Novosti
ŠIRI SE EUROPOM I PRIJETI DOMAĆEM UZGOJU

Afrička svinjska kuga može uništiti domaće svinjogojstvo
Objavljeno 2. veljače, 2019.
Ministarstvo poljoprivrede pozvalo svinjogojce i lovce da se pridržavaju uputa za sprječavanje pojave bolesti u nas

Nije pitanje hoće li se afrička svinjska kuga u nekom trenutku pojaviti u Hrvatskoj, nego kada će se to dogoditi. Poručuju to stručnjaci i analitičari koji prate širenje te bolesti svinja u Europi, u slučaju čije je pojave najcrnji scenarij uništavanje cijelih uzgoja, što u pitanje može dovesti i cijelo nacionalno svinjogojstvo neke zemlje. Iako nije zabilježena na području Hrvatske, najveća je prijetnja domaćem svinjogojstvu.Nije opasna za ljude

Afrička svinjska kuga nezaustavljivo se širi Europom od 2014., nije opasna za ljude i za druge životinje, a smrtnost može dosegnuti i do 100 posto. Do danas nije razvijeno cjepivo protiv nje te je usmrćivanje jedini način iskorjenjivanja bolesti. Iskorjenjuje se u uzgojima domaćih svinja usmrćivanjem svinja na zaraženom gospodarstvu, a u zonama u krugu od tri i deset kilometara uspostavljaju se rigorozne mjere poput zabrane prometa u najkraćem trajanju od 45 dana. S obzirom na to da se dosad u nas nije pojavila, dosadašnje aktivnosti Ministarstva poljoprivrede usmjerene su na prevenciju i nadzor populacije domaćih i divljih svinja, koje su glavni vektor u širenju bolesti, pa je jedina učinkovita mjera zaštite od unosa virusa visoka razina biosigurnosti na farmama i u lovištima.


Prema Nacionalnom kriznom planu za afričku svinjsku kugu, potrebno je poduzeti odgovarajuće preventivne mjere kako bi RH što duže zadržala status države slobodne od te bolesti, odnosno otkrivanje virusa u ranoj fazi, kada je moguće pravodobnim aktivnostima zadržati infekciju na ograničenom području. Zbog tih je razloga Ministarstvo poljoprivrede donijelo naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge, kako bi se cijelo domaće svinjogojstvo sačuvalo od pojave te zarazne bolesti. Naredba propisuje strogo pridržavanje propisa o označavanju, premještanju i prometu životinjama, svi posjednici svinja moraju osigurati da se domaće svinje drže na način kojim je potpuno onemogućen svaki izravan i neizravan kontakt s divljim životinjama. Nadalje, prijevoznici životinja koji dopremaju žive životinje s područja država članica EU-a i trećih zemalja u kojima je potvrđena afrička svinjska kuga moraju osigurati da se stelja i gnoj iz vozila odlože u za to određene kontejnere, a vozilo odmah nakon istovara očisti, opere i dezinficira pod nadzorom ovlaštenog veterinara. Također, zabranjeno je pašno držanje svinja i ispuštanje svinja na otvoreni prostor, osim ako se svinje drže u prostoru ograđenom dvostrukom ogradom, a veterinaru je potrebno prijaviti svaku svinju koja pokazuje znakove bolesti, uginuća domaćih svinja i nađene uginule divlje svinje. Nadalje, obavezno je testiranje uzoraka organa uginulih domaćih i divljih svinja radi isključivanja afričke svinjske kuge, a posjednici svinja moraju osigurati neškodljivo zbrinjavanje nusproizvoda nastalih tijekom klanja svinja za vlastite potrebe u skladu s posebnim propisima, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.


Sve registrirane farme svinja u Hrvatskoj bit će pregledane i na njima će se utvrditi razina provedbe biosigurnosnih mjera - dezinfekcija, primjena higijenskih mjera u objektima i od strane osoblja, onemogućavanje kontakta s divljim svinjama, postavljanje ograda, zabrana pašnog držanja svinja i ispuštanje svinja na otvoreni prostor i slično, ističu u Ministarstvu.


Među osnovnim preventivnim mjerama koje se preporučuje provoditi u nezaraženom području je i smanjenje populacije divljih svinja, i to na 50 posto matičnog fonda, zbog čega su se pobunili zaštitari životinja. Međutim, divlje svinje su glavni vektori u širenju bolesti, s tim što se njihova populacija već dugo nekontrolirano širi. Stoga u Ministarstvu ističu da je u lovištima potrebno provoditi stroge i brojne biosigurnosne mjere.
Smanjiti rizik

"Ondje gdje se pojavi afrička svinjska kuga, izumiranje divljih i domaćih svinja gotovo je 100-postotno, pa se želi spriječiti takav katastrofalni događaj, smanjiti rizik i omogućiti opstanak divljih svinja u RH", podsjećaju u Ministarstvu, uz napomenu da će se nakon dvije godine od prestanka važenja naredbe populacija divljih svinja vratiti na brojno stanje prije početka njezine provedbe. U 2018. u nas je evidentirano više od 40.000 jedinki te divljači.

Hrvatska je počela provedbu testiranja na afričku svinjsku kugu te se planira pretraživanje nekoliko tisuća uzoraka.


Dijana Pavlović
Goran Jančo

predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača svinja

POTPORA POJAČANOM ODSTRELU DIVLJIH SVINJA

U Središnjem savezu uzgajivača svinja Hrvatske pozdravljaju odluku Ministarstva poljoprivrede o pojačanom odstrelu divljih svinja. Kažu da je time Ministarstvo izišlo u susret njihovu zahtjevu od prije godinu dana. "Naša egzistencija, opstojnost svinjogojstva, bila bi direktno ugrožena pojavom afričke svinjske kuge. Sve što je od te bolesti došlo u zemlje Europske unije došlo je od divljih svinja. Dođe li do nužnosti usmrćivanja domaćih svinja, hoće li se udruge za zaštitu životinja zauzeti i za njih", pita predsjednik SUS-a Goran Jančo. Podsjeća, većina svinjogojaca je kreditno zadužena. "Plaćamo anuitete, u slučaju bolesti i usmrćivanja svinja svi bismo propali, ne bismo mogli ispunjavati obveze prema bankama, bio bi to kolaps i malih i velikih uzgajivača", kaže Jančo. Domaći uzgoj ima 100.000 krmača, a u dobra vremena on je bio 240.000, pa i to govori što bi afrička svinjska kuga značila za samodostatnost proizvodnje. "Mnogi od nas participirali su u operativnim programima, izgradili farme, još uvijek grade iz mjera ruralnog razvoja, počeli su puniti farme rasplodnim materijalom i ne usudim se ni pomisliti što bi bilo kada bi ih zbog kuge morali prazniti", kaže Jančo.
LANI VIŠE OD 1400 SLUČAJEVA BOLESTI
U Europskoj uniji i u Ukrajini u 2018. godini bilo je 1449 slučajeva izbijanja afričke svinjske kuge u domaćih svinja, a 2017. prijavljeno ih je samo 265. Od kada traje epidemija, od 2014., usmrćene su 145.654 svinje na zaraženim gospodarstvima, a broj ukupno usmrćenih svinja u preventivne svrhe višestruko je veći. Od početka epidemije u Europskoj uniji, Rusiji, Ukrajini, Kini i u nekoliko zemalja Afrike ukupno je zahvaćeno više od dva milijuna svinja, od kojih je oko 500.000 uginulo, a 1,5 milijuna svinja usmrćeno je na zaraženim farmama. U taj broj nisu uključene domaće svinje koje su usmrćene zdrave u sklopu preventivnih mjera. U 2019. u proračunu EU-a za kontrolu i iskorjenjivanje afričke svinjske kuge predviđeno je 14,3 milijuna eura, od čega najviše za Poljsku (4,2), Rumunjsku (3,4) i Slovačku (1,7).
145.654

svinje usmrćene su na zaraženim gospodarstvima od kada traje epidemija, od 2014. godine
preventivno
PRVA MJERA JE ODSTREL DIVLJIH SVINJA
Možda ste propustili...

PRVI REZULTATI POPISA: GUBITAK GOTOVO 400 TISUĆA GRAĐANA

U pet slavonskih županija 136.217 osoba manje nego prije deset godina

PRVA ZVIŽDAČICA

Preminula Ankica Lepej

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ NOVI REKORD: UKUPNO 17.489 NOVOZARAŽENIH, UMRLE 43 OSOBE

U Osječko-baranjskoj županiji rekordnih 856 novozaraženih, umrle tri osobe

2

ANALIZA POPISA U ĐAKOVŠTINI

U deset naselja samo 770 stanovnika, pet po četvornom kilometru

3

ČETIRI PUTA ZARAZNIJI I UPOLA SLABIJI

Omikron-soj: Da se takvom brzinom širila delta, sustav bi kolabirao