Kultura
HRVATSKA DRAMA RIJEČKOGA HNK-A I STUDENATA GLUME I MEDIJA

Glavnu ulogu diva Regoča igra sjajni nagrađivani osječki diplomac Edi Ćelić
Objavljeno 1. veljače, 2019.

Predstava Regoč prema pripovijetki Ivane Brlić-Mažuranić te u prilagodbi i režiji Olje Lozice, nastala u suradnji Hrvatske drame HNK-a Ivana pl. Zajca i studenata Glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, premijerno je izvedena na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

U ovoj prilagodbi bajke Ivane Brlić-Mažuranić div Regoč i sićušna vila Kosjenka, prema zamisli Olje Lozice, nisu suprotstavljeni svojim razlikama nego razlike postaju drugi oblik sličnosti, postaju elementi koji će naglasiti ono što može biti zajedničko jednoj vili i jednom divu te tako stvaraju bajku u kojoj suprotnosti ne pripadaju različitim svjetovima, već predstavljaju bogatstvo svijeta u kojemu živimo. Priča govori kako ljubavlju, prijateljstvom, prihvaćanjem različitosti i zajedništvom možemo mijenjati svijet, navela je u najavi predstave Lozica.

Regoča igra Edi Ćelić, Kosjenku Jelena Lopatić, a u ostalim ulogama su Ana Marija Brđanović, Marta Čaržavec, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Mario Jovev, Tonka Mršić, Ana Marija Štefanec, Nataša Veselinović, Denis Brižić i Biljana Torić.

Scenograf je Stefano Katunar, kostimograf Mario Leko, skladatelj je Josip Maršić, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

HNK ovom predstavom nastoji najmlađe potaknuti u razmišljanju o etici međuljudskih odnosa, kao i izgradnji zdrave zajednice u kojoj ne nedostaje međusobnog povjerenja. Regoč je jedna od osam pripovijedaka Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić. Prvi put objavljena je 1916. Prevedene najprije na engleski, Priče iz davnine donijele su Brlić-Mažuranić svjetsku slavu.

Edi Ćelić rođen je 13. kolovoza 1989. u Splitu. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, Gluma i lutkarstvo, magistrirao je kao magistar kazališne umjetnosti - akademski glumac i lutkar 2013 Stalni je član u Drami HNK-a Ivan pl. Zajc od siječnja 2018.

Igrao je pljačkaša i medicinara u predstavi HNK-a Osijek “Paralelni svjetovi” Mire Gavrana u režiji Roberta Raponje te u brojnim predstavama u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku: Pale u “Pale sam na svijetu”, princa Ivana u “Žar ptici”, Rđavog u “Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića”, mladog Djeda Abeceda u predstavi “Družba djeda Abeceda”, Grgu Čvarka i istoimenoj predstavi, dobrog duha grada u “Ovdje u gradu”, vraga u “Jamesovim mačkama”, Ivicu u “Devetoj ovčici”, princa u “Pepeljuzi”, sotonu u “Betlehemskoj zvijezdi”, fra Lovru i Mercutija u “Romeu i Juliji”, Reldresala u “Gulliverovim putovanjima”, Jonathana u predstavi “Jonathanov let”, Lisicu u “Pinokiju”, Bundaša u “Veseloj avliji””, Tina i Djecozgraba u “Nije me strah”, Čovjeka u “Ja magarac”, Jelena i Oca u “Bijelom jelenu”, Miju Zmiju u “Priči s morskog dna”, Ružno pače u istoimenoj bajci, Jamesa u predstavi “James i divovska breskva” i Francoisa u predstavi “Zašuti”.

Primio je brojne nagrade i priznanja na SLUK-ovima, ASSITEJ-ima, Festivalu glumca i sarajevskom FEDU.

D. Kovačević
Najviše predstava odglumio je pred osječkom publikom u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića Osijek
Možda ste propustili...

TD ‘’DORA PEJAČEVIĆ’’ NAŠICE

Legendi Ružice grada nagrada i Zlatna plaketa

KNJIGA “MAKEDONIJA TAKO DALEKA, A TAKO BLISKA”

Razglednice kao svjedoci vremena

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJENA DRUGA KNJIGA “HEROJSKI VUKOVAR”, O 30 GODINA GRADA HEROJA

Život nakon reintegracije, povratka, obnove i razvoja

2

GALERIJA KAT

Godišnja izložba članova HDLU-a Osijek

3

DODJELA NAGRADA U VINKOVCIMA

“Tena” književnici Tanji Radović, Zori Šarčević “Tenica”