Ekonomija
"TURIZAM ZA SVE"

Obogaćena turistička ponuda za slijepe i slabovidne osobe
Objavljeno 1. veljače, 2019.

Taktilne digitalno senzorske ploče kao tonski infopultovi na četiri lokacije u općini Erdut, mobilna GPS aplikacija i priručnik na Braillevom pismu s informacijama i uputama koji sadrži taktilnu kartu Osječko-baranjske županije i upute za korištenje tonskog infopulta i GPS navigacijskog sustava - specijalizirani su turistički alati za slijepe i slabovidne osobe izrađeni u sklopu projekta VISITUS - obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe.Projekt u vrijednosti 353.048,15 eura, sufinanciran iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija 2014. - 2020., predstavljen je na jučerašnjoj edukativnoj radionici na temu ‘‘Turizam za sve - turizam pristupačan osobama s invaliditetom‘‘ održanoj u prostorijama HGK - Županijske komore Osijek.
Radionica je ukazala na veliki potencijal pristupačnog turizma sa svrhom poboljšanja turističke ponude u našoj županiji, ali i na poteškoće i izazove s kojima se prilikom putovanja susreću osobe s invaliditetom.
‘‘Na području Republike Hrvatske imamo oko 500 tisuća invaliditetnih osoba koje putuju u pratnji najmanje jedne osobe i tako dolazimo do respektabilne brojke potencijalnih turista. Riječ je o turistima koji putuju izvan turističke sezone i troše više od konvencionalnih turista. Vlasnici smještajnih i ugostiteljskih objekata moraju uložiti određena sredstva kako bi poboljšali svoje usluge za osobe s invaliditetom, a što se toga tiče, u ovom trenutku najznačajniji je nedavno objavljeni program Ministarstva turizma pod nazivom ‘‘Konkurentnost turističkog gospodarstva‘‘ za koji je odvojeno gotovo 24 milijuna kuna, i iz kojeg se mogu pokriti upravo takva ulaganja‘‘, rekla je viša stručna suradnica u Odsjeku za turizam ŽK Osijek Marija Tapšanji.
U sklopu projekta VISITUS, koji se provodi do 19. veljače, implementirano je 28 turističkih točaka objedinjenih u gastrokulturnu rutu sa senzorima, automatskim uključivanjem s govornim uputama i mikroprekidačima koji se aktiviraju na dodir i pružaju glasovne informacije, a organizirane su i dvije promotivne ture u kojima je sudjelovalo 100 slijepih i slabovidnih osoba i njihovih pratitelja iz Hrvatske i Srbije.
‘‘Nabavljali smo opremu koju smo podijelili udrugama slijepih i slabovidnih osoba te slijepim i slabovidnim osobama s područja Općine Erdut. Radi se o ultrasoničnim štapovima, mobilnim telefonima i tabletima. Na taj će način svaka slijepa i slabovidna osoba koja dođe u Općinu Erdut moći doživjeti turističku ponudu na sebi svojstven način‘‘, ispričala je Jelena Eklemović, projekt menadžerica Poduzetničko-razvojnog centra Općine Erdut, projektnog partnera uz Institut ekonomskih znanosti iz Beograda.Predsjednik Udruge slijepih Vukovarsko-srijemske županije Ivan Čavar istaknuo je važnost uloge moderne tehnologije u turizmu i hvalevrijednog projekta koji je na tom polju učinio mnogo za slijepe osobe. Danijel Miklić

Marija Tapšanji

viša stručna suradnica u Odsjeku za turizam ŽK Osijek

Na području RH imamo 500 tisuća invaliditetnih osoba koje putuju u pratnji, a riječ je o turistima koji putuju izvan sezone i troše više od konvencionalnih turista
Pristupačni turizam
Na radionici je sudjelovao i savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u osječkom Područnom uredu Mario Burek, održavši izlaganje na temu ‘‘Značaj osiguranja pristupačnosti turizma osobama s invaliditetom‘‘. ‘‘Ukazujemo na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom. Najčešće su to nedostatak smještaja, kao i arhitektonska, komunikacijska i cjenovna nepristupačnost. Najbolji primjer u praksi da se može omogućiti pristupačni turizam upravo je projekt VISITUS‘‘, kaže Burek.
Možda ste propustili...

TVRTKA PETROKOV ODRŽALA 7. PET SAJAM NOVITETA

27 međunarodnih poduzeća predstavilo svoje inovacije

POSLOVANJE HRVATSKIH PODUZETNIKA

Dobit gotovo 47 milijardi kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POSLOVANJE HRVATSKIH PODUZETNIKA

Dobit gotovo 47 milijardi kuna

2

HRVATSKO GOSPODARSTVO

Pogoršano raspoloženje

3

VELIKI PROIZVOĐAČ U DONJOJ BISTRI

Belgijski Deceuninck otvorio novu tvornicu