcu i Zagorskim Selima, a prvo vozilo na cilju u kumrovečkom Muzeju Staro selo očekuje se u 17 sati i 15 minuta. Rally Kumrovec bit će ujedno i prva postaja novog, Međunarodnog zonskog prvenstva Hrvatske u kojemu pravo nastupa imaju posade sa stranim licencama. Tako će se posade koje godinama voze u Hrvatskoj moći uključiti u sustavno natjecanje, koje će ujedno ponuditi i domaćim posadama dodatni izazov. Sezona se sastoji od šest rallyja, četiri u Hrvatskoj te dva koji će se voziti u Sloveniji.

Najuspješniji vozač dosadašnjih sedam kumrovečkih rallyja je Mađar Janos Szilagyi s tri pobjede. Ove godine najavio je dolazak s Fordom Fiestom R5, automobilom koji je osvojio posljednja dva Kumrovca. U sezonama 2017. i 2018. takvim je automobilom pobijedio Austrijanac Niki Mayr-Melnhof, koji je do naslova stigao s dva suvozača. Poldija Welsersheimba uspješno je zamijenio Thomas Zeiser i omogućio Mayr-Melnhofu priliku da se u 2019. vrati u Kumrovec po hattrick. Po jednu pobjedu imaju ovogodišnji uspješni sudionik rallyja Dakar Daniel Šaškin, kao i aktualni dvostruki prvak Hrvatske u rallyju, Mađar Krisztian Hideg.M.Bu.