Ekonomija
GRUPACIJE PČELARSTVA HGK ŽKV-A

Prošla godina rekordna po uvozu meda, uvezeno je više od 1700 tona
Objavljeno 1. veljače, 2019.
Jedini način da se spriječi dominacija uvoznog meda edukacija je potrošača, jer je domaći med puno kvalitetniji od uvoznog, naglasio je, između ostalog, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos na 29. sjednici Grupacije pčelarstva, održanoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Virovitica (HGK - ŽKV), na kojoj se razgovaralo i o zajedničkom nastupu pčelara na ovogodišnjem VIROEXPU te o problemima koji muče proizvođače meda.
Poseban naglasak stavljen je na nacionalnu staklenku meda te na činjenicu da je hrvatsko tržište još uvijek pretrpano medom iz uvoza, u uvodu je obrazložio Slavko Švraka, član Hrvatskog pčelarskog saveza i član Grupacije pčelarstva HGK ŽK Virovitica.
– Gorući problem hrvatskog pčelarstva veliki je uvoz meda. Prošla godina bit će zabilježena kao rekordna po uvozu meda, jer je u prvih deset mjeseci uvezeno gotovo 1700 tona. Europa je otvorila tržište i jedino što možemo jest našim konzumentima, našim potrošačima staviti do znanja da mi imamo puno bolji i kvalitetniji med nego što dolazi iz uvoza. Za to je potreban jak marketinški pristup potrošačima, a, s druge strane, vizualno im, na policama, moramo prezentirati naš prepoznatljivi proizvod. Tome će pridonijeti nacionalna staklenka za med, koja je projekt Hrvatskog pčelarskog saveza i Ministarstva poljoprivrede i koja jamči pčelaru okrupnjivanje ponude, zajednički nastup na tržištu, zajednički marketinški pristup, a svim potrošačima kvalitetu i povjerenje u naš domaći med – naglasio je Vrbos.
Sve aktivnosti koje se provode, uz one Ministarstva poljoprivrede, odnosno postavljanje stotinjak megaplakata na kojima će biti nacionalna staklenka, te promidžbene aktivnosti Hrvatskog pčelarskog saveza daju nadu da će ove godine situacija u pčelarstvu biti bolja, zbog čega su ovu godinu pčelari nazvali Godinom hrvatskog meda.
Iskorak k boljem je i činjenica da od 1. siječnja ove godine med u RH mora biti odgovarajuće deklariran, s jasnom naznakom zemlje podrijetla. Na važnost kupnje domaćeg meda pčelari će i ove godine upozoriti na sajmu VIROEXPO. Bit će izložena i nacionalna staklenka meda, a važno je napomenuti da je jedino slavonski med uspješno zaštićen oznakom Europske kvalitete i oznakom izvornosti. Vladimir Grgurić
Najčitanije iz rubrike