Ekonomija
"TURIZAM ZA SVE"

Obogaćena turistička ponuda za slijepe i slabovidne osobe
Objavljeno 1. veljače, 2019.

Taktilne digitalno senzorske ploče kao tonski infopultovi na četiri lokacije u općini Erdut, mobilna GPS aplikacija i priručnik na Braillevom pismu s informacijama i uputama koji sadrži taktilnu kartu Osječko-baranjske županije i upute za korištenje tonskog infopulta i GPS navigacijskog sustava - specijalizirani su turistički alati za slijepe i slabovidne osobe izrađeni u sklopu projekta VISITUS - obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe.Projekt u vrijednosti 353.048,15 eura, sufinanciran iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija 2014. - 2020., predstavljen je na jučerašnjoj edukativnoj radionici na temu ‘‘Turizam za sve - turizam pristupačan osobama s invaliditetom‘‘ održanoj u prostorijama HGK - Županijske komore Osijek.
Radionica je ukazala na veliki potencijal pristupačnog turizma sa svrhom poboljšanja turističke ponude u našoj županiji, ali i na poteškoće i izazove s kojima se prilikom putovanja susreću osobe s invaliditetom.
‘‘Na području Republike Hrvatske imamo oko 500 tisuća invaliditetnih osoba koje putuju u pratnji najmanje jedne osobe i tako dolazimo do respektabilne brojke potencijalnih turista. Riječ je o turistima koji putuju izvan turističke sezone i troše više od konvencionalnih turista. Vlasnici smještajnih i ugostiteljskih objekata moraju uložiti određena sredstva kako bi poboljšali svoje usluge za osobe s invaliditetom, a što se toga tiče, u ovom trenutku najznačajniji je nedavno objavljeni program Ministarstva turizma pod nazivom ‘‘Konkurentnost turističkog gospodarstva‘‘ za koji je odvojeno gotovo 24 milijuna kuna, i iz kojeg se mogu pokriti upravo takva ulaganja‘‘, rekla je viša stručna suradnica u Odsjeku za turizam ŽK Osijek Marija Tapšanji.
U sklopu projekta VISITUS, koji se provodi do 19. veljače, implementirano je 28 turističkih točaka objedinjenih u gastrokulturnu rutu sa senzorima, automatskim uključivanjem s govornim uputama i mikroprekidačima koji se aktiviraju na dodir i pružaju glasovne informacije, a organizirane su i dvije promotivne ture u kojima je sudjelovalo 100 slijepih i slabovidnih osoba i njihovih pratitelja iz Hrvatske i Srbije.
‘‘Nabavljali smo opremu koju smo podijelili udrugama slijepih i slabovidnih osoba te slijepim i slabovidnim osobama s područja Općine Erdut. Radi se o ultrasoničnim štapovima, mobilnim telefonima i tabletima. Na taj će način svaka slijepa i slabovidna osoba koja dođe u Općinu Erdut moći doživjeti turističku ponudu na sebi svojstven način‘‘, ispričala je Jelena Eklemović, projekt menadžerica Poduzetničko-razvojnog centra Općine Erdut, projektnog partnera uz Institut ekonomskih znanosti iz Beograda.Predsjednik Udruge slijepih Vukovarsko-srijemske županije Ivan Čavar istaknuo je važnost uloge moderne tehnologije u turizmu i hvalevrijednog projekta koji je na tom polju učinio mnogo za slijepe osobe. Danijel Miklić

Marija Tapšanji

viša stručna suradnica u Odsjeku za turizam ŽK Osijek

Na području RH imamo 500 tisuća invaliditetnih osoba koje putuju u pratnji, a riječ je o turistima koji putuju izvan sezone i troše više od konvencionalnih turista
Pristupačni turizam
Na radionici je sudjelovao i savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u osječkom Područnom uredu Mario Burek, održavši izlaganje na temu ‘‘Značaj osiguranja pristupačnosti turizma osobama s invaliditetom‘‘. ‘‘Ukazujemo na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Najčešće su to nedostatak smještaja, kao i arhitektonska, komunikacijska i cjenovna nepristupačnost. Najbolji primjer u praksi da se može omogućiti pristupačni turizam upravo je projekt VISITUS‘‘, kaže Burek.
Možda ste propustili...

POSLJEDICE NAMETA NA UVOZ KINESKIH VOZILA U EUROPU I SAD

Carine mogu potaknuti inflaciju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INOVACIJA: ODRŽIVA BUDUĆNOST BORBA PROTIV “VAMPIRSKE” POTROŠNJE

Fantomska energija proguta čak 30 milijardi eura godišnje

2

GOLEMI RAST INDUSTRIJE OSIGURANJA

U samo tri godine globalni je prihod od premija porastao za nevjerojatnih 1,1 bilijun eura

3

TRENDOVI U TURIZMU

Velik porast last minute rezervacija