Regija
IVAN BARAN NAJMLAĐI JE AUTOR FILOZOFSKOG ROMANA

Atipičan predstavnik generacije koji je prebrzo odrastao
Objavljeno 1. veljače, 2019.
VUKOVAR - Kada je 22-godišnji mladić javnosti predstavljen kao najmlađi lektor knjiga i najmlađi autor filozofskog romana na svijetu te autor epske fantastike, jasno je kako je riječ o iznimno zanimljivom mladom čovjeku. Baš se tim riječima opisuje Ivan Baran, Vukovarac kojega život od djetinjstva nije mazio. Kada je imao svega tri godine roditelji su mu se razveli, dio života proveo je s braćom u dječjim domovima, a otac, hrvatski branitelj, preminuo je 2015. godine. Od tada Ivan živi sam, najbolji prijatelji su mu knjige, pa niti ne čudi što ih je do sada napisao pet i objavio četiri. Završio je Strukovnu školu koja ga, po vlastitom priznanju, nije previše zanimala, jer je od djetinjstva okrenut književnosti - i čitanju i pisanju. Tu mu je ljubav prenio otac, pa je Ivan već s 12 godina počeo pisati prvu knjigu.


- Trebao sam početi pisanjem filozofskih romana, jer su filozofija, psihologija i teologija ono što me najviše zanima. No, kako sam u toj dobi bio nesposoban adekvatno pisati tu vrstu žanra krenuo sam s epskom fantastikom. "Samuel Gide" je moj drugi filozofski roman, rekao je na prvoj javnoj prezentaciji, održanoj prije tri dana u Gradskoj knjižnici Vukovar.
Ivan je netipičan predstavnik svoje generacije te ističe kako je zbog svega što mu se događalo u djetinjstvu prebrzo odrastao. D.K.
Najčitanije iz rubrike