Novosti
IZVJEŠĆE CENTRA ZA SIGURNOST HRANE

U većini su analizirane hrane pronađene opasne bakterije
Objavljeno 2. veljače, 2019.
Stručno je izvješće temeljeno na rezultatima mikrobiološke pretrage hrane koju su proveli sami proizvođači

U većini hrane koja se prodaje u hrvatskim trgovinama nalaze se opasne bakterije i plijesni. Zaključak je to Centra za sigurnost hrane, koji je objavio stručno izvješće o pregledu dostupnih rezultata mikrobiološke pretrage hrane koju uzorkuju subjekti u poslovanju hranom u okviru svojih planova samokontrole.Problemi s higijenom

Tijekom trogodišnjeg razdoblja analiziran je ukupno 15.281 uzorak hrane, odnosno svake je godine obrađeno više od 5000 uzoraka. Hrana je svrstana u 15 kategorija. Najviše je analizirano polugotovih i gotovih jela, a slijede proizvodi iz kategorije kolača, u što spadaju žitarice, mlinski, pekarski i konditorski proizvodi i tjestenine, potom meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi te bezalkoholna pića, pivo i led. Sve ostale kategorije hrane analizirane su na godišnjoj razini na manje od 100 uzoraka.


Kako navode iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, rezultati su upozorili na prisutnost bakterija koje se svrstavaju u indikatore higijene, kao što su aerobne mezofilne bakterije, enterobakterije, te plijesni i kvasci. Indikatori higijene čine znatnu pomoć i mogućnost sprječavanja pojave patogena, pa je u slučaju njihova povećanog broja nužno provesti dodatne analize, i eventualno korigirati proizvodni proces, kako bi se isključila mogućnost nastanka patogena.


Prisutnost potencijalno patogenih bakterija poput Staphylococcus aureus, Lysteria monocytogenes, Escherichia coli, Salmonella spp., Bacillus cereus, sulfitoreducirajućih klostridija i Pseudomonas aeruginosa utvrđivana je povremeno i u puno manjem broju uzoraka, što je u skladu s očekivanjima za određenu kategoriju hrane. Povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija u hrani indikator je starosti i lošije mikrobiološke kakvoće i upućuje na nedovoljno čišćenje, pranje i dezinfekciju.


Na nedovoljno čišćenje, pranje i dezinfekciju upućuje i velik broj enterobakterija u namirnicama. Enterobakterije su indikator fekalnog zagađenja, odnosno nedovoljne higijene tijekom proizvodnje, čuvanja i rukovanja namirnicama. Namirnice u kojima se utvrdi prisutnost enterobakterija smatraju se zdravstveno neispravnima.


Nakon tih opasnih bakterija slijede plijesni i kvasci, a u manjem broju kategorija hrane utvrđena je kontaminacija bakterijama S. aureus, i to u polugotovim i gotovim jelima, mlijeku i mliječnim te mesu i mesnim proizvodima. Ista bakterija pronađena je u manjem broju u žitaricama, mlinskim, pekarskim i konditorskim proizvodima i tjesteninama, kolačima, sladoledima, proizvodima od voće i povrća, ribama, rakovima, školjkašima, puževima, glavonošcima i žabama.


Bakterija Listeria monocytogenes, ili listerija, pronađena je također u polugotovim i gotovim jelima, mlijeku i mliječnim proizvodima, mesu i mesnim proizvodima, jajima, ribama, rakovima, školjkašima, puževima, glavonošcima i žabama. Bakterije Escherichia coli bilo je u mlijeku i mliječnim proizvodima, mesu i mesnim proizvodima, kolačima, proizvodima od voća i povrća te u začinima, aditivima i srodnim proizvodima.


U polugotovim i gotovim jelima, mesu i mesnim proizvodima i žitaricama, mlinskim, pekarskim i konditorskim proizvodima te tjesteninama i kolačima pronađena je Salmonella spp., a vrlo rijetko bila je utvrđena kontaminacija klostridijama, u proizvodima od voća i povrća, začinima, aditivima i srodnim proizvodima, kao i bakterijom Pseudomonas aeruginosa, koja je pronađena u bezalkoholnim pićima, pivu i ledu.


U trogodišnjem razdoblju analizirano je osam uzoraka iz kategorije dječje hrane i koncentrata za juhe i sličnih proizvoda te je utvrđeno da su svi uzorci bili ispravni.
Dodatne analize

Indikatori higijene čine znatnu pomoć i mogućnost sprječavanja pojave patogena, pa je u slučaju njihova povećanog broja nužno provesti dodatne analize kako bi se isključili patogeni. Rezultate uzorkovanja potrebno je pratiti više godina te na temelju tih rezultata izraditi procjene rizika i donijeti plan uzorkovanja ili korekciju postojećeg plana za sljedeće razdoblje kako bi se postigla još veća pouzdanost proizvodnog procesa, navodi se u izvješću.

Stručno izvješće o pregledu dostupnih rezultata mikrobiološke pretrage hrane koju uzorkuju subjekti u poslovanju hranom u okviru svojih planova samokontrole upozorilo je na potrebu daljnjeg kontinuiranog praćenja njihovih rezultata uzorkovanja, kako bi se napravile procjene rizika i donijeli planovi uzorkovanja, odnosno korigirali postojeći planovi, s ciljem osiguravanja veće pouzdanosti proizvodnog procesa. U izvješću su obrađeni rezultati mikrobioloških pretraga hrane koju subjekti u poslovanju s hranom uzorkuju u okviru svojih planova samokontrole i dostavljaju na analizu kako bi se utvrdilo jesu li rezultati u skladu s planom koji su sami uspostavili te je li hrana koja se priprema za tržište potencijalno opasna za zdravlje ljudi.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

RJEŠAVANJE PROBLEMA PRIJEVOZNIKA NA 17 MANJIH GRANIČNIH PRIJELAZA

Prijelaz samo za Hrvate i Slovence?

O MINISTRICI DIVJAK

Plenković: Vidjet ćemo

TRISTOTINJAK SUDIONIKA

Održan 9. Split Pride

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana